Üniversitelerde Arabuluculuk Görevi

Ortaokul ve lise öğrencilerinde başarılı olan Akran Arabuluculuk Projesi, üniversite öğrencileri arasındaki sorunların şiddete başvurulmadan çözümü amacıyla kampüse taşındı.

Ortaokul ve lise öğrencilerinde başarılı olan Akran Arabuluculuk Projesi, üniversite öğrencileri arasındaki sorunların şiddete başvurulmadan çözümü amacıyla kampüse taşındı.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) başlatılan proje kapsamında 40 öğrenciye...

Ortaokul ve lise öğrencilerinde başarılı olan Akran Arabuluculuk Projesi, üniversite öğrencileri arasındaki sorunların şiddete başvurulmadan çözümü amacıyla kampüse taşındı.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) başlatılan proje kapsamında 40 öğrenciye akran arabuluculuk eğitimi verildi. Aralarında Hukuk Fakültesi öğrencilerinin de bulunduğu genç arabulucular, akranlarının arasındaki sorunları şiddete başvurulmadan çözmeye çalışacak.

 

DEÜ Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abbas Türnüklü, ortaokul öğrencileriyle başlayan projenin liselerde devam ettiğini belirterek, bu okullarda arabuluculuk masasına gelen anlaşmazlıkların yüzde 93'ünün uzlaşmayla çözüldüğüne dikkati çekti. Bu başarı sonucunda projeyi üniversiteye taşıma kararı aldıklarını söyleyen Prof. Dr. Türnüklü, ilk uygulamanın DEÜ'de başladığını kaydetti.

 

Prof. Dr. Türnüklü, üniversitede farklı illerden, farklı kültürlere sahip 63 bin gencin bir arada olduğunu işaret ederek, farklılıklarının doğal olarak gençleri karşı karşıya getirebildiğini ifade etti. Anlaşmazlıkların şiddete başvurmada uzlaşma ve diyalogla yönetilebilecek bir sorun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Türnüklü, projenin şiddeti ikame edecek alternatif anlaşmazlık yönetim berecerisi kazandırmayı amaçladığını aktardı.

 

20 saatlik eğitim

 

Prof. Dr. Türnüklü, üniversiteli gençlere en sık kullandıkları alanlara bıraktıkları bildirilerle projeyi tanıttıklarını anlatarak, "Projeyi öğrenip arabulucu olmak isteyen öğrencilerimize 20 saatlik eğitim verdik. Kişiler arası anlaşmazlıkların doğasını, anlaşmazlıkların hayatın kaçınılmaz bir parçası olduğunu anlattık, bunu kabul etmelerini sağladık. Sonra iletişim becerileri, öfke yönetim becerileri ile müzakere ve akran buluculuk becerilerini öğrencilere kazandırdık" diye konuştu.

 

Sorunların çözülmediği durumlarda şiddete başvurabildiğini ifade eden Türnüklü, şöyle devam etti:

 

"Öğrencilerin sıklıkla karşı karşıya kaldığı konular birlikte yaşama, arkadaş ilişkileri... Yurtta aynı odayı 2 kişi, 4, 8 bazen 12 kişi paylaşıyor. Dolayısıyla odayı paylaşırken bazı sorunlarla karşı karşıya geliyorlar. Sorunları yönetemediklerinde yurt yönetimine getiriyorlar. Sorunun parçası olmayan kişiden çözüm bekliyorlar. Aslında yanlışlık burada. Biz ise onların sorununu en az onlar kadar iyi bilen arabulucu öğrencilerin liderliğinde, kolaylaştırıcılığında onlara çözdürtmeyi hedefliyoruz."

 

Türnüklü, arabuluculara başvurma oranının henüz istenilen ölçüde olmadığını belirterek, öğrencilerin müzakere yöntemine alışmasıyla mezun olduktan sonra da uzlaşı kültürünü sürdüreceklerine inandıklarını dile getirdi.

 

Arabuluculuğun "uzlaşı, birlikte yaşama, farkılıklara rağmen barış ve uzlaşı içinde yaşamı örgütleme projesi" olduğunu kaydeden Türnüklü, projeyi DEÜ'de yerleştirdikten sonra diğer üniversitelere de yaymayı istediklerini sözlerine ekledi.

 

Arabuluculardan DEÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi Ali Mansuroğlu da arabuluculuk sistemine inandığı için eğitim almaya karar verdiğini belirterek, arabuluculuk eğitimi sayesinde iki iyi arkadaş arasındaki sorunun müzakere yoluyla çözümüne yardımcı olduğunu kaydetti.

 

Sistem nasıl çalışıyor?

 

Müzakere ve arabuluculuk eğitimi almış gençler, anlaşmazlıklarını müzakere yoluyla çözmek isteyen akranlarını önce bir araya getiriyor. Onlara görevini anlattıktan sonra uzlaşı sürecini kolaylaştırmak için kuralları aktararak, onay alıyor.

 

Daha sonra taraflara söz hakkı veren arabulucu, anlaşmazlığın temel konularını belirleme, tarafların talepleri ve çıkarları, çözüm seçeneklerine ilişkin taraflara sorular soruyor. Tarafların uzlaşması halinde onlara anlaşma formu imzalatıyor.

05 Nis 2014 - 13:26 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler