İbrahim Kalın: "Daha fazla göz yummak mümkün değil."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bölge siyasetini dizayn etmeye çalışanların olduğunu ifade ederek; yapılan zulümlere göz yummanın mümkün olmadığını belirtti...

Suriye' de yaşayan masum insanların hayatlarını kaybetmesine seyirci kalınamayacağını aktaran Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamasında " Ama daha fazla göz yummak mümkün değil. Bir tarafta küresel, evrensel birtakım insani değerlerden bahsedilirken demokrasi gibi, insan hakları gibi, yaşam hakkı gibi, özgürlük gibi Suriye'de yaşanan bu trajediye özellikle gelişmiş, kalkınmış ülkelerin ilgisizliği, duyarsızlığı aslında bu konuda nasıl bir çifte standardın, hatta bir ikiyüzlülüğün olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla Suriye meselesini uzun bir tarihi perspektiften ele aldığınızda, sonuçları itibarıyla da bu muhasebeyi yapmak durumundayız. Elbette Suriye savaşının sonlandırılması için herkesin katkı sunması gerekiyor. Türkiye'sinden Amerika'sına, İran'ından Rusya'sına, Körfez ülkelerinden Irak'ına kadar... Aslında bunun bir yolu var. DEAŞ'ı yenmek imkansız değil.

Cumhurbaşkanımız bunu defaatle söylediler, Yani bu kadar ülke bir araya gelecek, bu kadar elimizde güç olacak, bu kadar askeri imkan olacak ama hala 10 bin, 20 bin, 30 bin (her neyse sayısı) kişilik bir terör örgütünü ortadan kaldırmak mümkün olmayacak. Burada başka bir şey var demek. Bir irade ortaya konduğu zaman, bir netice almak, DEAŞ terörünü de sona erdirmek, rejim sorununu da çözmek elbette mümkündür. Bölgenin kalkınması için de mutlaka artık bu savaşın sona ermesi gerekiyor.

O yüzden Biz Astana ve Cenevre süreçlerini yoğun bir şekilde bildiğiniz gibi takip ettik, bunların bir parçası olduk. Astana süreçlerini Rusya ile biz başlattık. Şu anda kurulan çatışmasızlık bölgesiyle diğer ülkelerin de vereceği katkılarla en azından çatışmaların durması için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Tabii burada bildiğiniz gibi hepiniz de takip ettiniz. " ifadelerini kullandı...

Terör örgütünü terör örgütüyle bertaraf edemezsiniz

" Bizim orada baştan beri söylediğimiz, 'bir terör örgütünü bir başka terör örgütüyle bertaraf edemezsiniz' tezini biz ifade ettik ve bizim bu pozisyonumuzda bir değişiklik söz konusu değil. Bunun sonuçlarını aslında Sayın Cumhurbaşkanımız çok güzel özetledi. 'Bir gün Suriye konusunda yine kapımızı çalacaksınız.' Biz o politikanın yanlış olduğunu ifade ettik.

Bundan sonra da etmeye devam edeceğiz. Amerika Birleşik Devletleri böyle bir karar vermiş olabilir YPG'ye destek vermek suretiyle Rakka operasyonunu yapabilir. Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız birçok kez ifade etti. 'Eğer YPG varsa biz Rakka operasyonunda yokuz.' Dolayısıyla bizim bulunduğumuz yer aynı, o pozisyonumuzda bir değişiklik yok ama Türkiye kendi ulusal çıkarları söz konusu olduğunda bizim milli menfaatlerimize ve sınırlarımıza yönelik bir tehdit söz konusu olduğunda bunun gereğini de hiç tereddütsüz yapar. Bunu yapmak için de kimseden izin almak zorunda değildir. Çünkü ülkemizin sınırlarını korumak, vatandaşlarımızı korumak her şeyden önce bizim sorumluluğumuzdadır.

Bu aynı zamanda uluslararası hukukun bize tanıdığı bir haktır. Dolayısıyla bir tarafta kendi sınırlarımızın güvenliğini sağlarken, öbür tarafta Suriye'de yanan ateşin sönmesi, Irak ve diğer bölgelerde yaşanan mezhep çatışmalarının sonlandırılması, bölgesel bir barış ve huzurun sağlanması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama bunun için bizim kendi içimizde birlik ve beraberlik içinde olmamız lazım.

Güçlü bir siyasi liderliğin ve vizyonun olması lazım. Bu ikisini sağlayamazsak, dışarıdan müdahalelere açık hale geliriz. Bir yaranız varsa birileri gelir onu kaşır ve kanatır, Önce o yaraları iyileştireceğiz, başkalarının da müdahale etmesine imkan vermeyecek ortamlar, ilişkiler, dinamikler dengeler yaratacağız ki başkaları gelip dışarıdan buraları daha fazla kana, gözyaşına bulaştırmasın. Ben, bölgenin son tahlilde geleceğinin aydınlık olduğuna inanıyorum. Bütün çabamız ve gayretimiz bunu bir an önce hayata geçirmek. "

kpsscafe.com.tr | KONYA

19 May 2017 - 18:08 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler