Memur Olmak İsteyenleri İlgilendiren Flaş Gelişme! Meclise Geliyor!

Memurları ve memur olmak isteyenleri çok yakından ilgilendiren düzenleme Meclis'e geliyor. AYM tarafından iptal edilen güvenlik soruşturması düzenlemesi hızla yeniden yapılandırılacak. Yeni taslağa göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlem tamamlandıktan iki yıl sonra silinecek.

Anayasa Mahkemesi’nin ‘özel hayatın ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili gerekli mekanizmalar olmadığı’ gerekçesiyle iptal ettiği güvenlik soruşturmasına ilişkin düzenleme, 2020 bütçesinin hemen ardından hızla TBMM gündemine gelecek.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, AK Parti Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) güvenlik soruşturmalarını, “özel hayatın ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili gerekli mekanizmalar olmadığı” gerekçesiyle iptal etmesinin ardından yeni sistemi belirliyor. Güvenlik soruşturmasını kimin yapacağı, hangi tür soruların sorulacağı, bilgilerin nasıl saklanacağı yasada belirtilecek.

AYM, 29 Kasım’da verdiği iptal kararında, güvenlik soruşturmaları ve arşiv taramasında, kişisel veri niteliğindeki bilgilerin alınması, kullanılması ve işlenmesine yönelik güvenceler ve temel ilkelerin kanunla belirlenmediğini vurguladı. AYM, bu bilgilerin ne şekilde kullanılacağı ve hangi mercilerin soruşturmayı yapacağına ilişkin düzenleme bulunmadığına da dikkat çekti. AK Parti yönetimi, AYM’nin iptal gerekçelerini dikkate alarak yeni bir yasal düzenleme yapıyor.

İKİ YIL SONRA SİLİNECEK

Hazırlanan taslak metne göre, güvenlik soruşturmasını yapacak birimler olarak, “MİT, emniyet ve mahalli mülki idari amirlikleri” belirlendi. Bu birimler, veri güvenliğine ilişkin mevzuata göre önlemleri alacak. Elde edilen veriler, yalnızca amacına yönelik olarak işlenebilecek, aktarılabilecek. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlem tamamlandıktan iki yıl sonra silinecek.

SADAKAT KRİTERİ

Taslakta, AYM’nin kanunilik şartını yerine getirmek için “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” cümlesi, “26.10.1994 tarihli 4045 sayılı kanuna göre güvenlik soruşturması ve /veya arşiv araştırması yapılmış olmak” olarak düzenlendi. Taslakta, “Kamu hizmetinin etkin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi” amacıyla atanacaklarda, “Sadakat, tarafsızlık, devlete bağlılık, davranış ve işbirliği, yurt dışında davranış” gibi güvenlikle ilgisi olmayan kurallara uyma şartı da aranacak. AK Parti’nin hukukçu milletvekillerinden Ali Özkaya, düzenlemeye ilişkin şöyle dedi:

NE SORACAĞIN BELLİ Mİ?

“AYM kararında diyor ki, ‘Bunlarla ilgili güvenlik soruşturmaları yapılırken, hangi soruların sorulacağını, kimin soracağını, nasıl saklanacağını, ne kadar süre ile saklanacağını, nasıl imha edileceğini kanunla düzenleyin’. Bu nedenle AYM kararı doğrultusunda adım atılıyor.”

İPTAL GEREKÇESİ

AYM’nin 29 Kasım’da verdiği iptal kararında, ‘güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda devlet memurluğuna atanmada esas alınacak kişisel veri niteliğindeki bilgilerin alınmasına, kullanılmasına ve işlenmesine yönelik güvenceler ve temel ilkeler kanunla belirlenmeksizin bunların alınması ve kullanılmasına izin verilmesinin’ Anayasa aykırı olduğu belirtilmişti. Uygulamanın Anayasa’nın 13, 20 ve 128’inci maddeleriyle bağdaşmadığı ifade edilmişti.

14 Ara 2019 - 10:26 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler