Kanal İstanbul'a tepki: ‘Marmara’da sahil bırakmaz’

Kanal İstanbul yapılırsa Marmara’da sahil kalmayacağını bildiren Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, fay hattı üzerindeki 100 bin konutun ilk depremde yıkılacağını söyledi.

Kanal İstanbul'a tepki: ‘Marmara’da sahil bırakmaz’
Haber albümü için resme tıklayın

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki kot farkı nedeniyle Kanal İstanbul'un yapılması halinde Marmara Denizi kıyısındaki tüm sahilleri su basacağını, plajların tümden yok olacağını söyledi. Alan, ülke genelinde 100 bin binanın doğrudan fay hattının üzerinde olduğunu, ilk depremde hepsinin yıkılacağını belirterek, “Bu binalarda güçlendirme işe yaramaz, boşaltılmalı” dedi. Alan, İstanbul-Ankara hızlı tren hattı ile otobanın fay hattı üzerine denk geldiğini, Ankara-İzmir hızlı tren hattının ise obruklara gömülebileceğini söyledi. Alan, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında Kanal İstanbul, imar barışı ve deprem risklerine yönelik çok kritik uyarılarda bulundu. Kanal İstanbul projesinin çok büyük doğal felaketlere yol açabileceğini belirten Alan, olası tehlikeleri şöyle anlattı:

PLAJLAR YOK OLUR

“Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki kot farkı Marmara için büyük bir tehlike oluşturuyor. Denizdeki 1 santimlik kot farkı kıyıda 10 santimlik erozyona neden oluyor. Eğer bütün uyarılara rağmen Kanal İstanbul yapılacak olursa Karadeniz'den gelen deniz suyu kot farkı nedeniyle Marmara'ya dolacak. Bunun sonucunda da Marmara Denizi'nin kıyılarında hiçbir plaj, sahil kalmayacak, hepsini su basacak. Ayrıca kıyıda büyük dolgu alanları yapılmıştı. Denizin doldurularak yapıldığı bu dolgu alanları da zaman içerisinde erozyona uğrayıp deniz suyunun altında kalacak. Deniz suyunun zaten dünya genelinde yükseldiği bir dönemde bir de kot farkıyla Marmara'ya riske atmak büyük hata olur.”

İSTANBUL-ANKARA-İZMİR HATLARI TEHLİKEDE
Hüseyin Alan, normalde hiçbir yolun fay hattı boyunca ilerlememesi gerektiğini ancak hem İstanbul-Ankara otobanının hem de halen yapımı süren İstanbul-Ankara hızlı tren hattının en tehlikeli fay hatları boyunca ilerlediğini söyledi.

TEHLİKE ALTINDAKİ KENTLER

Ülke genelinde 100 bin civarında konutun doğrudan fay hattı üzerinde olduğunun tahmin edildiğini anlatan Hüseyin Alan, bu binaların 17 kent, 80 ilçe ve 512 köyde yer aldığı bilgisini verdi. Bu iller şöyle: Aksaray, Aydın, Bingöl, Bolu, Bursa, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya ve Yalova.

23 Oca 2020 - 09:00 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler