Koronavirüs Günlerinde Uzun Süre Bozulmadan Dayanan Gıdalar

Karantina uzun süre olursa ne saklayabiliriz ne yiyeceğiz diye düşünmeyin! Sizin için uzun ve güzel bir liste hazırladık. İşte uzun süre bozulmadan dayanan gıdalar.

Bu yazıda aylarca hatta yıllarca kilerinizde tutabileceğiniz ürünlerden bahsediyoruz. Ne yazık ki sevdiğimiz ürünlerin pek çoğu uzun bir raf ömrüne sahip değildir. ( ya da bizim istediğimiz uzunlukta raf ömrüne sahip değil)

Fakat bazı ürünler de günlük olarak yemek pişirmek istediğinizde ya da evden çıkamayacağınız durumlarda sizin gerçek kurtarıcınız olabilir. Bu nedenle raf ömrünün uzun olduğunu bilerek, gönül rahatlığıyla saklayabilirsiniz.

Uzun raf ömrü olan pek çok yiyecek temel gıda maddesidir. Söz gelimi pirinç, tahıllar ya da tuz bunlara örnek olabilir. Ayrıca kurutulmuş ya da konserve edilen yiyeceklerin de raf ömrü çok uzayacağı için, bu tür işlemlerle gıdaların kullanım süreleri de artmış olur.

Bütün ürünlerin uzun süre dayanmasında temel prensip, kilerde depolanması ve ürünlerin hava geçirmez kaplarda saklanmasıdır.  Şimdi uzun ömürlü gıdalar konusuna şöyle bir göz atalım

Bulyonlar

Bulyon küpleri karanlık bir ortamda 2 yıl boyuna saklanabilir. Et suyu seviyorsanız ve et suyunu saklamak için uygun bir yeriniz yoksa ışık almayan kilerde bulyon saklayın. Kullanacağınız zaman  çözündürerek, lezzetli soslar ve yemekler yapabilirsiniz.

Konserve Meyve Sebze Ve Fasulye

Konserve ürünler 6 yıla kadar dayanabilir. Konserve ürünleri oda sıcaklığındaki bir dolapta saklayabilirsiniz.

Konserve ürünler en son kullanım tarihinden sonra bir miktar daha sağlığa zararlı olmadan ve bozulma göstermeden dayanabilir. Fakat uzun ömürlü konserve yiyecekler için tavsiye edilen  en lezzetli hali son kullanma tarihinden hemen öncesidir.

Sözgelimi son kullanım tarihinden 6 ay geçtikten sonra bir meyve konservesi bulursanız bunu da güvenle tüketebilirsiniz.   Eğer konserve kutusu çökmüş ya da şişmiş ise kesinlikle içindekileri tüketmeyin. Kutunun orijinal formunun bozulmuş olması içindeki yiyeceklerinde bozulmuş  olduğunun göstergesi olabilir.

Mısır Nişastası

Mısır nişastası hiç bozulmaz desek, pek de hata yapmış olmayız. Mısır nişastasını serin, karanlık, nemsiz  kuru bir ortamda kendi orijinal ambalajında saklamak, en iyi sonucu almanıza yardımcı olur. Mısır nişastası kuru kaldığı sürece bozulmaz. Bu nedenle mısır nişastasını istediğiniz kadar stoklayabilirsiniz. Mısır nişastası suyla karıştırıldığında çözülmeye başlar.

Bitter Çikolata

Bitter çikolatayı 2 yıla kadar saklayabilirsiniz. Bitter çikolatayı oda sıcaklığında muhafaza etmek en iyi saklama yöntemidir.   Bitter çikolata tercihan orijinal ambalajında saklanmalıdır. Eğer açıldıktan sonra tekrar saklanması isteniyorsa sıkıca sarılmalıdır.

Bütün çikolata çeşitleri içinde bitter çikolata en uzun süre dayanan türdür. Ama siz sütlü ya da beyaz çikolata seviyorsunuz en geç 1 yıl içinde tüketmeye bakın.

Kuru Fasulye, Mercimek, Baklagiller

Bu tip ürünler çok uzun süre dayanabilir. Kuru fasulye, mercimek için en uygunu kilerde, kapalı kapta saklamaktır.

Zaman içinde kuru baklagiller, daha kuru hale gelebilir. Bu nedenle uzun süre depoladığınız baklagilleri pişirirken daha fazla zaman harcamanız gerekebilir.   

Kuru Meyveler (Kuru Üzüm, Kuru Kızılcık Vb.)

Kuru meyveler, bir yıl ya da daha fazla süre bozulmadan dayanabilirler. Kurutulmuş meyveleri kapalı ambalajında saklamalısınız. Ya da sıkıca kapatılmış vakumlu kaplar da bu iş için ideal sayılır.  Kuru meyveleri dondurucuya koyarsanız normal saklama süresinden 6 ay daha uzun süre saklayabilirsiniz.

Kurutulmuş meyvelerin atıştırmak ve bazı ürünlere karıştırarak pişirmek için her zaman elinizin altında bulunmalıdır. Kurutulmuş kızılcık, kayısı ve daha fazlası en sevdiğimiz çeşitli tariflerin    temelini oluşturur.

Makarna

Makarna 3 yıla kadar saklanabilir. Kurutulmuş makarnayı en ideal saklama yolu hava geçirmez bir kapta tutmaktır.

Makarna orijinal ambalajında  kilerde olduğu gibi saklanabilir. Bir karton kutu içinde saklanan makarnalar olabildiğince uzun süre muhafaza edilmek üzere kapalı bir kaba aktarılmalıdır.

Taneli Ürünler

Taneli ürünler  sekiz yıla kadar dayanabilir. Kilerde muhafaza edeceğiniz tahıllar kapalı bir kapta saklanmalıdır. Kinoa, arpa, çavdar, keten darı ve irmik gibi tahılların toptan alınması yararlı bir yatırım yapılması demektir. En iyi sonuç için tahıllar daima hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır.

Hazır Kahve

Hazır kahve oldukça uzun süre dayanır. Normal kiler koşullarında 25 yıl, derin dondurucuda ise çok daha uzun süre saklanabilir.

Hazır kahve, nem almadan kuru olarak muhafaza edilmelidir. Orijinal kabında saklamak en iyi fikirdir. Hava geçirmez bir kaba orijinal ambalajı ile konularak da saklanabilir.

Reçeller ve Jöleler

Reçel ya da jöle türü ürünler açılmadıkları takdirde 1 yıl dayanabilir. Bir kez açıldı ise dayanma süresi 6 aya düşer. Reçel ve jöle kilerde saklanmalıdır.  Reçel kavanozu bir kez açıldı ise buzdolabında saklanmalıdır.

Reçel ya da jöle sayesinde yıl boyu mükemmel meyve aromaları elde edebilirsiniz.

Kurutulmuş Et

Mağazadan satın alınan kuru sığır eti oldukça uzun süre dayanır. Bu nedenle protein deposu ürünü biraz daha fazla alarak stoklayabilirsiniz. Evde yaptığınız kuru etler ise en geç birkaç hafta içinde tüketilmelidir.

Pekmez

Pekmez çok uzun süre dayanan bir üründür eğer hiç açılmamış ise 10 yıla kadar dayanır. Pekmez diğer ürünlerle birlikte kapağı sıkı sıkı kapandıktan sonra kilere saklanabilir.

Yulaf

Yulaf 2 yıla kadar dayanabilen bir üründür. Eğer bir yıldan daha uzun süre tutmak istiyorsanız karton orijinal ambalajından hava geçirmez bir kaba aktararak muhafaza etmelisiniz.

Yemeklik Yağlar

Yemeklik yağ da bozulmayan gıdalar arasındadır. 2 Yıl boyunca saklanabilir. Yemeklik yağar karanlık ve soğuk yerlerde saklanabilir.

Hiç açılmazsa kilerde birkaç yıla kadar saklanabilir. Kanola yağı, zeytinyağı yer fıstığı ya da bitkisel yağ karanlık yerde çok uzun süre saklanabilir.

Bu yağların açıldıktan sonra birkaç ay içinde tüketilmesi önerilir.

Ton Balığı

Ton balığı konservesi 5 yıla kadar saklanabilir. Kilerde ya da dolapta oda sıcaklığında tutulmalıdır.

Turşu ve Salamuralar

Turşu yada salamuralar hiç açılmadan 4 yıla kadar varan bir süre boyunca buzdolabında saklanabilir. Açılmamış turşu kavanozları ve diğer turşu sebzeleri rahatlıkla kilerinizde saklayabilirsiniz. Bir kez açtığınız kavanozları ise buzdolabında saklayın.

Toz Jöle

Toz jöle hiç bozulmadan sonsuza kadar saklanabilir. Toz jöleyi oda sıcaklığında kilerde ya da dolabın içinde muhafaza edebilirsiniz.

Süt Tozu

Süt tozu 20 yıla kadar dayanabilir. Süt tozu nem emici bir ürün olduğu için hava almayan vakumlu bir kapta serin ve karanlıkta ortamda saklanmalıdır.

Ramen

Ramen eriştesi oda sıcaklığında paket içinde 2 yıla kadar saklanabilir. Evde fazladan birkaç paket ramen bulundurmak her zaman iyi bir fikirdir.

Bal

Bal da bozulmadan yıllarca saklanabilecek ürünler arasındadır. Balı bir kavanoza koyun daha sonra da kavanozun ağzını sıkıca kapatın.

Pirinç

Pirinç yaklaşık 30 yıl saklanabilir. Pirinç için en uygun saklama koşulları soğuk ve kuru alanlardır. Pirinç yağ içeriği düşük bir ürün olduğu için raf ömrü sınırlaması yoktur. Fakat kahverengi pirincin yağ oranı biraz daha yüksektir. Bu nedenle esmer pirinç, beyaz pirince oranla daha hızlı bozulabilir.

Tuz

Tuz sonsuza kadar dayanabilir. Tuzu saklamak için soğuk karanlık ve kuru yerleri tercih edin. Tuzu sakladığınız ortamın  sıcaklığının sabit olmasına özen gösterin

Soya Sosu

Soya sosu çok yüksek oranda tuz içerdiği için açılmadığı takdirde sonsuza kadar dayanır.  Açtıktan sonra buzdolabında tutarsanız 2 – 3 yıl güvenle saklayabilirsiniz.

Bütün Kurutulmuş Baharatlar ve Otlar

Baharatlar ve kurutulmuş otlar 4 yıla kadar dayanabilir. Baharatlar hava geçirmez kaplarda ve güneş ışığına maruz kalmayacak yerlerde tutulmalıdır. Kurutulmuş baharatların raf ömrü uzun olsa da sınırsız değildir. Öğütülmüş baharatlar için en uygun süre 3 yıl olarak belirlenmiştir. Kuru otlar da aynı şekilde 3 yıla kadar dayanabilir.  Üzerinden zaman geçtikçe kuru baharatlar ya da otlar sağlığa zarar verici hale gelmez sadece etken maddeleri kaybolur.

Şeker

Şeker de sonsuza dek bozulmadan kalabilen ürünlerden bir tanesidir. Beyaz şeker karanlık kuru bir yerde saklanmalıdır. Bu konuda en iyisi hava geçirmez bir kap kullanılmasıdır.

Konserve Domates Sosu

Konserve domates sosu açılmadığı takdirde 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Açılmamış kavanozlar ve domates soslarının dolapta tutulması gerekir. Konserve domates sosu uzun ömürlü yiyecekler arasında sıklıkla tercih edilen bir üründür.

28 Nis 2020 - 23:51 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.




Anket KYK Borçları Silinsin Mi?