Metin Uca geçtiğimiz günlerde şah damarının tıkalı olması sebebiyle kaza geçirmiş ve hastanede tedavi altına alınmıştı. Sağlık durumu iyiye giden ve taburcu olması beklenen sevilen sunucu sonrasında tekrar rahatsızlanmıştı. Metin UCA 17 Kasım 2023'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Metin Uca'nın yakınlarına '' Öldükten sonra beni yakın '' dediği sosyal medyada konuşulan gündemler arasında yer aldı. Bu vasiyetin ardından ise merak edilen konu Türkiye'de ceset yakma işlemi '' krematoryum '' olup olmadığı.
Türkiye'de Krematoryum Var mı?
Öldükten sonra yakılarak defnedilme konusunda hukuki bir engel bulunmamakla birlikte, Türkiye'de krematoryumların olmaması sebebiyle bu işlemin uygulanamamasıyla ilgili bilgiler paylaşılmıştır. Bu durum, özellikle Türkiye'de definlerin Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'ndaki hükümler uyarınca gerçekleştirilebildiği ve ölülerin yakılmasına dair kanuni bir engel bulunmadığı ancak fırınların fenni usül dairesinde yapılmış olması gerektiği belirtilerek açıklanmıştır.
Yıldız Kenter'in yakılarak defin talebi sonrasında, Türkiye'de bu işlem için belediyelerin başvuruda bulunması gerektiği ve bu sürecin Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı (eski adıyla Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti) tarafından yönetildiği ifade edilmiştir. Ancak, günümüzde hangi makama başvurulacağı konusunda bir belirsizlik olduğu vurgulanmıştır.
Metinde, yakılmadan önce yapılması gereken işlemler de detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu işlemler arasında vefat edenin hastalığı sırasında ilgilenen doktor tarafından rapor yazılması, vefat edenin sağlığında yakılmak istediğini açıkça ifade etmiş olması için resmi bir vasiyet veya üç kişinin şahitliği gerektiği belirtilmiştir. Polis raporu düzenlendikten sonra 24 saat içinde belediyeye başvuru yapılması gerektiği ve cenazenin yakılmasına izin verildiyse bile küllerin kanuna göre mezarlığa gömülmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Metinde ayrıca, Türkiye'de krematoryum olmaması nedeniyle ölü yakma isteğinde bulunanların bazen cenazelerini Almanya'ya yönlendirdiği ve bu ülkede yakılmasının ardından küllerin aileye teslim edildiği ifade edilmiştir. Ancak, bu durumun Türkiye'de turistler ve yabancıların yoğun olduğu bölgelerde daha sık karşılaşılan bir durum olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, İslam dinine göre ölü yakmanın caiz olmadığına dikkat çekilmiş ve bu nedenle Türkiye'de ölü yakmanın izin verilmediği ifade edilmiştir.
Krematoryum Ne Demektir?
Krematoryum, ceset yakma işleminin gerçekleştirildiği özel bir tesis veya mekandır. Bu tesisler, kremasyon adı verilen ceset yakma yöntemini uygular. Kremasyon, ölünün son isteğine veya dini inançlarına uygun olarak cesedin yakılması anlamına gelir. Ancak, kremasyon işlemi basit bir yakma işlemi gibi düşünülmemelidir; zira bu süreç, uzmanlık gerektiren ve belirli tekniklerle gerçekleştirilen bir prosedürdür. Bu tekniklerin uygulanması için belgelere ve yetkinliğe sahip uzmanlar tarafından yapılması önemlidir, aksi takdirde istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.
Krematoryumlarda genel olarak ceset yakma işlemi gerçekleştirilir, ancak bazı durumlarda açık tabut merasimleri için özel yerler de bulunabilir. Bu odalar, cenaze törenlerinin düzenlendiği ve ölen kişinin yakınlarının son görevlerini yerine getirebileceği alanlardır.
Krematoryum İşlemi Nasıl Yapılır?
Kremasyon işlemi, vefat eden kişinin son isteğine veya dinine uygun olarak cesedin yakılması anlamına gelir. Ancak, kremasyon süreci sadece bir "yakma" işlemi olarak düşünülmemelidir. Bu süreç, krematoryumda önceden belirlenmiş bir alana yerleştirilen cesedin titizlikle kontrol edilmesi, istenmeyen nesnelerin uzaklaştırılması ve özel bir prosedürle gerçekleştirilen uzun bir süreçtir.
Krematoryumda yakılma işlemi sırasında, cesedin üstünde bulunan mücevher, altın dişler gibi istenmeyen nesneler önceden uzaklaştırılır. Çıkarılması mümkün olmayan implant tarzı metaller ise genellikle dokunulmaz. Ceset, yüksek sıcaklıklarda (genellikle 850 derece) yakılır. Bu süreçte, bazı kemiklerin tamamen kül olmaması durumunda kırılır ve yakma işlemi devam eder. Kalan kalıntılar da toz haline getirilir. Kalp pili gibi metal parçalar, bir mıknatıs yardımıyla çekilir ve cesedin kalıntılarından ayrılır. Sonuç olarak, ceset tamamen toz haline getirilir ve ortalama olarak 450 gram ağırlığındaki küller, kapaklı bir vazoya konulup cenazenin yakınlarına teslim edilir.
Bu küller daha sonra mezarlıklara gömülebileceği gibi, bazı kişiler özel mekanlarda saklayabilir veya vasiyetleri doğrultusunda belirli bir mekâna serpilmesini isteyebilirler. Krematoryum işleminin bir avantajı da bu tür cenazelerin daha az toprak alanını kullanmasıdır.
Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.