Dikkat!!! SGK Milyonlarca Vatandaşa Binlerce TL Borç Çıkardı

Haberler.

Haberler.com'dan Selçuk ALTUN'un haberine göre tüm vatandaşları sağlık güvencesi kapsamına alması için yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS), bu günlerde birçok vatandaşın sinir sağlığını bozuyor.

Henüz prim ödeme sistemindeki sıkıntılar giderilmediği...

Haberler.com'dan Selçuk ALTUN'un haberine göre tüm vatandaşları sağlık güvencesi kapsamına alması için yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS), bu günlerde birçok vatandaşın sinir sağlığını bozuyor.



Henüz prim ödeme sistemindeki sıkıntılar giderilmediği için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca vatandaşa binlerce liralık borç çıkarıyor.



SGK’dan gelen borç tebligatını gören vatandaşlar ne yapacağını şaşırıyor. Çıkartılan borç tutarı 7 bin TL'yi buluyor. Üstelik tebliğ tarihine kadar olan primlerin tutarı da faizi ile birlikte borç olarak yansıtılıyor.



Bilindiği üzere GSS, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi ve zorunlu olarak tüm vatandaşları kapsıyor. GSS sistemi kapsamında herhangi bir yerde çalışmayan tüm vatandaşlar sigortalı sayılıyor. Ama, sağlık hizmetlerinden faydalanmak için prim ödemek gerekiyor.



Ancak, geliri asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen vatandaşlardan ise prim alınmıyor. Bunun için gelir testi yapılıyor. Yani, geçmişte Yeşil Kart sisteminde olan muhtaç kişilerin sağlık giderleri yine devletçe ücretsiz karşılanıyor.



Fakat, GSS'nin yürürlüğe girdiği günden sonra işsiz kalanlar, bu günlerde SGK'nın kendilerine çıkardığı borçların şokunu yaşıyor.



SGK'YA BORCUNUZ VAR MI? TIKLAYIN ÖĞRENİN!

 


KİMLERE BORÇ ÇIKTI



Eğer 2012 yılı Ocak ayından önce ve sonra sigorta girişiniz var ve faal durumda ise sistemde borcunuz çıkmıyor.



Fakat, GSS yürürlüğe girdikten sonra yani, 2012 yılı Ocak ayından sonra işinizden ayrıldınız ve herhangi bir işlem yapmadıysanız otomatik olarak GSS kapsamına girdiniz ve en yüksek tutardan her ay borçlanıyorsunuz demektir.



Örneğin:



Ali Bey, 2010 yılı başından 2011 yılı Ekim ayına kadar bir firmada sigortalı olarak çalışmış. Ali Bey, 2012 yılı Mayıs ayına kadar hiçbir firmada çalışmamış. 2012 yılı Mayıs ayında da başka bir işletmede sigortalı olarak olarak işe başlamış. Bu sebepten dolayı SGK, Ali Bey'in adına 2012 yılı başından yeni bir işe girdiği Mayıs ayına kadar GSS borcu tahakkuk ettiriyor.



Normalde 2012 Ocak - 2012 Nisan dönemine kadar 4 aylık borcun Ali Bey'e tahakkuk ettirilmesi gerek. Fakat, SGK il müdürlükleri işlerin aksamasından dolayı tahakkuk ettirmeye devam ettiriyor.



Eğer Ali Bey halen çalışmıyor ise, SGK 2012 Ocak ayından beri borç tahakkuk ettiriyor demektir. Üstelik borca faiz de işliyor.



BORCU ÇIKAN NE YAPACAK?



Borcu çıkan vatandaşlar, ikamet ettikleri SGK il müdürlüklerine giderek bu durumun düzeltilmesini talep etmeli.



1- İkamet ettiğiniz SGK il müdürlüğüne gidip, işe başladığınız tarihi belirterek tahakkuk ettirilmemesi gereken borçların silinmesini isteyin.



2- Tahakkuk ettirilen borçlar en yüksek primden yatırıldığından dolayı gelir testi yapılmasını istediğinizi belirtin.



MUTLAKA GELİR TESTİ YAPTIRIN



Gelir testleri 2012 yılının başından beri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarınca yapılıyor. Gelirinizdeki artış ve düşüşü ise tekrardan test yaptırmak için bildirmek gerekiyor.



Zorunlu tutulmasına karşın hiçbir gelir testi yaptırmayanlar ise en üst limit üzerinden yani aylık 257,04 TL üzerinden prim ödemek zorunda kalıyor.



Herhangi bir kurumda çalışıp sigorta primi ödeyenler, bu kapsamda GSS primi ödemek zorunda değil. Yani SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı kapsamında çalışıyorsanız zaten GSS’li olduğundan tekrardan prim ödemek zorunda kalmıyorsunuz.



GÜNCEL PRİM TUTARLARI



1 Ocak 2014 ila 30 Haziran 2014 tarihleri arasında ödeyecekleri genel sağlık sigortası aylık prim tutarı;



- Aylık geliri, asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler için, 1.071 TL / 3 = 357 TL x yüzde 12 = 42,84 TL,



- Aylık geliri, asgari ücret ve asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler için, 1.071 TL x yüzde 12 = 128,52 TL,



- Aylık geliri, asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler için, 1071 TL x 2 = 2.142 TL x yüzde 12 = 257,04 TL



Vatandaş, gelir testi sonucu tespit edilen gelirlerine göre sağlıktan yararlanmak için bu tutarları ödemek zorunda. Prim tutarları asgari ücrete endeksli olduğu için her yıl 1 Ocakta ve 1 Temmuz’da asgari ücret artışı kadar artıyor.

28 Şub 2014 - 18:00 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler