Hayrettin Karaca (Toprak Dede) vefat etti

Hayrettin Karaca kimdir? Son dakika gelen habere göre, Hayrettin Karaca vefat etti. ‘Toprak Dede’ diye bilinen Karaca, 97 yaşında yaşamını yitirdi. Karaca'nın yaşamı ise merak konusu oldu. Detaylar haberimizde...

Hayrettin Karaca (Toprak Dede) vefat etti
Haber albümü için resme tıklayın

Hayrettin Karaca kimdir? Tarım üzerine çalışmalarıyla tanınan Hayrettin Karaca öldü. TEMA vakfının kurucusu olan Hayrettin Karaca'nın neden öldüğü ise merak ediliyor. Peki ‘Toprak Dede’ diye bilinen Hayrettin Karaca kimdir?

TEMA Vakfı'nın kurucusu Hayrettin Karaca 97 yaşında vefat etti.

HAYRETTİN KARACA KİMDİR ?

Hayrettin Karaca 4 Nisan 1922 yılında Bandırma'da doğdu. Babası Hocazade Halil Efendi, annesi Zehra Hanım'dır. Her ikisi de Kırım muhaciridir. Lisesini bitirdikten sonra ailesinin işinin başına geçip triko-örme olan bu işi ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri yapmıştır. Karaca firması diğer firmalara göre 20 yıl önceden Türkiye'de ihracatın liderliğini yapmıştır.

Karaca ellili yaşlarında, Türkiye'nin ilk özel arboretumunu kurdu ve yurtiçi-yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi ve bağlantılar kurdu. Karaca'nın Yalova'da kurduğu Karaca Arboretumu, dünyanın hertarafındaki botanikçiler tarafından bilinmektedir. Yılda iki kez yayınlanan Arboretum Magazin'i bilimadamlarının araştırma ve görüşlerinin yayınlandığı bir forum olmuştur. Türkiye için adeta bir gen koruma merkezi olan Karaca Arboretumu içerisinde 14.000 türü barındırıyor. Hannover Üniversitesi'nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca'dan "Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım." diye bahsetmektedir. Karaca, TEMA Vakfı'nın kurucularından biridir. Hayrettin Karaca ağaç dikim çalışmalarına devam etmektedir.

20 Oca 2020 - 13:57 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler