Ak Parti'den 2020 Asgari Ücret Açıklaması: 3 Bin TL Olmalı!

AKP’li Vekiller meclis kürsüsünde resmen 2020 yılı asgari ücretin 3 bin TL olması gerektiğini söylediler. Uluslararası kategorize ederek yapmış oldukları yoksulluk tanımına göre bir kişinin günlük alması gereken para 4,3 Dolar. Bu, 4 kişilik bir aile için düşünüldü zaman ise asgari ücret 3 bin TL’ye tekabül ediyor. Bu rakam Diyanet Başkanlığının 2019 yılı fitre bedeli için belirlediği rakamlarla da aynı. Ama işçi tarafı denilen Türk-İş sendikası başkanı Ergun Atalay’a göre ise 2020 yılı için asgari ücret 2 bin 578 TL olması gerekiyor. İşte!.. AKP, ve Türk-İş’in asgari ücret pazarlığı üzerinden yaptıkları çelişkili açıklamalar…

Asgari ücret pazarlığında ikinci toplantıya Türk-iş ev sahipliği yaptı. Ergun Atalay daha önce 2020 yılı asgari ücret için 2 bin 578 Liranın altında ki bir rakamı kabul etmeyiz demişti. İkinci toplantıda Türk-İş aynı rakamları tekrarlamasa da açlık, yoksulluk ve yaşam maliyeti sınırlarına atıf yaparak aynı noktadayız demekle yetindi. Asgari ücret hakkında ne iş veren tarafı ne çalışan tarafı herhangi bir rakam telaffuz etmedi ama AK PARTİli iki Milletvekili asgari ücretin yapmış oldukları hesaplara göre 3 bin TL olması gerektiğini savundu.

AK PARTİ KENDİ SÖYLEDİKLERİNDE BİLE ÇELİŞKİ YAŞIYOR

AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli önce kırmızı et tüketiminin arttığını rakamlarla açıklayarak Türkiye’de refah seviyesinin arttığını iddia etti. Daha önce kişi başı 8 kg tüketilen kırmızı etin, 17 yıl içinde 1,5 kat artarak kişi başı kırmızı et tüketiminin 12 kg çıktığını bununda refah göstergesi olduğunu iddia etti. Daha sonra Uluslararası kategorize edilmiş yoksulluk sınırının 4,3 dolar olduğunu söyledi. Yani Canikli’ye göre günlük kişi başı 4,3 dolar alan kişi yoksul değil.

4,3 Dolar bugünkü kurla 25 TL yapıyor. Kişi başı aylık 750 TL. 4 kişilik bir aile için ise bu rakam 3 bin TL yapıyor. Yani AKP’ye göre asgari ücret 2020 yılında en az 3 Bin TL olması gerekiyor. Ama asgari ücretliler, kendi tanımlarına göre 980 TL daha az para almasına rağmen refah içinde yaşıyorlar… Üstelik asgari ücret alanlar geçmiş yıllara göre daha fazla kırmızı et tüketebiliyorlarmış…

AK Parti Mersin Milletvekili Lütfü Elvan’da asgari ücretin 3 bin TL olması gerektiğini söylüyor 4,3 Dolar hesabıyla. Ama Elvan, yaptığı konuşmada geçmiş ile bugünkü yoksulluk sayısını kıyaslayarak 2002 yılında toplumun yüzde 30’u 4,3 doların altında yaşamını sürdürdüğünü, bugün ise Türkiye’nin sadece yüzde 1,6 oranındaki nüfusun sadece 4,3 doların altında ücret aldığını iddia ediyor. Halbuki TÜİK verilerine göre kişi başına aylık geliri 673 liranın altında olan 8 milyon 647 bin 283 kişi, 2 bin TL’nin altında emekli maaşı alan 6 milyon 857 bin 513 kişi bulunuyor.

DİYANET BAŞKANLIĞI FİTRE RAKAMLARINA GÖRE ASGARİ ÜCRET EN AZ 3 BİN TL

Diyanet Başkanlığı 2019 yılı için bir kişinin yaşam maliyeti olarak fitre fiyatını 23 TL olarak belirlemişti. Bu rakam 4 kişilik bir ailenin bir aylık geçim tutarı olarak hesaplandığı zaman 2019 yılı asgari ücretin 2760 TL, 2020 yılı için ise en az 3 bin TL olması gerekiyor.

Hem AKP hükümeti tarafından hem de Diyanet tarafından belirlenen rakamlar orta da iken, Çalışan tarafı savunduğu söylenen Türk-İş’in hangi veriler ile asgari ücretin 2 bin 578 TL olması gerektiğini savunuyor acaba? Eğer TÜİK rakamlarına göre asgari ücret belirlenecekse, o zaman ne gerek var sendikaya diye sormazlar mı adama? Neticede AKP bile asgari ücretin 3 bin TL olmasını gerektiğini hesaplamışken Türk-İş neden 3 bin TL olarak hesaplayamamış?..

10 Ara 2019 - 22:28 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

01

Mehmet - Sayın milletvekillerim düşüncesiniz çok güzel. Asgari ücret 3000 tl olmalı. Bugünkü şartlarda. Kamuda çalışan taşörenden kadroya geçenlere ve emekli maaşlarıda 3000 lira yapın. Alım gücü artsın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Aralık 22:28


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler