Emeklilikte Yaşa Takılanlar Kanun Teklifi Reddedildi! EYT TBMM'de Görüşüldü! İşte EYT Görüşmeleri!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için verdiği kanun teklifi direk Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda saat 16:30 itibari ile görüşülmeye başlandı. EYT görüşmelerinde ilk sözü kanun teklifi veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer aldı. İşte TBMM'deki EYT görüşmelerinin detayları...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için verdiği kanun teklifi direk Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda saat 16:30 itibari ile görüşülmeye başlandı. EYT görüşmelerinde ilk sözü kanun teklifi veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer aldı. İşte TBMM'deki EYT görüşmelerinin detayları...

ÖMER FETHİ GÜRER'İN EYT KONUŞMASI!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Emeklilikte Yaşa Takılanlar için verdiği kanun teklifi görüşmelerin söz aldı ve şunları söyledi;

"Verdiğim kanun teklifi, ülkemizde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bildiğimiz ve ciddi mağduriyet yaşayan kesimin sorunlarını ortadan kaldırmak için verilmiştir. bu teklifle emeklilikte yaşa takılanların, ülkemizde uğradığı haksızlığı gidermek amaçlanmaktadır. 1999 yılında emeklilik yaş şartı olmadan ülkemizde emekli olunuyordu. Yani sigorta prim gün sayısını dolduranlar emekliliğe hak kazanıyorlardı. O günün koşullarında yaş sınırı getirildi. Ardından da 2008 yılında bu yaş ile ilgili düzenleme 65 yaşına kadar yükseltildi. Keza bu konuda mağdur olan kesimin 2008 yılında yapılan düzenleme ile geri dönük uygulama gerçekleştirildi.

Emeklilikte yaşa takılanların talebi kendi ödedikleri prim ve doldurdukları gün sayısı ile hak ettiklerini istiyorlar. Yani ek bir talepleri yok. Biz çalışarak bunu hak ettik, hakkımız verilsin, mağduriyetimiz giderilsin diyorlar. Orta yaş ve ileriki yaşlarda olanlar bir iş başvurusunda bulunduğunda işveren bunlara yaşlısın seni işe alamam diyor. Devlette sen gençsin seni emekli edemem diyor. Dolayısıyla bu insanlar açlıkla karşı karşıyalar. Eğer bir evin bir geliri yoksa emeklilikte yaşa takılan da işsiz kalmışsa, o evdeki insanların mağduriyeti daha da katlanıyor.

Üstelik bu kesim doğal olarak sigorta primi yatıramadıkları için sağlık hizmetinden dahi yararlanamıyorlar. Suriyelilere tanıdığımız hakkı bunlardan esirgiyoruz. Bildiğiniz gibi şuan emekli olanların maaşları yukarı doğru değil aşağı doğru gidiyor. Ak Parti'nin düzenlemesine göre bu böyle devam ederse 65 yaşına geldiğinde arkadaşlar üstüne bir de borçlu çıkabilir. Bırakın maaş almayı bu anlayış onları daha da sorunlu hale getirebilir. Bu anlamda bu sorunu birlikte çözmemiz gerekiyor. Komisyona gönderilmesi için kanun teklifimizi verdik. Bekledik bu güne kadar komisyona gelmedi. Ama komisyona gitse, bütün partilerin ortak çözüm önerileri ile buraya gelseydi. Bu kanun bütün partilerin ortak talepleri doğrultusunda gerçekleşseydi. Mağdur olan kesimleri el birliği ile mutlu etmiş oalcaktır. Çalışanların hakkını Adalet ve Kalkınma Partisi her nedense görmezden geliyor. İşçinin, çiftçinin, memurun, bağkurlunun, esnafın ödediği primlerle hak ettiği bir olayı duymazdan gelmemiz mümkün değil. Bugün Türkiye'nin her yerinde bu kardeşlerimiz örgütlü olarak talepte bulunuyor. Bütün milletvekillerimize de durumu yansıtıyorlar.

Gelin bu yanlışı düzeltelim. Geriye doğru işletilmiş dünyada örneğine çok rastlanmayan bir düzenlemeyle kendi çalışanlarımız mağdur ettik. Bundan vazgeçmemiz gerekiyor. Verdiğim bu kanuna milletvekili arkadaşlarımın destek vermesini istiyorum. Bu kanun teklifi ile emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerini gidermek için desteğinizi talep ediyorum. Bunu bir milletvekili olmanın ötesinde bir yurttaş olarak istiyorum. " ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu'da Emeklilikte yaşa takılan ile ilgili yerinden söz aldı ve seçim döneminde olunduğu için sahada sık sık EYT ile ilgili taleplerle karşılaştıklarını belirtti. Muhalefet partilerinin üzerlerine düşeni yaptığını ancak iktidar partisinin bu konuya kulaklarını hatta vicdanlarını kapattığını ifade etti.

EYT TEMSİLCİLERİ GENEL KURUL SALONUNDAN ÇIKARILDI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Temsilcileri Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul salonundan dışarı çıkarıldılar. Bu konuyada değinen Ağıralioğlu iktidarın bu konuya iktidar partisinin nasıl sessiz kaldığını sordu. EYT'lilerin salondan çıkarılmasını iktidarın yapılan zulmü içine sindiremediklerini gösterdiğini ifade etti.

Numan Kurtulmuş'un seçimden sonra EYT çalışması yapabiliriz şekilndeki açıklamalarına da değinen Ağıralioğlu bunu önce oy verin bir görelim, daha sonra bakarız mantığıyla hareket edildiğini iddia etti.

İYİ Partili Ağıralioğlu "EYT ile ilgili hassasiyetimiz şurdandır; herkese bakabiliriz, vatandaşlarımız bunu nyük olduğunu bilecek kadar sorumluluk sahibidir.4 Milyon suriyeliye kaynak bulan devletimiz kendi vatandaşına da kaynak bulmaz zorundadır. Kendi iş adamlarına, kendi yandaş medyalarına kaynak bulan siyasi iktidar madem ki iktidardır o halde ya vediğimiz kanun tekliflerini kabul edecek yada bu mağduriyeti kendileri giderecektir" ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ CAHİT ÖZKAN'IN EYT KONUŞMASI

Ak Partili Caht Özkan yerinden söz alara EYT kanun teklifi ile ilgili şunları söyledi;

Öncelikle biz diyoruz ki, her kim bu ülke için taş üstüne taş  koyarsa, kim milletin refahı için adım atarsa biz alkışlayacağız. Yani ağzınızla kuş da tutsanız sizi alkışlamayacağız anlaşıyışını asla ve asla kabul etmiyoruz. Onun için şuan da Emeklilikte yaşa takılanlar kavramını, bir Alman'a Fransız'a, İngiliz'e tercüme etmeye çalışsanız öyle kolay kolay tercüme edemezsiniz. Niye? Çünkü çalışmanın, üretimin, refahın olmazsa olmaz unsuru olduğunu bir Alman bilir. Almanya neden yıllarca Türk işçi aldı. Üretim olmaz olmazdır da o yüzden...

Şuanki düzenleme 2002 yılı öncesi koalisyon hükümetinin yaptığı bir düzenlemedir. Doğru mudur? Kesinlikle doğrudur! Biz AK Parti olarak 2002 öncesiyapılan ve avrupa standarlarındaki bu düzenlemeyi doğru buluyoruz. Şuanki mevcut düzenleme ile vatandaşlarımız aldıkları emekli maaşları ile dünyayı gezebilecek statüdedir. Başka bir işte çalışmadan ihtiyaçlarını giderebilecek konumdadır. Bu düzenlemeyi yapanlardan Allah Razı olsun" ifadelerini kullandı.

TEKLİF REDDEDİLDİ

Sonuç itibari ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. TBMM Geel Kurul oylamasını aşağıdan izleyebilirsiniz.

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

15 Oca 2019 - 18:10 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

09

Tansu - Şuanki emekli maaşıyla dünyayı gezebilirler diyen Cahit Özkan'ı akıl hastanesine göndersinler O'nun yeri meclis değil.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ocak 18:10
08

YT Lİ - sayın milletvekili emeklinin kaçpara aldığını bilmiyor herhalde millet vekili emekli maaşını karaştırdı dünyayaı gezebilir diye.... emekli markete gidemiyor .senin dünyadan haberin yok herhalde. yazık içler acısı bir konuşma --insanlarla dalga bari gecmeyin .. sandıkta her şey ortaya çıkar ...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ocak 18:10
07

Eyt magduru - Allah belanızı versin akp haram zıkkım olsun verdiğimiz oylar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ocak 18:10
06

M C - bekleyenler için ADALET mi olur du. Verme oy moy lazım değil.Adalet lazım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ocak 18:10
05

Dursun - siz gülün bakalım gülün son gülen iyi gülecek önce eyt sonra oy yok öyle bu haksızlığı gidereceksiniz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ocak 18:10
04

Manisa - EYT’ lerde 31 MARTTA SANDIKTA SİZİ REDDEDECEKLER UNUTMAYIN AKP=MHP

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ocak 18:10
03

Eyt Staj Maduru - belliydi zaten... resmen emegin hırsızlık

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ocak 18:10
01

Dursun - önce yasayı çıkartırsınız sonra gelip oy isteyeceksiniz yok öyle dava ben açım artık aç 7000 gün pirim yatırmışım ben işsizim 800 tl işsizlik parası veriyorsun bana bununla nasıl geçinilir bir tane bürokrat baba yiğit çıksın bana anlatsın bakayım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Ocak 18:10


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler