Vize Krizi Görüşmeleri Sonrası İlk Açıklama Geldi-Kriz Çözülecek mi?

Son dakika haberi: Vize krizi nedeniyle heyetler arası görüşme yapan Türkiye ile ABD, görüşme sonrası açıklama yaptı. İşte vize krizinde ilk gün gerçekleşen görüşmelerin detayları ve yapılan açıklamalar.

Son dakika haberi: ABD ile yaşanan vize krizi sonrası heyetler arası ilk görüşme gerçekleşti. Görüşmenin sona ermesinin ardından iki taraftarn da krizde gelinen son durum hakkında açıklamalar geldi.

Bugün sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığına gelen ABD'li heyet görüşme için  "Çalışanlara dair soruşturmayla ilgili ABD'ye bilgi verilmeli. Çalışan ABD'nin bilgisi dahilinde temas yürttüyse tutuklanmasın. Temasların ABD isteği ile olup olmadığı sorulsun. Metin Topuz ve Mete C. ile ilgili kanıtlar iletilmeli" şeklinde 4 şart öne sürdüğü iddia edildi. Ancak Türkiye'deki diplomatik kaynaklar, "Türkiye'nin görüşmelerde ön şartları kabul etmiyoruz"  çıkışı üzerine görüşmelerin ön şartsız başladığı öğrenildi.

Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar  Gün, ABD heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen'in  başkanlık ettiği görüşme olumlu  atmosferde geçti.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Son Dakika Açıklaması

Vize krizi  görüşmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD ile vize krizi hakkında konuşan Çavuşoğlu," Türkiye dayatmalara boyun eğmez. Bizim çıkarlarımıza karşı gelen şeyleri kabul etmeyiz. Şartlar ne olursa olsun bir kişi suç işlemişse bu bizim elimizde değil. Hukuk gerekeni yapar. Vize krizi bizim için gereksiz bir krizdi. Diplomaside olgun bir tavır değildir. Biz ABD'nin aldığı karar karşılık bir karşılık verdik. Bu tip lüzumsuz konuların iki müttefik ülkenin konusu olmamalı. Bu konuları karşılıklı anlayışla çözebiliriz" dedi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un, FETÖ'nün  17-25 Aralık 2013'teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında,  haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile  irtibatı tespit edilmişti. Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar  Soruşturma Bürosunca, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'',  ''casusluk'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs''  suçlarından tutuklanmıştı. Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı tutuklamaya tepki göstermişti.  Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Metin Topuz'la ilgili olarak, "25 Eylül 2017  tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan  söz konusu kişi ABD Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı  gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir."  açıklamasını yapmıştı.

Kpsscafe.com.tr  | Ankara

18 Eki 2017 - 17:48 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler