Sendika sebebiyle kovulan tazminat alabilir

'Sendikaya üye oldu' gerekçesiyle kovulan işçi tazminat alabilir.

 İşverenlerin sendikalı işçilere yönelik ayrımcı uygulamaları ve işten çıkarmalarına karşı çalışanların 'sendikal tazminat' hakkı var. Söz konusu tazminatı işçinin 12 aylık ücretinden az olmamak koşuluyla hakim belirliyor.

Çalışma Bakanlığı'nın temmuz ayı istatistiklerine göre Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 11,2. Yani yaklaşık olarak 10 işçiden yalnızca 1'i sendikalı. Ancak son dönemde Anayasa Mahkemesi kararıyla daha da geniş bir uygulama alanı bulan 'sendikal tazminat' uygulaması sendikalaşmanın önündeki önemli bir engeli bertaraf eder nitelikte. İşverenlerin sendikalı işçilere ayrımcı uygulamaları ve işten çıkarmalarına karşı düzenlenen sendikal tazminat bu anlamda çok önemli.

İŞiNE DEVAM EDEBİLİR

İşçiler sendikal nedenle işten çıkartıldıkları iddiasıyla işe iade davası açabilirler. Yani işe iade davasının gerekçesinin sendikal nedenle fesih olması halinde iş güvencesi koşullarının varlığı aranmaz. Diğer yandan işe iade davasını sendikal nedenlerle iş sözleşmesinin feshedildiği iddiasıyla açan bir işçi, dava sonucu işine geri dönmese bile sendikal tazminatını işverenden alabilir. Bunun yanında sendikal tazminat talep edebilmek için işten çıkartılmış olma şartı yok. İşine devam etmekle birlikte sendikal nedenlerle ayrımcılığa maruz kaldığını iddia eden işçiler de sendikal tazminat talep edebilirler. Sendikal tazminatın gerekçesi, işçiyi sendikaya üye olması, olmaması veya sendikal faaliyet nedeniyle iş sözleşmesinin feshine karşı korumaktır. S endikaya üye olmaya zorlanan ve üye olmadığı için işten çıkartıldığını iddia eden işçiler de sendikal tazminat alabilirler.

NE KADAR ÖDENİYOR?

Sendikal tazminat işçinin 12 aylık ücretinden az olmamak üzere olayın niteliğine göre hakim tarafından takdir edilen miktardadır. Dolayısıyla işçinin sendikal nedenlerle feshedilmiş olduğuna karar veren hakim tazminatın miktarını da belirlemektedir. Tazminat için alt sınır getirilmekle birlikte üst sınır söz konusu değildir.

İSPAT EDİLMESİ GEREKİYOR

Sendikal tazminat almak amacıyla mahkemeye giden ve işten çıkarılma nedeninin sendikalara üye olmak veya sendikal faaliyetlere katılmak olduğunu iddia eden işçinin karşısında bu durumun aksini ispat etmek işverenin yükümlülüğüdür. Bu nedenle işçiler sendikal faaliyetlere katıldıklarına dair belge ve tutanakları düzgün bir şekilde arşivlemek durumundayken işverenler de işçilerin iş sözleşmelerini feshederken sağlam gerekçelere dayanmak ve ispat edebilmek zorundalar. İşçinin tazminat talep edebilmesi için işten çıkartılmış olması şart değil. İşine devam eden işçiler de sendikal tazminat talep edebilirler.

ZAMANAŞIMI 10 YIL

Sendikal tazminat talep edebilmek için işçinin ayrımcılığa maruz kaldığı olay veya iş sözleşmesinin feshinden itibaren 10 yıl içerisinde dava açması gerekmektedir.

Kaynak:HABERTÜRK

20 Ağu 2015 - 10:26 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler