Milli İHA'lar deprem bölgesini böyle görüntüledi

Elazığ’daki depremin ardından Milli İHA ve İKU’lar da önemli görevler üstlendi. Hızlı bir şekilde olay yerine gönderilen araçlar 25 dakika içinde olay yerinden görüntüleri Ankara ve deprem olan illerin Komuta Merkezlerine anlık olarak aktardı.

Milli İHA'lar deprem bölgesini böyle görüntüledi
Milli İHA'lar deprem bölgesini böyle görüntüledi
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Elazığ merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından kriz bölgesi ile kurulan hızlı iletişim ve bölgedeki koordinasyon, çalışmaları çok olumlu yönde etkiledi. Geçen yıllara göre çok daha farklı imkan ve kabiliyetlerle deprem bölgesine müdahale edebilen Türkiye, yerli ve milli insansız hava unsurlarını da ilk kez bu depremde etkin olarak kullandı.

HAVADA KEŞİF GÖREVİ YAPIYORLARDI

TRT Haber’in edindiği bilgiye göre Jandarma Genel Komutanlığı'nın Bayraktar TB2 İnsansız Hava Araçları (İHA) ve İnsanlı Keşif Uçaklarını (İKU) depremin ilk dakikalarından itibaren bölgeye yönlendirdi.

İlk defa Elazığ depreminde İHA/İKU sistemleri tespit/irtibat ve acil bilgi ihtiyaçlarının temininde çok etkili kullanıldığı öğrenilirken, deprem esnasında havada keşif görevi icra eden 3 İHA’nın derhal Elazığ ve Malatya semalarına sevk edildiği ortaya çıktı. Aynı dakikalarda İHA’ların yanı sıra 1 İKU da söz konusu bölgeye intikal etmek üzere havalandı.

[Jandarma, sahip olduğu İHA'ları çok etkin bir şekilde kullanarak önemli bir çarpan etkisi oluşturuyor.]

25 DAKİKA İÇİNDE MERKEZE GÖRÜNTÜ AKTARILDI

Zamanla yarışılan anlarda gösterilen hızlı reaksiyonla 25 dakika içinde deprem bölgelerinden görüntü Ankara’ya ve deprem olan illerin komuta merkezlerine aktarıldı. Bu süreçte uçar unsurlar ilave görevlendirmelerle depremin oluş saatinden itibaren 7/24 esasıyla 200 saatin üzerinde deprem sahasında havadan keşif görevi icra etti. Bu görevin ihtiyaç devam ettiği sürece aralıksız sürdürüleceği vurgulandı.

[Depremin ardından 25 dakika kısa bir sürede görüntüler Jandarma Komuta Merkezi'ne aktarıldı.]

3 SAAT İÇİNDE 275 AYRI NOKTA TARANDI

Jandarma İHA sisteminin yurt genelinde kullanılabilen elastiki yapısı ve yüksek irtifadan, yüksek çözünürlüklü kamera sistemleri sayesinde, depremin ardından atılan adımların sonuçları şöyle alındı:

- Yaklaşık 3 saat içerisinde 275 köy/belde ve şehir merkezinde acil genel tespitler yapıldı.

- Köylere derhal jandarma devriyesi yönlendirilerek hava yer irtibatı sağlandı.

- Müdahale edilecek yıkıntıların doğru önceliklendirilmesinde karar vericilere bilgi desteği sağlandı.

- Şehir içi ve şehir dışı trafiğinin kontrolü yapıldı, gelecek yardımların aksamadan devamı için yıkıntıların ve deprem nedeniyle oluşan heyelanın yolları kapattığı noktaların tespitine ağırlık verildi.

- Tüm bu görevlerin yanında, deprem bölgesinde olası suça yönelik faaliyetlerin engellenmesi kapsamında güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesine de havadan katkı sağlandı.

- İcra edilen doğal afet keşif görevlerinde en uzak bölgelerde dahi, acil ilk hasar tespitlerinin yapılması, arama kurtarma birimlerinin doğru ve etkin bir şekilde yönlendirilmesine önemli katkılar sunuldu.

[İHA'lar sadece güvenlik operasyonlarında değil doğal afet gibi olaylarda da Jandarma tarafından oldukça etkin kullanılıyor.]

BU TÜR OLAYLARDA ETKİN OLARAK KULLANIM DEVAM EDECEK

Jandarma Hava Keşif Sistemleri’nin yakın dönemlerde sel gibi doğal afetlerde hızlı ön hasar tespitinin yapılmasında ve diğer arama kurtarma görevlerinde de kullanıldığı öğrenilirken, önümüzdeki dönemde de Jandarma Genel Komutanlığı Hava Keşif Sistemleri’nin önemli çalışma alanlarında görev almaya devam edeceği kaydedildi.

28 Oca 2020 - 08:40 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler