Ortaklığın Giderilmesi Davasında Satış Usulü

Ortaklığın giderilmesi davasında satış usulü, özellikle miras yoluyla birden fazla kişi tarafından edinilen taşınmazların paylaşımı hususuna ilişkin o...

Ortaklığın giderilmesi davasında satış usulü, özellikle miras yoluyla birden fazla kişi tarafından edinilen taşınmazların paylaşımı hususuna ilişkin olarak birçok vatandaşın aklını karıştırmaktadır. Bu yayınımızda sürece dair kısaca bilgilendirme yapmaya çalışacağız.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Nedir?

Ortaklığın giderilmesi davası, bir mala elbirliğiyle veya paylı mülkiyet ile malik olan birden fazla kişinin, söz konusu mal üzerindeki ortaklığın giderilmesi amacıyla açacakları davadır. Yani ortaklığın giderilmesi davası birlikte mülkiyet ilişkisini sonlandırır ve ferdi mülkiyete geçişi sağlar. Örneğin, miras yoluyla birden çok kişiye kalmış olan bir taşınmaz, mirasçıların elbirliğiyle mülkiyet esasları dahilinde mülkiyet hakkına sahip olacakları bir malvarlığı değeridir. Mirasçıların söz konusu birlikte mülkiyet ilişkisini sonlandırabilmeleri için kendi aralarında bu hususa ilişkin olarak anlaşmaları gerekmektedir. Ancak mirasçıların kendi aralarında anlaşamamaları halinde paylaşımın mahkeme tarafından aynen taksim veya satış suretiyle taksim(nakden taksim) şeklinde gerçekleştirilmesi gündeme gelecektir. Sürecin profesyonel bir şekilde yürütülebilmesi için mutlaka alanında uzman bir miras avukatı ile görüşülmesini tavsiye etmekteyiz.

Ortaklığın Giderilmesi Davasında Satış Suretiyle Giderme Nasıl Gerçekleştirilir?

Ortaklığın giderilmesi davasının tarafları hakime satışın kendi aralarında açık artırma usulü gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirtebilirler. Eğer paydaşlar veya ortaklar bu şekilde paylaşımın kendi aralarında yapılması hususunda anlaşamamışlarsa, taşınmaz icra yoluyla herkese açık bir açık artırma usulüyle satılacaktır. Bu satışa ortak veya paydaş olsun veya olmasın herkes girip pey ileri sürebilir, yani teklif verebilir.

Satışına Karar Verilen Malın Değerinin Belirlenmesi

Ortaklığın giderilmesi davası sürecinde aynen taksimin mümkün olmadığının anlaşılması halinde tarafların da kendi aralarında açık artırma gerçekleştirilmesi hususunda anlaşılamaması halinde mahkeme tarafından satışına karar verilen taşınmaza istinaden tanzim ettirilecek olan bilirkişi raporu ile söz konusu taşınmazın güncel piyasa değeri hesaplanır. Ortaklığın giderilmesi davasına konu edilen mal, hesaplanan bu bedelin yarısı üzerinden açık artırmaya çıkarılır. En yüksek pey süren malı satın almış olacaktır. Malikler de bu satışa girebilmektedir. Bu açık artırmaya giren malikler, kendi ileri sürdükleri bedel üzerinden, malın kendi sahip oldukları payları oranında indirimli olarak malı edinirler, yani kendi payları ileri sürdükleri bedelden mahsup edilecektir.

Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/post/ortakligin-giderilmesi-davasi

16 Kas 2022 - 18:46 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?