Muhalif Türkmen birlikleri, Esed'e karşı birleşti

Suriye'nin kuzeybatısındaki Lazkiye kırsalında yer alan Bayırbucak Türkmen bölgesindeki Türkmen birlikleri, rejime karşı mücadelede birleşti.

BAYIRBUCAK (AA) - Suriye'nin kuzeybatısındaki Lazkiye kırsalında yer alan Bayırbucak Türkmen bölgesindeki Türkmenbirlikleri, rejimle mücadele amacıyla birleşti.

Rejimin, Ramazan Bayramı'nda bölgeye yönelik saldırılarını artıracağını öngören üç Türkmen birliği, daha etkin mücadele için birleşerek ilk etapta kaybettikleri yerleri geri aldı.

Türkmen komutanı Adil Orli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birleşme çalışmalarının bayram öncesinde başladığını söyledi.

Daha önce de birleşme denemesi yaptıklarını ancak başarısız olduklarını belirten Orli, "Ramazan Bayramı öncesinde toplantılar yapıldı. Bir çerçeve oluşmuştu. Ardından bayramda gelen rejim saldırısına karşı birlik havasıyla topyekün mücadele edildi. Kaybedilen yerler geri alındı" dedi.

-"İhtiyatlı yaklaşıyoruz"

Suriye Türkleri Derneği Başkanı Ahmet Şirin de gelişmelerin olumlu olduğunu ancak geçmiş tecrübeler nedeniyle ihtiyatlı yaklaştıklarını söyledi.

Şirin, "Geçmişte birçok kez 'Birleştik' dedik ancak başaramadık. Ancak son gelişmelerde daha farklı bir heyecan ve dirilik var" ifadesini kullandı.

Şirin'in yardımcısı Ahmet Vezir de dün Türkmen Dağı’nda yapılan istişare toplantısında, Türkmen Dağı bölgesindeki tüm tugayların "İkinci Sahil Tümeni" adı altında birleştiğini belirtti.

Vezir, şunları aktardı:

"Türkmen Dağı genel komutanı Ahmet Arnavut oldu. Ömer Abdullah'ın komuta ettiği 'Sultan Abdülhamit Han Tugayı' da İkinci Sahil Tümeni'ne katıldı. Tümen komutanı olarak Tarık Solak seçildi. Bu toplantıda Türkmenlerin rejimle savaşması için gerekli altyapı çalışmalarının yapılması da prensip kararına bağlandı. Rejimin iki ay önce aldığı Osmanlı Tepesi bayramdaki çatışmalarda yeniden ele geçirildi. Bunun yanı sıra Rahmanlı Tepesi de rejimden alındı. Fırınlık mevkisi ile Avanlı arasındaki vadiye egemen iki yüksek nokta ele geçirilmiş oldu"

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Lazkiye vilayetinde, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında kalan, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak bölgesinde çatışmalar sürüyor.

Türkmenler, Suriye’de oldukça dağınık bir coğrafyada yaşıyor. Nüfuslarının üçte ikisi, çoğu Halep olmak üzere Rakka'nın kuzeyinde yoğunlaşıyor.

Baas rejiminin tarihi Türkmen bölgesini Lazkiye'nin Rabia, Kastal ve Ayn el-Beyda ilçeleri arasında böldüğüBayırbucak bölgesi, bayır olarak nitelenen kırsaldaki Türkmen Dağı ve Bucak olarak bilinen ovalık alandan oluşuyor.

Türkmen Dağı'nda "İkinci Sahil Tümeni" ve "Abdülhamit Han Tugayı" olmak üzere iki ana birlik bulunuyor. Üçüncü grup ise düzenli bir birlik olmayan, anlık gelişen saldırılarda çatışan Türkmenlerden oluşuyor.

Bayramda rejimin saldırdığı Türkmen Dağı bölgesinin güneybatısında yer alan Osmanlı ve Rahmanlı tepeleri, yükseklikleri sayesinde hem güney hem batı hattının gözlenmesini ve sızmaların önlenmesini sağlarken, yüksek atış gücü imkanı da tanıyor.

Türkmen Dağı mıntıkasına büyük ölçüde Türkmen gruplarından oluşan silahlı muhalif gruplar hakim. Bölgenin ovalık kesimini (Bucak) ise Beşşar Esed rejimine bağlı Şebihha adı verilen (paramiliter) güçler kontrol ediyor.

Rejime ait güçlerle ve Türkmen birliği arasındaki çatışmalarda Ramazan Bayramı boyunca, üçü Türkmen, beş muhalifin hayatını kaybettiği, 15 Türkmen'in yaralandığı bildirilmişti.

28 Tem 2015 - 12:40 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler