Turist getiren tur operatörlerine uçak desteği uzatıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, "Rusya, İran ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden turist getiren operatörlere yakıt desteği, 15 Eylül-30 Kasım döneminde de uygulanacak" dedi.

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Rusya'daki ekonomik krizin turizm sektörüne etkilerini azaltmak amacıyla hayata geçirilen teşvik paketiyle ilgili, "Rusya, İran ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden Türkiye'ye turist getiren tur operatörlerine, uçak başına Nisan-mayıs döneminde verilen 6 bin dolar yakıt desteği 15 Eylül - 30 Kasım döneminde de uygulanacak" dedi.

MBakan Ömer Çelik, Rusya'daki ekonomik kriz sebebiyle turizmde yaşanan daralma ve Türkiye'nin aldığı önlemler hakkında AA muhabirine açıklama yaptı.

Türkiye'nin çevresinde yaşanan huzursuzlukların turizm sektörünü olumsuz etkilediğine dikkati çeken Bakan Ömer Çelik, söz konusu daralmanın en önemli nedeninin, Türkiye için en büyük pazarlardan olan Rusya'da geçen yılın ikinci yarısından itibaren yaşanmaya başlayan ekonomik kriz olduğunu ifade etti.

Rusya'daki  ekonomik krizin sadece Türkiye'yi değil, tüm dünya turizmini olumsuz etkilediğini anlatan Bakan Ömer Çelik, Rusya'dan diğer ülkelere giden yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 40 oranında azaldığına işaret etti.

Çelik, "Bu oran bizde ocak-şubat döneminde yüzde 30'lardaydı. Hükümetimizin çıkardığı teşvik paketi, Bakanlığımın yürüttüğü kapsamlı tanıtım kampanyası ve tur operatörleriyle yapılan yakın işbirliği sayesinde yılın başında yüzde 30 olan düşüş yüzde 20'lere geriledi. Turizm sektöründe 'rakip ülke' konumunda olan İspanya, Fransa ve İtalya'da Rus turist sayısında azalma yüzde 40'ın üzerinde gerçekleşirken, bu yılın başında aldığımız önlemler sayesinde bu azalma oranı ülkemizde yüzde 20 seviyelerinde kalmıştır. Bunun yüzde 20'nin de altına düşmesini bekliyoruz. Hedefimiz ülkemize gelen Rus turist sayısındaki düşüşü yıl sonu itibarıyla yüzde 10 bandına geriletmek" diye konuştu.

Rusya'daki krize karşı önlemler

Bakan Ömer Çelik, sektör temsilcileriyle yaptıkları toplantılar neticesinde Rus pazarına ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yönelik bir teşvik mekanizması oluşturulması ihtiyacının doğduğunu, Ekonomi ile Maliye bakanlıklarının da koordinasyonu ile alınacak tedbirlerin Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulduğunu, bu yılın şubat ayında açıklanan teşvik mekanizmasının nisan ayında hayata geçtiğini anımsattı.

Uçak desteği uzatıldı

Hükümet tarafından açıklanan teşvik mekanizmasının en önemli katkısının, Rusya, İran ve Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin de aralarında bulunduğu 13 ülkeden Türkiye'ye turist getiren turoperatörlerine uçak başına yapılan mali yardım olduğunu belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Rusya, İran ve Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin aralarında bulunduğu toplam 13 ülkeden ülkemize turist getiren tur operatörlerine uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği verdik. Mayıs ayları itibarıyla belirlenen beş havalimanına turist taşıyan yaklaşık 2 bin 500 adet tarifesiz uçak, bu desteği almaya hak kazandı. Çalışmamızın pozitif sonuçlarını gördüğümüz için desteği, kapsamını da genişleterek, 15 Eylül-30 Kasım döneminde yeniden uygulamaya karar verdik.

Muhabir: Sultan Çoğalan

16 Ağu 2015 - 11:29 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler