Vergi Beyannamesi İçin Son Gün Yaklaşıyor

Vergi ayı olarak bilinen Mart ayında, gelir vergileri için 25 Mart Çarşamba gününe kadar vaktiniz var. Bu tarihe kadar bu işlemleri halletmelisiniz.

Mart ayında vergi ödemeleri için son tarih yaklaşıyor.

 Mart ayı bilindiği üzere vergi ayıdır.2014 yılında elde edilen gelirlerin beyan dönemi 2 mart günü başladı. Gelir vergisi beyannemelerinin 25 mart çarşamba gününe kadar verilmesi gerekiyor.  Gelir vergisi açısından Mart ayı mühim bir ay. Bu yüzden de kamu arasında Mart ayı için; "Mart ayı, dert ayı" deyimi kullanılır. Gelir vergisine tabi gelir elde edenler, bu gelirlerini izleyen senede beyan edip vergilerini ödemek zorundalar. 2014 yılında elde edilen gelirlerin beyan dönemi, 1 Mart'ın Pazar gününe rastlaması nedeniyle 2 Mart Pazar günü başladı. Gelir vergisi beyannamesinin 25 Mart Çarşamba akşamına kadar verilmesi gerekiyor.

KİRA GELİRLERİNİN BEYANI

25 Mart 2015 Çarşamba akşamına kadar beyan edilecek 2014 seneyi kira gelirlerinin beyanı ile başlıyoruz. Bu bölümde, kimlerin kira gelirini beyan edeceği, ev kira geliri beyanında istisna uygulaması, hem ev hem işyeri kira geliri elde edenlerin durumu, kira gelirlerinin beyanı ile ilgili merak ettiğiniz birçok sıfatlı durumu açıklayacağız.

KİMLER BEYANNAME VERECEK?

Beyana tabi geliri, sadece gayrimenkul kapital iradından yani kira gelirlerinden ibaret olan mükelleflerden; 1- 2014 yılında (1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında) öğrenim ettiği ev kira geliri 3 bin 300 TL'yi aşanlar, 2- İşyeri kira geliri elde eden ve bu gelirleri üzerinden tevkifat (vergi kesintisi) yapılanlardan, 2014 seneyi kira gelirlerinin brüt tutarı (vergi kesintisi yapılmadan önceki tutarı) 27 bin TL'yi aşanlar, 3- Hem ev hem de işyeri kira geliri elde edenlerden, 2014 yılında elde edilen ev kira gelirinin 3 bin 300 TL'yi aşan kısmı ile tevkifata tabi tutulmuş işyeri kira geliri toplamı 27 bin TL'yi aşanlar, 4- Konut dışındaki gayrimenkulünü (ofis, dükkân, mağaza ya da depo gibi) bedelsiz olarak oğluna, kızına, annesine, babasına, kardeşine ya da diğer kişilere tahsis edenler, 5- Konutlarını oğlu, kızı, torunu, kardeşi, annesi, babası, büyük annesi ve büyük babası dışındaki kişilere kullanımları için bedelsiz olarak tahsis edenler, 6- İşyerini vergi kesintisi yapma zorunluluğu olmayanlara (mesela yalın usulde vergiye tabi olan mükelleflere veya yabancı elçiliklere) kiralayanlar, 7- Diğer mal ve haklardan (mesela, hususi taşıt veya makine kiralamalarından) kira geliri elde edenler, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundalar.

KONUT KİRA GELİRİ ELDE EDENLER

2014 yılında elde edilen ev kira gelirlerine 3 bin 300 TL ev kira geliri istisnası uygulanacak. Buna göre 1 Ocak-31 Aralık 2014 tarihleri arasında öğrenim ettiği ev kira geliri 3 bin 300 TL'yi aşanlar, elde ettikleri ev kira gelirlerini 25 Mart akşamına kadar verecekleri yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edecekler. Beyan edilen ev kira gelirinden evvel istisna tutarı, sonra tercihe göre yüzde 25 götürü gider veya kira geliri elde edilen gayrimenkulle ilgili gerçek giderler düşülecek. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanacak. Hesaplanan verginin ilk taksiti Mart ayı sonuna kadar ödenecek. 2014 yılında öğrenim ettiği ev kira geliri 3 bin 300 TL'yi aşmayanlar ise beyanname vermeyecekler.

İSTİSNA NASIL UYGULANACAK?

Konut kira geliri istisnası kişiye bağlı olup, bir kişinin aniden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde de sadece 3 bin 300 TL'lik istisna uygulanacak. Buna karşılık aniden fazla kişiye ait olan bir konuttan elde edilen kira geliri için istisna tutarı her şahıs için ayrı ayrı uygulanacak. Örneğin, karı-koca ortak sahip oldukları konuttan elde ettikleri kira geliri için 3 bin 300 TL'lik istisnadan ayrı ayrı yararlanacaklar.

KİMLER İSTİSNADAN YARARLANAMAYACAK?

Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olanlar (yani konfeksiyoncu, bakkal, kitapçı, tamirci, mobilyacı, yedek parçacı, taşımacı, avukat, hekim gibi kişiler) ev kira gelirlerinin olması halinde, istisnadan yararlanamazlar. Ayrıca, istisna tutarının (2014 seneyi için 3 bin 300 TL) üzerinde ev kira geliri elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya beraber elde ettikleri ücret, taşınır kapital iradı, gayrimenkul kapital iradı ile başka kazanç ve iratlarının gayrisafi (brüt) tutarı gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı (2014 seneyi için 97 bin TL'yi) aşanlar, ev kira geliri istisnasından yararlanamazlar (GVK Md. 21/2). Konut dışındaki gayrimenkullerden, mesela işyerlerinden elde edilen kira gelirleri için istisnadan yararlanılamaz.
Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez ya da noksan beyan edilirse, istisnadan yararlanılamaz (GVK Md. 21). Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan evvel, süresinde beyan etmedikleri veya süresinde verdikleri beyannamelerde yer almayan ev kira gelirlerini, kendiliklerinden, süresinden sonra verecekleri beyanname ile beyan edenler, kiranın elde edildiği sene için tespit edilen istisnadan yararlanabilecekler (10.02.1999 tarih ve 1999/2 Sıra No.lu GVK İç Genelgesi).

İnternet Ajans

09 Mar 2015 - 13:38 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler