Kadınlara emeklilik için borçlanma hakkı

Staj süresi emeklilik hesabına dahil edilmiyor.

Staj süresi emeklilik hesabına dahil edilmiyor. Ancak burada kadınlar için bir istisna var... Stajla işe başlama süresi arasında doğum yapan kadın çalışanlar, bu süreyi emeklilik hesabına dahil edebiliyor.

STAJ süresince stajyerler için yalnızca kısa vadeli sigorta kolları primi ödenir. Yani stajyer öğrenci adına sadece iş kazası meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortasına prim yatırılır. Stajda iş kazası geçiren biri sürekli iş göremezlik geliri alabilir. İş kazası sonucu yaşanan ölümler nedeniyle geride kalan hak sahipleri ölüm geliri bağlanabilir.

GİRİŞ OLARAK SAYILMIYOR

Fakat stajyer öğrenci adına uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediği için staj girişi emeklilik hesabında giriş olarak değerlendirilmez. Örneğin, 1990'da staj yapan, fakat ilk kez 2005'te bir işe giren kişinin emeklilik hesabı 2005'ten itibaren başlar. Diğer yandan pek çok sigortalı, staj girişi nedeniyle aldığı sigorta numarası üzerinden sigortalılığı devam ettiği için emeklilik koşullarında da bu tarihin esas alındığı yanılgısına düşüyor. Fakat durum ne yazık ki böyle değil.

BU YÖNDE ÇALIŞMALAR VAR

Torba yasada bu yönde bir düzenleme yapılmadı. Böyle olunca da kendilerini "staj mağdurları" olarak ifade eden grubun beklentileri boşa çıktı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik bu durumdaki kişiler için bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Fakat henüz netleşmiş bir durum yok.

DOĞUMDA DEĞİŞİR

Staj süresini emeklilik açısından değerlendirmenin kadın sigortalılar için bir yolu var. Örneğin, 2000 yılında staj yapan, 2010 yılında ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenecek şekilde işe giren bir kadın sigortalı, bu sürede yaptığı doğumları borçlanma hakkına sahip.

3 çocuğa 6 yıl erken emeklilik

BORÇLANMA hakkı ile örneğin 10 yılda 3 çocuk doğuran bir kadın sigortalı her doğum için 2 yıl borçlanarak 2010 yılındaki sigorta girişini toplamda 6 yıl geriye çekebilir. Bu sayede hem sigorta girişini geriye çekmiş olur, hem sigortalılık süresini uzatır hem de prim ödeme gün sayısını artırır.

Ne kadar ödeme yapılır?

2014 yılının ikinci altı ayı itibarıyla her doğum için eğer 2 yıllık süre borçlanılacaksa en düşük miktardan ödeme yapıldığında 8 bin 709 TL, en yüksek miktardan ödeme yapıldığında 56 bin 609 TL ödenmesi gerekiyor.

17 Eki 2014 - 08:54 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler