Soy Ağacı Sorgulamada Yeni Gelişme: Daha Eski Tarihleri de Öğrenebilirsiniz

Soy ağacı sorgulamada yeni gelişme: 'Dün Gibi Edebali Hazretlerinin Kayseri'deki İzleri' kitabının yazarı Kayserili Araştırmacı Hayri Şişlioğlu, yaptığı açıklamada soy ağacı sorgulamayı daha da geri tarihlere götürmenin yollarını aktardı.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz gün flaş bir hizmet kullanıma sunuldu. Bu hizmette vatandaşlar, soylarını e Devlet kapısı aracıığıyla öğrendi.

e Devlet aracılığıyla erişilebilen 'alt-üst soy bilgisi sorgulama' hizmeti, vatandaşlar tarafından büyük talep gördü ve milyonlarca kişi, soy ağacını sorgulamak için e Devlet'e akın etti. Ancak vatandaşlar şimdi bu yolla, ancak 1800'lü yılların başına kadar olan soy bilgilerine erişebiliyor. Ancak vatandaşlar bu tarihi daha da gerilere nasıl götürebileceğini merak ediyor. 'Dün Gibi Edebali Hazretlerinin Kayseri'deki İzleri' kitabının yazarı Kayserili Araştırmacı Hayri Şişlioğlu, kitabında vatandaşların bu merakını giderecek tekniklere yer verdi.

ŞER'İYYE SİCİLLERİ VE TAPULAR

Aile tarihini merak ederek çıktığı bu yolda araştırmalarının 10 yıldır sürdüğünü söyleyen ünlü yazar Hayri Şişlioğlu, soy izini 1300'lü yıllara kadar sürebilmesinin yanı sıra, Şeyh Edebali'nin Kayseri bağlantısını ortaya çıkardığını ve Edebali'nin büyük dedesinin Abdülkadir Geylani olduğu bilgisine ulaştığını da sözlerine ekledi.

Şişlioğlu, e-devletin verdiği bilgilerden daha ötesine gitmek isteyen vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

"Türkiye'de ilk resmi nüfus sayımı 1904 yılında yapılmaya başladı. E-devlette bu tarih itibariyle hayatta olan büyüğünüz ne zaman dünyaya gelmişse o yıllara kadar gidebiliyorsunuz. Örneğin dedeniz 1904 yılında 80 yaşındaysa, e- devletteki nüfus kayıtlarında 1840'lı yıllara kadar ulaşabileceksiniz. Ancak insanlar istiyorlar ki bu yıllardan daha önceye de gidebilelim. Daha önceye gidebilirler, bunun için de tapu kayıtlarına girmeleri gerekiyor. Çünkü Osmanlı tapu kayıtları ortalama 1850'lerden itibaren tutulmuştur. Dolayısıyla bu vesileyle iki kuşak daha önceki büyüklerini ortaya koyma imkanları doğuyor. Bunun için de tapu kurumlarına müracaat edecekler. 1985 yılından itibaren Özal döneminde insanların devlet arşivlerinden araştırma yapmasına izin verilmiş; bu çerçevede dilekçe ile müracaat edildiğinde tapu kurumları da kendilerine yardımcı olabilecektir. Ondan daha gerisine gitmek isterlerse de, hemen hemen her şehrin eski mahkeme kayıtları yani şer'iyye sicilleri tutulmuş, bunları araştırmaları gerekiyor. Örneğin, Kayserininki yakın tarihe kadar Ankara Milli Kütüphane'de idi, daha sonra Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne geçti. Ben araştırmalarımı Milli Kütüphane'de yaptım. Eğer bir ipucu yakalanırsa çok daha geriye gitmek de mümkün olabilmektedir. Ancak bu yolda sabırlı olmaları gerektiğini bilmelidirler."

KPSSCAFE.COM.TR  | ANKARA

17 Şub 2018 - 16:28 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler