'Kafasına göre herkes kanton ilan edemez'

Başbakan Davutoğlu, sözde özerklik ilanlarıyla ilgili, 'Burası Suriye değil, öyle kafasına göre herkes kanton falan ilan edemez' dedi.

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, A Haber'deki "Gündem Özel" programında, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, sözde özerklik ilanlarıyla ilgili olarak, "Burası Suriye değil, öyle kafasına göre herkes kanton falan ilan edemez. Demokratik hukuk devletinde yönetim sisteminin ne olduğu, nasıl yürüyeceği belli" dedi.

Davutoğlu, HDP heyetinin Cizre'ye girmek istemesiyle ilgili olarak da "Şu anda hangi heyet olursa olsun AK Parti'den de heyet gitse, oradaki kamu düzeni bağlamında alınan tedbirlere uymak zorunda" diye konuştu.

"Kamu düzeni dedik mi herkes uyacak"

"Kamu düzeni dedik mi herkes uyacak" diyen Davutoğlu, "Bu ilelebet böyle devam edecek değil tabii ki. Silahlar teslim edilir ki birçok silah yakalandı, mayınlar temizlenir, hendekler kapatılır, Cizre ahalisinin her mahalleye, sokağa rahatlıkla girip çıkabileceği şartlar oluşur, o zaman bütün bu alınan tedbirlere ihtiyaç kalmaz" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ne zaman bitmesi gerekiyorsa o zaman bitecek ama bu arada fırınlar çalışıyor, evlere gerekli gıda tedarik ediliyor. Sokağa çıkma yasağı, halka ıstırap vermek için değil. Sokağa çıkma yasağının sebebi, teröristle halkın karışması suretiyle herhangi bir sivil kayba sebebiyet verilmemesi"

Kuzey Irak'a kara operasyonu

Başbakan Davutoğlu, Kuzey Irak'a kara operasyonu ile ilgili olarak, "Gerektiğinde giriliyor ama kapsamlı bir kara operasyonu başlamış değil ama gerektiğinde silahlı güçlerimiz, özel birliklerimiz girerek geri çıkıyor. Şu anda 2008'de olduğu gibi kapsamlı bir harekat ihtiyaç olursa da başlar" açıklamasında bulundu.

"Şehitlerimiz konusundaki hassasiyetimi herkes bilir"

Davutoğlu, "Benim şehitlerimiz konusundaki hassasiyetimi herkes bilir ve şehit haberi geldiği veya herhangi bir şekilde bu anlamda bir haber aldığımda bir eğlence gibi görünen bir faaliyetin içinde olmayacağımı da herkes bilir" dedi.

"İmralı ile görüşmemizi gerektiren bir durum yok"

Ahmet Davutoğlu, "İmralı ile görüşmemizi gerektiren bir durum yoktur. İmralı ile geçmişte yapılan görüşmelerin ana odağı silahsızlanmaydı. Silahsızlanmayı, silahların Türkiye'yi terki...2013'te bu çerçevede yapılan görüşmelerdi. Şu anda böyle bir irade, böyle bir yaklaşım, böyle bir perspektif oluşmadan görüşmenin bir anlamı yok" ifadesini kullandı.

"Kandil'e yürüyüp de 'durdurun bu terörü' diye yürüme cesaretini niye göstermiyorlar?"

HDP'lilerin Cizre'ye girmek istemesi ile ilgili olarak Davutoğlu, "Cizre'ye yürümek kolay. Peki aynı şekilde Kandil'e yürüyüp de 'durdurun bu terörü' diye yürüme cesaretini niye göstermiyorlar? Tek bir sivil kayıp olmayan Cizre'de sanki büyük bir kayıp varmış gibi yansıtıyorlar da kızının yanında şehit edilen polisimizin kızının çektiği travmayı ya da Dağlıca şehitlerinin olduğu yerlerde 'barış istiyoruz' diye niye seslenmiyorlar?" dedi.

Kimseye yargı ve adalet dışında bir davranış sergilenmeyeceğini kaydeden Davutoğlu, konuşmasının şöyle sürdürdü:

"Ama Cizre Belediye Başkanı'nın işi sağlık hizmetine ya da yol hizmetine yardımcı olmak değil de iç savaş başlatmaksa 'dur orada' denir. Bu ülkeyi kan gölüne çevirtmeyiz, onun da hukukta hesabı sorulur. Demirtaş önce bunun hesabını versin."

"Herkesin katılacağı bir barış yürüyüşüne tabii ki destek veririz" 

Davutoğlu, "Herkesin katılacağı bir barış yürüyüşü için değişik sendikalardan ve sivil toplum kuruluşundan, DEAŞ ve PKK terörüne karşı bir teklif gelmişti. Bugünlerde de böyle bir çalışma içinde olduklarını biliyorum. Bunun olması halinde tabii ki destek veririz. Önemli olan barış içinde olması, halkın tepkilerini açıkça dile getirebilmesi. Ama kesinlikle şiddete, ötekileştirmeye, etnik ya da mezhebi anlamda bir karşıtlığa yol açmaması lazım" şeklinde konuştu.

"Türkiye'de her yerde güvenliği sağlayacak olağanüstü bir faaliyet sergileniyor"

Başbakan Davutoğlu, "İstihbarat zafiyeti tartışmaları" ile ilgili olarak da şöyle konuştu:

"Bazen şu oluyor, çok üzücü şehit haberleri geliyor. Acaba onlar saldırıyor da güvenlik güçlerimiz bir istihbarat zaafı içerisinde mi? Değil. Aynı anda, Türkiye'de her yerde güvenliği sağlayacak ve o istihbaratı temin edecek olağanüstü bir faaliyet sergileniyor."

"Cizre halkının güvenliği için ne yapılması gerekiyorsa yaparız"

Başbakan Davutoğlu, Cizre'deki olaylarla ilgili olarak da "Dağlıca'da 16 şehidimiz olacak, Iğdır'da 13 şehidimiz olacak ve onları defnettiğimiz gün Cizre'de açık terör faaliyetini yapanları savunan bir tutum sergilenecek. Bunun demokratik hukuk devletinde karşılığı yok. Cizre halkı, bizim halkımızdır. Cizre halkının güvenliği, esenliği için ne yapılması gerekiyorsa biz yaparız. İhtiyaçlarını karşılarız ama Cizre halkının üzerinde, Demokles'in kılıcı gibi, bir terör örgütünün hegemonya kurmasına da izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

"Hukuk devletinde cezayı yargı verir"

Başbakan Davutoğlu, "Türkiye demokratik hukuk devletidir ve demokratik hukuk devletinde cezayı yargı verir, yargıya da suçluyu güvenlik birimleri teslim eder. Eğer herkes kendi cezalandırmasını kendi yapmaya kalkar, hele hele bir kolektif suç algısıyla bütün bu olanlarda hiçbir vebali olmayan, doğulu ya da Kürt diye bir vatandaşımıza saldırı gerçekleşirse işte o zaman teröristlere en büyük yardım yapılmış olur" dedi.

Davutoğlu "Önemli olan halkımızın bütün bu zorlu süreçte kendisine güvenmesi ve komşusunu, eşini, dostunu kucaklayarak sokaklarda birbirine selam vererek, hiçbir şekilde provokasyona kapılmadan milli birliğimizi, kardeşliğimizi tahkim etmesi" şeklinde konuştu.

"Angajman kuralları çerçevesinde her şey yapılıyor"

Davutoğlu, Suriye'den açılan ateşle bir askerin şehit düşmesi ile ilgili olarak da "Angajman kuralları çerçevesinde her şey yapılıyor. Suriye'de tabii çok gergin bir iç savaş hali var. Bu noktada da Türkiye'nin operasyonları gerektiği zaman, gerektiği ölçüde yapılacaktır, yapılmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

10 Eyl 2015 - 20:31 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler