Asgari ücretlinin maaşında kötü sürpriz

Asgari ücretlilerin maaşları yılın son ayında vergi dilimine gireceği için alınan maaşlarda 34,19 TL'lik bir kesinti yaşanacak.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, asgari ücretli işçiden Gelir Vergisi kesilmemesi için Meclis’e yasa teklifi sundu. Bu yasa teklifinin kabul edilmesi halinde 5 milyon asgari ücretlinin aylık 63 lira daha fazla aylık almasına imkan doğacak. Oran, yasanın değişmemesi halinde asgari ücretlinin maaşından 34 lira eksileceğine işaret etti.

Yoksul sayısı 22 milyona ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2013 yılı için hesapladığı medyan gelirin yüzde 70'i oranında aylık 835 TL olarak baz alınan "yoksulluk sınırına"  göre Türkiye'de halen 22 milyon civarında yoksul bulunduğunu aktaran Umut Oran, “Türkiye'de yoksulluk oranı yüzde 30'u aşmaktadır, yani her 3 kişiden biri yoksuldur. Baz alınacak gerçekçi bir yoksulluk sınırı ile yapılacak hesaplamada ise yoksul sayısı bunun kat kat üzerinde çıkacaktır” dedi.

Açlık sınırı 1.308 lira

Türk-İş'e göre 4 kişilik ailenin "açlık" sınırının yani aylık asgari gıda harcamasının bin 308 lira olduğunu hatırlatan Oran, diğer gereksinimleri ile birlikte yoksulluk sınırının ise 4 bin 259 lira ulaştığını ifade etti.
Oran şöyle konuştu: “Yılın ikinci yarısında net asgari ücret 1000,54 TL'ye çıkacak. Halen asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşından her ay 63,08 TL Gelir Vergisi kesiliyor. Bu vergi 1 Temmuz 2015’ten itibaren 72.26 TL'ye çıkacak.

Yasa değişmezse maaş azalacak

Asgari ücretliler Aralık 2015 maaşlarını 34 TL daha düşük olacak. Çünkü Gelir Vergisi’nde ilk dilim olan 12 bin TL'lik sınır Aralık 2015'te aşılacak. Bu nedenle 12 bin TL'ye kadar yüzde 15'lik Gelir Vergisi ödeyen asgari ücretli, alık ayında 12 bin lirayı geçen 684 liralık maaş için yüzde 20 vergi ödeyecek ve sonuçta eline geçecek maaş 34,19 TL daha düşük olacak.”

5 milyon asgari ücretli var

Oran, aylık geliri, açlık sınırının altında olan asgari ücretlinin net maaşlarının hiç olmazsa 63-72 lira arasında artabilmesi için Gelir Vergisi’nde bu değişikliğin yapılmasının yararlı olacağına dikkat çekti. Oran, “Böylece 5 milyon asgari ücretlinin aylık gelirlerinde toplam 315 milyon TL'lik artış sağlanmış olacaktır” dedi.

07 Nis 2015 - 09:13 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler