2019 KPSS ve Karma Atama Sorunu!

Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl getirdiği bir yönetmelikle sözleşmeli öğretmen atamalarında puanların geçerlilik süresini 1 yıldan 2 yıla çıkararak, “karma atama” uygulamasını devreye koydu. Bu karma atama uygulaması da adayları mağdur ediyor.

2019 KPSS ve Karma Atama Sorunu!
2019 KPSS ve Karma Atama Sorunu!
+9
Haber albümü için resme tıklayın

Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl getirdiği bir yönetmelikle sözleşmeli öğretmen atamalarında puanların geçerlilik süresini 1 yıldan 2 yıla çıkararak, “karma atama” uygulamasını devreye koydu. Bu karma atama uygulaması da adayları mağdur ediyor.

Karma atama sorununun gündeme getirilmesi konusunda adaylar açıklayıcı bir metin hazırladı. İşte adayların gözüyle 2019 KPSS ve Karma Atama Sorunu

Bu yıl 2019 KPSS’ye giren öğretmen adayları olarak geçen yıllarda örneği yaşanmamış olan sıkıntılı bir süreçten geçerek atama bekliyoruz. Hepimiz 2019 KPSS’de başarılı olmak için canla başla çalışırken 2017 KPSS’ye girenlere az sayıda atama verildiği için 15/09/2018’de karma atama uygulaması geldi ve bu şekilde 2017-2018 KPSS sonuçlarıyla adaylar atandı. 2017’liler için getirilen bu uygulamada, 2017’liler şubat ve ağustos aylarında gerçekleşen toplam 40 bin atamada yaklaşık 2 bin kişilik bir pay alabildiler. 38 bin gibi bir atamadan ise 2018’li adaylar yararlandı. Bu sene ise 2019 puanlarında çok fazla bir düşüş yaşandığı için 2019’lular geçen senenin taban puanlarının bile altında kaldı. Bu yüzden de zaten alımı az olan bölümlerde derece yapmış insanların önüne yüzlerce kişi geçiyor.

2019 KPSS’ye girenler daha tek bir atama görememişken önlerine daha önce 40 bin atamada gidemeyen yüzlerce kişi geçiyor. Özellikle kontenjanı az olan bölümler bu konuda çok tedirgin. Çünkü zaten halihazırda 500 kişi alan bir bölümde önümüze 400 kişi geçiyor. Örnek verecek olursak; Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2018 puanı 82.7 olan kişinin sıralaması 1251; 2019 puanı 82.7 olan kişinin ise sıralaması 236, yani 236. olan kişinin önüne 300’den fazla kişi geçiyor. Zaten 1251. sıradaki birinin 236. sıradaki birini geçmesi ve ondan önce atanması başarı değerlendiren bir sınava ve atamaya uygun olmadığı kanaatindeyiz. Biz öncelikle başarımıza göre sıralanmak istiyoruz. Birkaç örnek daha vermek gerekirse; Sosyal Bilgiler Öğretmenliğinde 2018 yılında 79,68 puan alan kişinin sıralaması 1335 iken; 2019 yılında 79.68 alan kişinin sıralaması 509.Önümüze bu kadar kişinin geçmesinin bir başka sebebi de puanlar arasındaki yığılma oranları. 2019’un standart sapmaları yüksek olduğu için dağılım seyrek gerçekleşti ama 2018’de standart sapmaları düşük olduğu için yığılma daha fazla olmuştur. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2019’da yığılma puanlar 78-80 arasındayken 2018’de 81-83 arasında. Hal böyleyken her 2019’lu yerine 20’den fazla 2018li atanmaya hak kazanacak ve atama sayısı arttıkça bunun oranı daha da artacaktır. Yani çözüm bulunmadan atama sayısı çokluğu 2019 KPSS’ye girenlerin çok azına yarayacaktır.

Konuştuğumuz birçok ölçme ve değerlendirme profesörü bize çözümün yüzdelik dilimle puanları eşitlemek olduğunu söyledi. Yani herkes kendi yılında hangi yüzdelik dilime girmişse ona göre bir hesaplama yapılıyor. Bu sayede %1e gireni sırf puan yüzünden %4’e giren geçemiyor. Bir başka çözüm yolu ise geçen sene yapılan karma alımda 2017li öğretmenlerimizden ne kadar alım yapıldıysa aynı sayı bu sene 2018’e verilmesidir.

Sınava girilmeden sonuçları öngörülememiş olan karma atamanın yanlışlığı görülüp yine 7/11/2019 tarihinde kaldırıldı ama 2018-2019’un karma atamaya girme hakkı saklı kaldı. Yanlış olan bir uygulama olduğunu bakanımız da röportajında belirtmiştir. Bkz;

Ayrıca sayın Bakanımız Ziya Selçuk, bütçe görüşmelerinde bir çözümden bahsettiği ve iki hafta içerisinde karar verilecek dediği halde, biz 2019 KPSS adayları olarak hala belirsizlik içerisindeyiz.

2019 KPSS’ye emek vermek dışarıdan çok kısa ve anlam içermeyen bir cümle gibi dursa da bizim için gecemizi gündüzümüzü, bir anda pes ettiğimiz ve aynı hızla tekrar hedefimize sarıldığımız günlerimizi ifade ediyor, hayallerimizi yansıtıyor. Ama atamalar bu şekilde yapılırsa hiçbirimiz hak ettiğimiz halde atanamayacağız.

Ayrı kadro ile alım yapılmasının mümkün olduğunu; ücretli öğretmene ayrı, KPSS puanına ayrı kadro verildiğinde görmüştük. Neden aynı uygulama tekrar yapılmasın? Böylelikle geçen sene karma alım sebebiyle ataması yapılmamış öğretmenlerimiz de mağdur olmayacaktır. Karma alımın her sene uygulanan bir sınav için yanlış bir uygulama olduğunu maalesef kötü tecrübelerimiz yüzünden fark ettik. Önümüzdeki atamada bu şekilde bir uygulama yapılması mağduriyeti azami seviyeye indirecek ve bu sistemin kaldırılması için de zemin hazırlayacaktır.
Hak, medeni bir toplumun vazgeçilmez değeridir. 2019 öğretmenleri olarak ilkemiz hakkımızı yedirmemek, aynı zamanda hak gözetmektir. Bizler adaletin bu şekilde sağlanacağına yürekten inanıyoruz ve mücadelemizden asla vazgeçmiyoruz.
Böyle yanlış bir uygulama olduğu halde bize hala karma atamanın düzenlenmeden yapılması çok büyük haksızlıklar doğuracaktır. Hak ettiği halde atanamayacak binlerce insan olacak. Çözüm bekliyoruz ve adalet istiyoruz. Saygılarımızla…

08 Ara 2019 - 15:38 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

03

..... - Bu kadar uzun uzun yazmaniza gerek yoktu.Osym cevap vermiş sayfa boyunca acın acın okuyun da bir mağduriyet var mı görün.Herseyiniz algı kurgu..Istediğiniz kadar linç yapın.Bu site de zaten güvenirliliğini çoktan kaybetti.kendi oluşturduğunuz tabloları bırakın da ösym nin gonderdiklerine bakin.Osymye denkleştirme yuzdelik dilim önerileri sunuyorsunuz Akıl veriyorsunuz..Çok komiksiniz vAllahi;)))))

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Aralık 15:38
01

ali ak - Kpss geçerliliğinin 1 yıla indirilmesi tam bir rezalet.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Aralık 15:38


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler