Cumhurbaşkanı'ndan Son Dakika Açıklamaları ( Vergi Artışı, Varlık Fonu, İşsizlik)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Partisinin TBMM Grup toplantısında ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan'dan işsizlik, Orta Vadeli Program, Varlık Fonu, Vergi Artışları ve büyüme rakamlarıyla ilgili önemli açıklamalar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Partisinin TBMM Grup toplantısında ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde ;

Büyümenin ayrıntılarına baktığımızda, yatırımların ve tüketimin birlikte arttığı nispeten sağlıklı bir büyüme ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Geldiğimiz noktada 15 Temmuz hain darbe girişimiyle finansal belirsizliği büyük ölçüde geride bıraktık. Faizlerdeki malesef düşüş istediğimiz notkada hala değil. Eğer faizlerde düşüşü sağlayamazsak, bunu başaramazsak, bir çok müsibet bizi beklemektedir. Şu anda piyasa faizlerinin yüzde 20'yi yakaladığı bir dönemdeyiz. Yahu piyasa faizinin yüzde 20 olduğu bir ülkede, yatırımcı yatırım yapabilir mi? istihdam artabilir mi? artmaz. Ondan sonra da lanetle karşı karşıya kalırız. Bir çok sefil aileyle karşı karşıya kalırız. Biz faizci akıllarla, faiz lobilerinin yaklaşımıyla adım atamayız. Buna dikkat etmemiz lazım.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜ HALA SAĞLAYAMIYORUZ, NEDENİ FAİZLER

Merkez Bankası'nın ve ilgili diğer kurumların kararlı politikalarıyla Türk lirasındaki değer kaybı durdu. Hatta kısmi bir yükseliş yaşandı. Bunun yanında hep söylüyorum, iddiamdır bakın enflasyonda hala düşüşü sağlayamıyoruz. Yüksek faiz nedeniyle. Bu benim iddiam. Yüksek faiz asla enflasyonu aşağı çekmeyecektir. Hep onun en önemli engelidir. Bunun bir defa kararını vermemiz lazım. Çünkü doğru orantılıdır. Faiz düşerse enflasyon düşer.  Bakın göreve geldiğimizde biz faiz yüzde 63 'dü, biz bunu aşağı doğru çekmeye başladık. Ve enflasyon yüzde 30 civarındaydı, çektikçe enflasyon da düştü. Ne zaman ki 4.6 faizi buraya çektik, enflasyon da tek haneli rakamda ciddi bir düşüş ortaya koydu. Bunu bir defa halletmemiz lazım. Şimdi yılın ilk yarısında iç talepte görülen olumlu seyir, ihracattan gelen katkı da bizim için önemli. Eylül ayı itibariyle ilk 9 aylık ihracat 115 milyar doları geçti. Yıllık bazda bu rakam 153 milyar doların üzerine çıkacak.

BÖLGEMİZDEKİ KRİZE RAĞMEN 

Bölgemizde uzun zamandır süren krize rağmen, faaliyetlerini sürdüren ihracatcılarımızı huzurunuzda tebrik ediyorum. Sürdürülebilir büyüme için büyük önem taşıyan OVP geçtiğimiz hafta kamuoyu ile paylaşıldı. 2018-2020 dönemine ilişkin OVP'nin daha cesur, daha özgüvenli hazırlanmış olmasından memnuniyet duydum. Hem 2017 yılı hem de önümüzdeki yıllar için belirlenen büyüme mutluluk verici. Kamu-Özel işbirliği projelerinin ekonomik faydalarının karşılaştırılmasını sadece maliyetle sınırlı tutmamalıyız. Aynı zamanda erken ve yüksek kaliteyle tamamlandığını göz önüne almalıyız. Yeni küresel değer zincirinin , üretim yanında araştırma , geliştirme, tasarım ve marka alanında yer alabilmemiz bunlara bağlı.

ÇİN ÖRNEĞİ

Uluslararası şirketlerle yerli şirketlerin iş birliğine gitmesini sağlayıp, tüm tarafların kazanacağı bir model uygulamalıyız. Bu modeli başarıyla uygulayan Çin ilk ticari hızlı trenini 10 yıl önce rayına koymuşken, bugün dünyanın en uzun hızlı tren ağına sahip olmuştur. Bizimde bunu yerli otomobilden, savunma sanayimize, tıbbi cihazlardan, ilaçlara kadar bir çok alanda başarmamız gerekiyor. Bunun için gerekli potansiyele sahibiz.

VARLIK FONU İSTENİLEN KAPASİTEYE ULAŞMADI

Varlık Fonu henüz istediğimiz kapasiteye ulaşmadı. Varlık fonunu büyüme için ihtiyaç duyduğumuz unsurların en önemli desteği haline getirilmesini bekliyoruz.

İŞSİZLİK 

Özellikle gençlerin ve kadınların iş gücüne katılım süreci çok güçlü olduğu için işsizlik rakamlarının düşüşü yavaş oldu. İstihdam konusundaki hedeflerimizi biraz daha yüksek tutmalıyız. İstihdam demek sadece iş bulmak ve para kazanmak anlamına gelmemektedir. Her yeni istihdam daha huzurlu bireyler, daha huzurlu aileler, daha huzurlu toplum anlamına geliyor.  Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi 'Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası dostunun yüz karası, düşmanının maskarası

VERGİ ARTIŞLARI

Bu anlayışla Orta Vadeli Programında İşsizlik rakamlarından, sosyal politikalara insanımızın hayatına dokunan her konuya özen göstermeliyiz. İstihdamı arttırmayan hiç bir programın bir değeri yoktur. Uygulanan ekonomi yönetiminin bütçe açığını biraz arttırdığının farkındayız. Önümüzdeki yılların programları yine mali disipline dikkat edilerek yapılacak. Bununla birlikte içinde insan olmadığı programların anlamlı olmadığına inanıyorum. Yapmamız gereken hem hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak, hem milletimizi mutlu edecek, bir ekonomi yönetimi anlayışına daha sıkı sarılmalıyız. Bu çerçevede icap ettiğinde vergi artışı yapılmaz mı? yapılır. Ama ortaya çıkan yükü doğru hesaplayarak, bunu milletimize doğru anlatarak olur. Aksi takdirde ben yaptım oldu anlayışına her konuda olduğu gibi ekonomi programında yer yoktur. Ekonomide nimet külfet dengesini kuracağız. Geçtiğimiz 15 yılda bunu başardık, önümüzdeki dönemde de başaracağız."

03 Eki 2017 - 12:19 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

01

RidicOol - Kimse "Ayranım ekşi" demez. demiş büyüklerimiz..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Ekim 12:19


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler