Fabrika gibi lise! Milyonluk cirosuyla şaşırtıyor

Erzurum'daki Kazımkarabekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğretmen ve öğrencilerinin ürettiği masa, sıra ve dolapların yanı sıra mobilya imalatından da önemli miktarda gelir elde ediyor.

Fabrika gibi lise! Milyonluk cirosuyla şaşırtıyor
Fabrika gibi lise! Milyonluk cirosuyla şaşırtıyor
+1
Haber albümü için resme tıklayın

İl Mili Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında üretime geçen lisenin Mobilya ve İç Mekan Tasarım Bölümü öğretmen ve öğrencileri, il ve ilçe merkezlerindeki tüm okulların sıra, masa ve dolabının yanı sıra yemek odası, salon takımı, yatak ve genç odası tasarlayarak üretmeye başladı.

Okulların ihtiyaçlarının yanı sıra vatandaşların da mobilya isteğini karşılayan ve ürünleriyle fuar ve tanıtım organizasyonlarına katılarak pazar alanını okul dışına taşıyan lise, 2018-2019 eğitim öğretim döneminin 7 aylık süresi boyunca üretim ve satış yapıp aşağı yukarı 1 milyon 200 bin liralık ciroya ulaştı.

Herkesin ciro miktarına şaşırdığı Mobilya ve İç Mekan Tasarım Bölümü, "fabrika" olarak anılıyor.

Lise, 2023'e kadar döner sermaye işletmesinin cirosunu 5 milyon liraya ulaştırmayı amaçlıyor. Bir yandan nitelikli eleman yetiştirmek için çalışmalar yürüten, diğer taraftan da öğrencilere aylık 600 liraya yakın maddi destek sağlayan lise, şehirdeki çoğu fabrikadan daha çok ciroya ulaşıyor.

Mobilya ve İç Mekan Tasarım Bölümü Öğretmeni ve Alan Şefi Selçuk Dağdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu bölümü diğer alanlardan ayıran özelliğin, üretim yaparken eğitim verilmesi olduğunu ifade etti.

Mobilya iç dizaynı ve üretimi yapıldığını ifade eden Dağdelen, "Tasarım alanında yapacağımız mobilyaların dizaynı yapılıyor. Mobilya dizaynı üretim alanına geliyor ve gerekli çalışmaların sonrasında makine atölyemizde mobilya parçalarının kesimini yapıyoruz. Montaj atölyesinde kestiğimiz mobilya parçalarını birleştirerek üretimi gerçekleştiriyoruz. Okulumuzda mobilya olarak aklınıza ne geliyorsa üretimini yapıyoruz." dedi.

Dağdelen, lisede son moda ahşap ürünlerinin de tasarlanarak üretildiğini belirterek, 6 öğretmen ve 55 öğrenciyle gruplar durumunda çalışıp öğrencilerin çalıştığı saat ve gün karşılığında 300-600 lira arasında ücret aldığını dile getirdi.

"Erzurum'un tüm mobilya ihtiyacını karşılayabilecek kapasitesi var"
Kazançları karşısında öğrencilerin hem mesleği öğrendiğini hem de az da olsa aile ve kendi bütçelerine destek sağlandığını anlatan Dağdelen, şu şekilde devam etti:

"Okulumuzda bu yıl aşağı yukarı 1 milyon 200 bin ederinde üretim yapıldı. Bu kapsamda öğretmenlerimiz ücret alırken öğrencilerimize de 38 bin lira dağıtıldı. Yaptığımız ciroyu duyan vatandaşımız, Erzurum'daki bir okulun böyle bir üretim potansiyeli olduğuna inanmıyor ve inanmayanları okulumuza davet ediyoruz. Hem özel sektör temsilcileri hem de kurum amirleri okulumuzda yapılan işleri görüyor. Erzurum'un tüm mobilya ihtiyacını karşılayabilecek kapasite ve gücümüz var."

"Okul, Erzurum'daki çoğu fabrikadan fazla üretim yapıyor"
Dağdelen, ilk dönem dahil olmak suretiyle bin 600 öğrenci sırası, 250 öğretmen kürsüsü, 350 sınıf dolabı ve dışarıdan gelen mobilya isteklerini karşıladıklarını belirterek, "Okulumuzdan normal bir işletmeden nasıl mobilya ürünü alınabiliyorsa o biçimde ürün alınabiliyor. Dolayısıyla dışarıdan bizden talep edilen televizyon sehpası, salon takımı ve genç odasını yapıp insanların hizmetine sunabiliyoruz. Yıl sonuna kadar işlem haznesi olarak 1,5 milyon liralık üretim hedefliyoruz. Bu rakama baktığımızda önemli oranda Erzurum'daki çoğu kuruluş ve fabrikadan fazla üretim sağlanıyor. Devletimizin 2023 hedefi olduğu gibi, bizim de hedefimiz 2023'e kadar ciromuzu en az 5 milyon liraya çıkartmak ve hizmet alanımızı genişletmek." şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Mustafa İlbaş ise okulda bu kadar ciro yapılacağını tahmin etmediğini dile getirerek "Arkadaşlarımızla güzel çalıştık. Okullar için sıra ve masa, bununla birlikte mobilya üretiyoruz. Hem okulda çalışarak eğitim alıyoruz hem de aydan aya para kazanarak ailemize yardım edebiliyoruz, harçlığımız çıkartıyoruz. Bazı bölümlerdeki arkadaşlar, 'bu kadar parayı nasıl kazandınız' diyerek şaşırıyor. Biz de bu kadar kazanacağımızı bilmiyorduk ancak oldu." şeklinde konuştu.

İOS Mobil Uygulamamız İçin Tıklayınız.

Android Mobil Uygulamamız İçin Tıklayınız.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Ederek İlanlardan Anında Haberdar Olun.

Twitter'da Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Facebook Grubumuz İçin Tıklayınız.

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

27 May 2019 - 14:47 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler