Flaş Haber
Kapat

Oruç Tutacaklar Dikkat! Canan Karatay'dan Ramazan Öncesi Önemli Uyarılar

Ramazan öncesinde önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr Canan Karatay; oruç tutacak vatandaşlara altın değerinde bilgiler vererek, sağlıklı oruç tutmanın yöntemlerini aktardı...

Oruç Tutacaklar Dikkat! Canan Karatay'dan Ramazan Öncesi Önemli Uyarılar

Ramazan öncesinde önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr Canan Karatay; oruç tutacak vatandaşlara altın değerinde bilgiler vererek, sağlıklı oruç tutmanın yöntemlerini aktardı...

26 Mayıs 2017 Cuma 16:13
Oruç Tutacaklar Dikkat! Canan Karatay'dan Ramazan Öncesi Önemli Uyarılar

Prof. Dr Canan Karatay oruç tutacak vatandaşlara yönelik uyarılarda bulunarak, oruç tutmak adına sağlıklarını riske atmamalarını önerdi. Sağlık problemi olan, kronik rahatsızlığı olan vatandaşların dini görevlerini yerine getirme zorunluluğu bulunmadığını da hatırlatarak; sağlıklı insanlar için açlığa ve susuzluğa karşı gelmeyi güçlendirecek püf noktalarını paylaştı...

Canan Karatay oruç tutacak vatandaşlar için " İftarda bir avuç içi kadar sıcak pideyle doğal köy tereyağı, peynirle birlikte sağlıklı bir şekilde yenebilir. Pidenin glisemik indeksi yüzde 100 olduğu için aniden kan şekerini yükseltir ve yemekten bir iki saat sonra halsizlik, yorgunluk ve uyku hali meydana gelir. Aşırı miktarda pide yemek karaciğer ve pankreasta yağlanmayı arttırır. Tereyağı ve peynirin glisemik indeksi sıfırdır. Boş midede koruyucu etkisi vardır. Bu nedenle zararlı değil, faydalı ve sağlıklı besinlerdir. Tereyağı ve peynir, uzun süre tokluk hissi verdikleri için, oruç tutanlara güç, kuvvet ve dinçlik sağlar. Acıkma ve halsizlik hissi gün boyu oluşmaz. " bilgisini paylaştı.

Orucu açarken nelere dikkat etmeliyiz?

Canan Karatay açıklamasında sabahları kalkarken nasıl ılık su içmek faydalıysa, orucu açarken de bu yönde bir girişim faydalı olacaktır diyor. Bu açıklamasında da " Sabahları kalktığımız zaman ılık bir bardak su içmemiz gerektiği gibi, orucumuzu da ılık suyla açmalıyız. Çorba da sulu olduğu için rahatlıkla içilebilir. Ancak hazır çorbalar kesinlikle tüketilmemelidir. Evde pişirilmiş tarhana, mercimek, ezogelin, yoğurt çorbası, her türlü sebze çorbası veya yuvalama gibi çorbalar olabilir. Zeytinyağlı, naneli bir kase cacık içimizi ferahlatır. Uzun süre boş kalmış olan midemizi korumak amacıyla, suyun da çorbanın da ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat etmeliyiz. Orucumuzu ılık suyla açtıktan sonra, zeytin yağına pide batırıp, lezzetli ve sağlıklı bir yiyeceği tüketerek, gün boyu boş kalmış midemizi yormamış oluruz. Ancak zeytinyağının soğuk baskı ve sızma olmasına dikkat etmemiz gerekir. İftar sofrasında salata tabağı mutlaka olmalıdır. Bol miktarda doğal fermantasyon sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu, sızma zeytinyağı, sumak ve peynirli mevsim salatası hazırlanabilir. Cacık ve ayran da çok sağlıklıdır, istenildiği kadar tüketilebilir. Ayrıca yemek olarak köfte, sulu sebzeli et yemeği, zeytinyağlı yemekler, yeşil mercimek yemeği, dolma, sarma, karnıyarık, imambayıldı gibi her türlü ev yemeği yenebilir. Kırmızı et yemeği ve et kebabı, 2-3 kaşık bulgur pilavıyla birlikte tüketilebilir. " ifadelerine yer veriyor.

kpsscafe.com.tr | KONYA

Son Güncelleme: 26.05.2017 18:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
<strong>Dikkat!</strong> Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2 yıl önce

Arıcı kardeşe laf yok