Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Biz rönesansın gerçek yüzünü Prof. Dr. Fuat Sezgin sayesinde öğrendik”

Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamında Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde lise öğrencileri arasında düzenlenen "Batı Merkezli Bilim Anlayışına Karşı Fuat Sezgin" konulu deneme-makale yarışması ödül töreni gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hayatını İslam bilim tarihini anlatmaya adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çok değerli çalışmaları sayesinde İslam dünyasındaki bilim çalışmalarının ortaya çıkarıldığını söyledi. İslam bilim tarihinin rönesansa ilham verdiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Biz rönesansın gerçek yüzünü Prof. Dr. Fuat Sezgin sayesinde öğrenmiş ve kanıtlamış olduk” dedi.

Geçen yıl vefat eden ve Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ilan edilen 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamında düzenlenen etkinliklerle anılan Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde İstanbul’da lise öğrencileri arasında deneme-makale yarışması düzenlendi.

“Batı Merkezli Bilim Anlayışına Karşı Fuat Sezgin" başlıklı deneme-makale yarışmasının ödül töreni, Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Levent Yazıcı: “Üsküdar Üniversitesi ile çok anlamlı iş birliği gerçekleştirdik”

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ise açılış konuşmasında 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamında Üsküdar Üniversitesi ile çok anlamlı bir iş birliği yaptıklarını ve çok güzel etkinliklere imza attıklarını belirterek bunlardan birinin de “Batı Merkezli Bilim Anlayışına Karşı Fuat Sezgin" başlıklı deneme-makale yarışması olduğunu söyledi.

Levent Yazıcı: “İslam bilminin tüm dallarında kıymetli emekleri var”

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yaşamı ve çalışmalarıyla genç kuşaklara örnek bir bilim insanı olduğunu belirten Yazıcı, “Fuat Sezgin bilimlerin öncüsü. Bilimler tarihinde çok önemli bir yeri var. Özellikle İslam biliminin tüm dallarında çok kıymetli emekleri var. Bir bilim adamı örnek alınacaksa ve öğrencilerimize tanıtılacaksa özellikle adı geçmesi gereken bilim insanlarımızdan bir tanesi. Kendisinin Batı’ya dönük tespitleri ve kendi kültürümüze, İslam medeniyetine ilişkin tespitleri de bir hazine değerinde ” dedi. Levent Yazıcı, yarışmaya katılan tüm öğrencileri tebrik etti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Prof. Dr. Fuat Sezgin, çok önemli eserler ortaya çıkardı”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, törenin açılış konuşmasında hayatını İslam bilim tarihini anlatmaya adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çok değerli çalışmaları sayesinde İslam dünyasındaki bilim çalışmalarının ortaya çıkarıldığını ve öneminin anlaşıldığını söyledi. Üsküdar Üniversitesi olarak Prof. Dr. Fuat Sezgin’in anısını yaşatmak için 2019 yılı içerisinde paneller düzenlediklerini, bir dersliklerine de ismini verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, her yıl takdim ettikleri Yüksek İnsani Değerler Ödülü’nü 2019 yılında bilime yaptığı değerli katkılar nedeniyle Sezgin’e verdiklerini söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Biz rönesansın gerçek yüzünü onun sayesinde kanıtlamış olduk”

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ilginç bir kişilik olduğunu belirten Tarhan, Sezgin’in İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde Alman şarkiyatçı Hellmut Ritler ile çalışmaya başladığını ve sonraki yıllarda Almanya’da bu alandaki çalışmalarına devam ettiğini, bu sırada Batı’nın Doğu’ya bakışınıa ilişkin önemli gözlemlerde bulunduğunu söyledi. Tarhan, “Orada şunu görüyor ki Batı’nın kullandığı, rönesansı başlatan birçok şeyin İslam mirası olduğunu, tetikleyenin onlar olduğunu görüyor. Hatta Batı’nın endüstrileşmesi içerisinde en çok değişimi, rönesansı tetikleyen şeyin Endülüs Emeviler’deki birçok yenilik, onlardan kalan kitap ve kütüphaneler olduğunu tespit ediyor. Bizim tahmin ettiğimiz şeyleri kanıtlıyor, belgelerine ulaşıyor. Müthiş bir emek veriyor. Onun hayatına baktığımızda zihinsel bir çile var. Hedef var ve müthiş bir gayret var. Böylece çok önemli eserler ortaya çıkardı. İslam bilim tarihi rönesansa ilham vermiş. Biz rönesansın gerçek yüzünü Prof. Dr. Fuat Sezgin sayesinde öğrenmiş ve kanıtlamış olduk” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sezgin, Batı’nın özeleştiri yapmasına vesile oldu”

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in kolonyalizme yani sömürgeciliğe karşı bir duruş ortaya koyduğunu belirten Tarhan, “Sezgin, Batı’nın özeleştiri yapmasına vesile oldu. Batı’daki iyi niyetli alimlerin hakikati görmesine vesile oldu. Biz bunu yapmazsak eğer yanlış bilgi devam eder. Onun için hakikati ortaya çıkarmazsak en güzel ilim yolu” dedi.

Üsküdar Üniversitesi’nin düzenlediği etkinliklere ilişkin bilgi verildi

Üsküdar Üniversitesi PAMER (Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Fehmi Ağca, Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ilan edilen 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamında Üsküdar Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen panel ve açılış programlarına ilişkin bilgi verdi. Ağca, yine aynı kapsamda Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde İstanbul’daki lise öğrencileri arasında deneme-makale yarışması düzenlendiğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi Müdürü Mehdi Yenidoğan, “İslam Medeniyetinin Bilimin Gelişmesine Katkılarının Ortaya Çıkarılmasında Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Rolü” konferansında Sezgin’in hayatına ve çalışmalarına değindi.

Dereceye girenlere ödülleri takdim edildi

Konferansın ardından “Batı Merkezli Bilim Anlayışına Karşı Fuat Sezgin" konulu deneme-makale yarışmasında dereceye girenlere ödülleri Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Levent Yazıcı tarafından takdim edildi. Bağcılar Anadolu Lisesi'nden Sena Nur Dilek "Fuat Sezgin'in İslam Bilim ve Teknolojileri Tarihi Alanındaki Hizmetleri ve Önemi" adlı makalesi ile birinci oldu. Kadıköy Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi'nden Yılmaz Baha Güven "Bilime Adanmış Hayat" adlı makalesi ile ikinci olurken, Şişli Mehmet Pisak Anadolu Lisesi'nden İhsan Burak Ergin "Münevverlerin Piri Fuat Sezgin" makalesi ile üçüncülüğe layık görüldü.

Ödül törenini ardından dereceye giren öğrencilerin katıldığı bir panel de gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Televizyonu (ÜÜ TV) tarafından canlı yayınlanan program katılımcıların birlikte fotoğraf çektirmesi ile sona erdi.

13 Ara 2019 - 21:19 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler