YÖK'ten Ziraat Tarım Orman ve Su İşleri Bölümlerini Tercih Edecek Öğrenciler Hakkında Önemli Bir Haber Yayımlandı

Yüksek Öğretim Kurulunun resmi internet sitesinde Ziraat Tarım Orman ve Su İşleri bölümlerini tercih edecek öğrenciler hakkında önemli bir haber yayımlandı.

Yüksek Öğretim Kurulunun resmi internet sitesinde Ziraat Tarım Orman ve Su İşleri bölümlerini tercih edecek öğrenciler hakkında önemli bir haber yayımlandı. 

Haber YÖK'ün resmi internet sitesinde haberler bölümünde 22 Haziran 2016 tarihinde yayımlandı. Yayımlanan haber " YÖK’ten Ziraat-Tarım, Orman ve Su Ürünleri Programlarını Tercih Edecek Öğrencileri Sevindirecek Haber " başlığı ile paylaşıldı. 

Yayımlanan habere göre;

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla, üniversitelerin Ziraat - Tarım, Orman ve Su Ürünleri programlarının yöneticileri ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

Türkiye'deki ilgili programların bulunduğu fakülte dekanları ile meslek yüksekokul müdürlerinin katıldığı toplantıya YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Genel Kurul Üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Prof. Dr. Rahmi Er, Prof. Dr. Mehmet Şişman, Dr. M. Emin Zararsız Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Uzun ile YÖK Başkan Danışmanları ve bazı daire başkanları da katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Saraç, ülkemiz ve yükseköğretim sistemimiz açısından stratejik önem taşıyan, Ziraat-Tarım, Orman ve Su Ürünleri odaklı lisans programlarımıza yönelik durum değerlendirmesi ve bu programlarımıza olan ilginin arttırılması kapsamında toplantıya katılan tüm paydaşlara teşekkürlerini sunarak konuşmasına başladı.

Yeni YÖK olarak yükseköğretim süreçlerimizle ilgili tüm konuları sürecin sorumlu ve ilgili kurum, kuruluş ve paydaşları ile çözmeye çalışmayı öncelik olarak gördüklerini söyleyen YÖK Başkanı Saraç, bu kapsamda ilgili paydaşların katılımları ile16 Mart 2016 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve 11 Mayıs 2016 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile biraraya geldiklerini sözlerine ekledi.

Ülkemizin bulunduğu coğrafya ve bu coğrafyanın beraberinde getirmiş olduğu her türlü zenginliğin büyük önem taşıdığı görüşünde olduğunu söyleyen Başkan Saraç, yakın gelecekteki ülkelerin kavgaları ve savaşlarının sadece petrol ve yer altı zenginlikleri odaklı değil " Su, Gıda, Doğal Zenginlikler" odaklı olacağının yaygın bir görüş olduğunu vurguladı.

Ziraat-Tarım, Orman ve Su Ürünleri programları hakkında bilgiler içeren bir sunumla konuşmasını sürdüren Saraç, eldeki veriler değerlendirildiğinde açık ve net bir şekilde öğretim üyesi ve öğretim elemanı başına öğrenci sayılarının oldukça düşük olduğunun görüldüğünü ve normal şartlarda bunun nitelik açısından istenen bir şey olduğunu belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Ülkemiz ve geleceğimiz açısından bu kadar stratejik ve kritik olan bu alanlara ilginin azalıyor olması gerçekten tehdit edicidir. Yakın zamana kadar ne yazık ki YÖK olarak biz süreci sayılarla yönetmeye çalıştık. Yani talep varsa kontenjan artır, talep yoksa kontenjan azalt. Bu belki bazı programlarımız için hala uygun olabilir. Ama bu öncelikli ve stratejik alanlarımız için, kesinlikle başka yeni ve yenilikçi çözümler üretebilmeliyiz.

Bugün sizlerle bunun için biraraya gelmiş bulunuyoruz. Ancak bugüne gelmeden yaklaşık 1 yıla yakın zamandır bu konuda YÖK'te yoğun olarak çalıştık. Bununla ilgili düzenlemeler gerçekleştirdik. Bu konuda da hem kendi Dairelerimize ve hem de Maliye Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Bugün sizlerle çok önemli ve heyecan verici bir gelişmeyi açıklamak istiyorum.

Bu yıl, biraz önce isimlerini belirtmiş olduğum ziraat-orman ve su ürünleri odaklı programlarımızı tercih ederek yerleştirilecek ilk üç sıradaki öğrencilerimize eğitim süreleri boyunca burs verilecektir. Konunun doğru anlaşılması için açıklık getirmek istiyorum. 2016 LYS sistemimizde Tarım-Ziraat, Orman ve Su Ürünleri alanında devlet üniversitelerimizde toplam210 programımız bulunmaktadır. Bunların her birisine ilk üç sırada yerleşecek öğrencilerimizin hepsi, yani toplam 630 öğrencimiz bu burs imkanından faydalanabilecektir. Bu şekilde sadece belirli üniversitelerimiz için değil, tüm üniversitelerimize yerleşen başarılı öğrencilerimizi desteklemiş olacağız."

 

YÖK Başkanı Saraç, Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması toplantısını yaptıklarını ifade ederek, bu çalışma kapsamında 5 pilot üniversiteyi ve ihtisaslaşacakları alanları ekim ayına kadar belirleyeceklerini bildirdi. Bu üniversitelere hem YÖK, hem de Kalkınma Bakanlığınca özel destek ve teşvik verileceğini kaydeden Saraç, daha sonra bu sürece diğer üniversitelerin de dahil olacağını aktardı. Özellikle bu üniversiteler için gıda, su, orman alanlarının da odak olmasını beklediklerini vurgulayan Saraç, bu kapsamda üniversitelerin kurumsal değerlendirmelerinin Kalite Kurulu tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.

Konuşmanın ardından Ziraat-Tarım, Orman ve Su Ürünleri odaklı lisans programlarına yönelik durum değerlendirmesi yapılırken bu programlara olan ilginin arttırılması kapsamında yapılabilecek diğer girişimler üzerinde durularak fikir alışverişinde bulunuldu.

Kpsscafe.com.tr / ANKARA

22 Haz 2016 - 18:08 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler