Poşette Yeni Dönem Başlıyor! Artık Onlar Da Ücretli! İşte Detaylar!

Marketlerde ücretli satılmaya başlanan poşetlerde yeni dönem başlıyor. Artık marketlerde özelliği ve cinsine bakılmaksızın tüm poşetler 25 Kuruştan satılacak. İşte detaylar!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca çevre kirliliğinin önlenmesi, çevre duyarlılığı için farkındalık oluşturulması ve kaynakların verimli yönetimi amacıyla 1 Ocak'ta yürürlüğe giren "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar"da değişikliğe gidildi. bu değişikliklerle birlikte marketlerde diğer reyonlarda alışverişlerimizde kullandığımız poşetlerde ücrete tabi olacak.

Bu yönetmelik uyarınca:

Gümrüksüz satış mağazalarında ürün satışı esnasında verilen tüm poşetler (güvenlik amaçlı kilitli poşetler ile alışveriş poşetleri) ücretsiz olacak. Ücrete tabi plastik poşetlerin en az bir yüzeyinde çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu kullanılacağı, plastik poşetlerde yer alan satış noktalarının marka ve logolarının bulunduğu yüzey (sap ve körükler hariç) alanının yüzde yirmisini geçemeyeceği daha önceden hüküm altına alınmıştı. Plastik poşetlerin kalınlıklarının tespitinde yüzde 10'luk sapma oranı tolerans payı kabul edilecek. Mevcut uygulama dahilinde asgari 25 kuruştan satılan plastik poşetler 1 Mayıs'tan itibaren boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızın adet başına vergiler dahil 25 kuruştan satılacak. Satış noktalarında 2019 yılı için 25 kuruştan daha fazla veya düşük bir rakama plastik poşet satışı gerçekleştirilmeyecek. Bu kapsamda manav ve şarküterilerde kullanılan şeffaf poşetler de ücretli olacak. Satış noktalarında plastik poşet ücreti en az bir yerde, kullanıcı ve tüketicilerin rahatlıkla görebileceği bir duyuru ile ilan edilecek. Satış noktalarınca, plastik poşet satışlarına yönelik yapılacak beyan ve ödeme işlemleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslara göre yerine getirilecek. Öte yandan, barkodsuz plastik poşetler ile 9 Ocak tarihli Usul ve Esaslara uymayan ve satış noktalarının stoklarında bulunan poşetlerin kullanımı için 31 Mart'a kadar verilen süre 30 Haziran'a kadar uzatıldı.

Uygulamanın özellikle manav ve şarküteri reyonlarında uygulanabilir olup olmadığı tartışma konusu. Ancak poşet tüketiminde yaklaşık %80’lik bir azalmaya gidilmiş olması nedeniyle mutlaka desteklenmesi gereken bir uygulama. Bilinçsizce kullanıldığında doğayı ciddi şekilde tehdit eden plastik tüketiminin en az seviyeye çekilmesine dönük yapılan çalışmalar vatandaşlar tarafından da destekleniyor.

Peki market poşetlerine para ödememek için ne yapabiliriz?

Pazar arabası olarak kullandığınız arabayı market alışverişi yapacağınız esnada yanınızda bulundurabilir ve evden aldığınız poşetlerle ürünleri Pazar arabanıza yükleyip eve götürebilirsiniz. Kağıt veya bez torba satın alabilir her alışverişte bu ürünleri kullanarak çok ciddi kar edebilirsiniz. 25 kuruş deyip geçmemek lazım. Yıllık toplamı hesaplarsanız ne demek istediğimizi anlarsınız. Ancak kaliteli bir bez veya kağıt torba sizi uzun süre yırtılmadan plastik poşet masrafından kurtaracaktır.

30 Mar 2019 - 20:24 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

01

Murat - 15 mikronun altındaki manav poşetleri bedavaydı onuda mı paralı yapıyorsunuz avrupada cif katı 30 mikronun altında poşetler bedava siz cif katı 15 mikronun altındaki manav poşetlerinize paralı yapıyorsunuz insanlar aldıkları domatesi biberi patlıcanı üzümü nereye koyacak yazık insaf ayıp

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 30 Mart 20:24


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler