ŞEFLERİN KULLANDIKLARI EN TEMEL MUTFAK ALETLERİ

Mutfak dünyası birçok kişinin ilgisini çekse de içerisinde, başarılı olmanın zorluğuna alışmış ve başarmış kişi sayısı azdır. Rekabet hususunda ayakta...

Mutfak dünyası birçok kişinin ilgisini çekse de içerisinde, başarılı olmanın zorluğuna alışmış ve başarmış kişi sayısı azdır. Rekabet hususunda ayakta durabilmek ve tutunabilmek için birçok konuda gelişim gereklidir. Gelişimi sağlayan ise deneyim olduğu gibi bu deneyimde de sürekli hareket olduğu unutulmamalı. Bu hareketin her aşamasında yemeğin lezzetini arttırmak, yemeği yiyecek kişinin memnuniyetini en üst safhada tutmak gibi temel öncelikler vardır. Endüstriyel mutfak ekipmanları ustanın kalitesini bir tık öteye taşıyan detayların başında gelir.

Mutfak Dünyasına İçten Bakalım

    Disiplinler arası çalışma yeteneği temelde yatan mutfak dünyasının getirdiği; uzun sürede ayakta durma, kesikler ve yanıkları ile ağır kaldırma, gürültü, sıcaklık, duman, hafta sonları ve tatiller de dahil olmak üzere neredeyse her zaman ve sürekli baskı altında çalışma gibi zorluklarla yüzleşmek ve kabullenmek gereklidir. Çarpıcı yemekler yaratma tutkusundan sonra bu süreçlere girebilme cesaretinde olanları diğer şeflerden ayıran, yapılarında kazanılmış bir beceri setleri olmasıdır. Sabır ve azim ile bu süreci iyi yönetebilir olsalar dahi her daim daha iyisini hedeflemek motivasyonu arttırabileceği gibi başarılı bir kariyer de getirecektir. Mutfak disiplininde yapılan her iş istisnai, harika, dengeli bir yönetim ile yürütülmelidir. Bu sorumluluğun yüklediği ağırlık yemeğin harikalar yaratması ile hafifleyecektir. Bu hafifleme sürecinde yol alırken temelde kişide bulunan; bilgi edinme ve pişirme merakı alternatiflere yönelme ve şefin kendi yolunu çizmesinde büyük destekçisidir. En iyi yemeği pişirebilmek için o yemeği sürekli yapmak yeterli değildir. Mutfak Disiplininde yaşanan gelişmeleri takip etmek ve o gelişmelerden haberdar olarak, öğrendiklerinizi kendi mutfağınıza entegre etmeniz işin sırrıdır. Tabii ki sadece en iyileri yapmakla kalmanız sizi olduğunuz yerde saymaya mahkum edecektir. İlerleme için gerekli olan bilgiyi deneyimler ile sağlayabilirsiniz; hiç tatmadığınız bir lezzeti tatmak, aşina olmadığınız bir mutfak kültürüne yabancı kalmamak gibi bilgi haznesini geliştiren deneyimler edinmeniz ve bu deneyimleri süreklilik haline getirmeniz gerekmektedir. Bu sürekliliğin her aşamasında deneyimlerinizi ustalık eserinize dönüştürüp müşterinize sunmadığınız takdirde sadece bir adım atmış ve yine yerinizde kalmış olacaksınız.

Şef İçin Önemli Noktalar

   Sunmanın öncesinde yani yemeği hazırlama sürecinde şef için en önemli olan husus dayanıklılıktır. Mutfak çalışılması zor bir yer olup; uzun saatler ayakta, zor koşullar altında uzun çalışma saatlerinin geçirildiği mekandır. Şef, işine bu koşullar altında odaklanması için dayanıklı olması gereklidir. Bu dayanıklılıkla hem kendi sağlığını hem de tüm mutfak çalışanlarının sağlığını tehlikeye atmamış olacaktır. Dayanıklılığın yanı sıra önemli hususlardan biri de zamanın doğru kullanımıdır. Hayatın her alanında önemli olan zaman, bu hummalı disiplinde önemini bin kat daha arttırmaktadır. Doğru planlama ile gidilen ve sorumluluk bilincindeki mutfak disiplini ile harikalar yaratılması ve müşteri tarafından tam onay alınmasına zemin hazırlamaktadır. Tüm bu zaman yarışı ve disiplinin sonucunda damaklara hitap eden bir şaheser yaratmak işi ayrıcalıklı ve özel kılar. Zorluklarının hafiflemesi bu yol bitiminde o damakta yayılan tadın verdiği mutlulukla hafifleyecektir.

Şefin En İyi Dostu Mutfak Aletleridir

    Tüm bu serüvenin, dışarıdan bakıldığı kadar kısa bir süreç değil, ayrıntıları da barındırdığını unutmamak gerekir. Bu ayrıntılardan biri de zamanı doğru kullanmayı içeren yemeği hazırlama sürecidir. Bu süreçte bir şefin en önemli silahı mutfak aletleridir. Doğru ve etkin kullanımla harikalar yaratılacağı gibi bu kullanımda mutfak aletlerinin kalitesi de önemlidir. Bir aşçının eli kolu sayılabilecek bu mutfak aletlerinden birisi hiç şüphesiz bıçaklardır. Her aşama için ayrı bir bıçağa sahip olan şefler doğru kullanım ile yemeğin uğraştırıcı kısmını hızlı ve pratik şekilde hallediyorlar. Hızın ne kadar önemli olduğu gerçeği bir kez daha göz önüne alınırsa kim mutfağında zamanı doğru kullanan bir şef olmak istemez ki? Mutfağınızın en hızlı şefi olmak için sizin yardımınıza koşacak olan bir diğer alet ise; Kitchenaid Blender Mikser Birçok malzemenin birleşimine neden saatler ayırasınız ki, Kitchenaid Blender Mikser ile tek tuşla birkaç dakikada hazırlama kısmını halledip pişirmeye geçebilirsiniz. Ayrıca mutfakta Kitchenaid Blender Mikser kadar önemli olan Sorbe makinası ile ezme işlemlerine hem gücünüzü hem de vaktinizi harcamayın. Siz seçin, Sorbe makinaları sizin yerinize ezme işlemini halletsin.

    Bir diğer önemli aletimiz ise; Isı Ölçerdir. Yavaş pişimi ayarlamaya ve suyun ısı değişimlerini ölçmeye yarayan bu alet yemeklerin doğru ısılarda pişmesine ve lezzetin en doğru şekilde alınmasında öncülük eder. Bir yemeğin lezzetli olması gerektiği kadar göze de hitap etmesi önemlidir. Sunumun vazgeçilmez aleti olan Cımbız bu görsel şölenin de ustaları arasında yer alarak şefin gözdesi sayılabilecek bir alettir. Yemeğin tüm aşamalarında ve sunumlarında da kullanılabilecek, özellikle Anadolu mutfağı gibi yöresel tatların peşindeyseniz mutfak tartıları sizin için hesabı halleder.

    Hazırlık aşamasında Pirge Bıçakları ile profesyonelce kesim işini halledip zamandan tasarruf edip hemen diğer aşamalara geçmeniz sunuma daha fazla vakit ayırmanızı sağlayacaktır. Ayrıca Pirge Bıçakları nı sağlık konusunda endişe etmeden kullanabilirsiniz. Herhangi bir kaza riskini en aza indirmenize yardımcı olacak şekilde kolay kullanmanıza uygun olduğu gibi Pirge Bıçakları nı rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Görsel şölenin tatta da etkili olduğu düşünülürse iyi bir sunum için zamana çok ihtiyaç var demektir. Bu durumun stresi altında pişirme aşamasında zorluk çekmek canınızı fazlasıyla sıkabilir. Özellikle sonuca bu kadar yaklaşmışken yemeğinizin mahvolması muhtemel olabilir. Bu yüzden mikrodalga fırın gibi zaman ayarlı ve sizin dilediğiniz gibi ısıtan, pişiren yardımcınız oldukça ihtimalleri değil kesin güzellikleri konuşursunuz. Mikrodalga Fırın kullanmanız mufakta iki işi aynı anda yapmanıza da yardımcı olacaktır. Mikrodalga Fırın a yerleştirdiğiniz yemeğiniz ısı ile pişerken siz de bir sonraki işinizi halledersiniz. Böylece başta bahsettiğimiz gibi, mutfak yorucu bir yerdir. Bu yorucu yerde kendinize dinlenme alanı yaratabilirsiniz. Pişirmenin yanı sıra kızartmalar ile de hem sunumda hem de tatta harikalar yaratabilirsiniz. Üstelik kızartma gibi tehlikeli bir işte fritöz yardımınıza yetişir. Kolay kullanımıyla fritöz ile hem kendinizi korurken hem de kolaylıkla kızartma işlemini yapabilirsiniz. Kızartmak istediğiniz ürünü üstte bulunan sepete yerleştirip, yağ miktarını ayarladıktan sonra dilediğiniz kızarma seviyesinde ürününüzü alabilirsiniz. Kolay kullanımının yanı sıra fritöz ile yıkama işlemi de can sıkıcı olmaktan çıkar. Özellikle yağlı işlerde yıkama işlemi bir çile iken yağı kolaylıkla bünyesinden atması size büyük avantaj sağlar. Özellikle mutfakta bulaşık makinası nın önemi vurgulanmalıdır. Her şef kullandığı mutfak eşyalarının temiz ve sağlıklı olmasına dikkat eder. Bu dikkati bulaşık makinası ile sağlamak sizi yormaz. Bulaşık makinası sizin yerinize temizlerken siz de güvenle yemeğinize dönebilirsiniz.

Mutfağın Sırrı

     Her işin bir sırrı olduğu gibi mutfak disiplininin de sırları vardır. Bu sırların belki de en temeli, yeteneğinizi rahatlıkla sergileyebileceğiniz alanda mutfak yardımcılarınızı iyi seçmektir. Mutfak aletleri bir şefin en iyi yardımcıları olduğu gibi yemeğini şekillendiren en temel ustalardan biridir. Bu yüzden bu kadar önemli ve derin bir sırrı doğru seçimlerde kullanmak sizi mutfağınızın en iyi şefi yapacaktır.

06 Eki 2020 - 22:59 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.




Anket En çok KADRO hangi bölüm mezunlarına verilmelidir ?