Maliye Bakanı'ndan israf fazla eleştirisi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , kamuda israf çok fazla diyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Burhan Kuzu'nun söylemlerinin abartılı olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun kamudaki israfa ilişkin eleştirileri için, "Bülent Arınç ve Burhan Kuzu'ya saygı ve sevgim büyük, severim kendilerini ama bunlar çok abartılı söylemler" dedi.
Şimşek, fox tv'de açıklamalar yaptı. Şimşek, makam araçlarının maliyetine yönelik "çerez" ifadesi üzerinden başlatılan tartışmaların sorulması üzerine, Türkiye'de 19 milyon taşıt bulunduğunu, bunun 115 bininin devlete ait olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu, Genelkurmay Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi gibi 1 Nolu liste var. Bu listede şu anda kiralık 99 araç var ama toplamı 471. Bütün kamu taşıtlarının bütçe içindeki payı binde 7 yani 3,3 milyar lira ama makam araçlarının toplam araçlar içindeki payı en fazla yüzbinde 5'tir" diye konuştu. Şimşek, 2 yıl önce taşıtlarda israfı minimize edecek bir tasarı hazırladıklarını, Bakanlar Kurulu kararıyla kiralamadaki bedeli, aracın bedelinin yüzde 2'si ile sınırladıklarını kaydetti.

Arınç'a saygım büyük ama abartılı

Şimşek, Arınç ile Kuzu'nun kamudaki israfa ilişkin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Bülent Arınç ve Burhan Kuzu'ya saygı ve sevgim büyük, severim kendilerini ama bunlar çok abartılı söylemler" dedi. İsraf konusunda akla ilk olarak kamu taşıtları ve kiralık binaların geldiğini kaydeden Şimşek, "Yeni kurumlar kuruluyor, bu kurumlar ilk başta binalarını kiralıyorlar. Türkiye'nin tamamında kamunun kiraladığı binaların toplam bedeli 453 milyon lira, bütçenin binde 1'i bile değil. Bunun 100 milyon liradan fazlası öğrenci yurtlarıdır. Paralel Yapı ile başlatılan bir mücadele var. Öğrenciler artık onların yurtlarında kalmıyor, yeni yurtlar kiralamıştık" ifadelerini kullandı.

Gül'ün kardeşine incelemeden bilgi sahibi değilim

Şimşek, Abdullah Gül'ün kardeşinin şirketlerine yönelik vergi incelemesi başlatıldığı yönündeki gazete haberinin hatırlatılması üzerine, bunun siyasi duruşla ilişkilendirilmesinin son derece yanlış olduğunu vurguladı. Gül'ü çok sevip, saydığını, kendisi ile diyaloğunun çok güçlü olduğunu anlatan Şimşek, "Yapılan çok çirkin bir yakıştırma. Bu konuda bilgi sahibi değilim. Vergi incelemeleri böyle 1-2 günde başlayıp da yansımaz. Gezi olaylarında çok ünlü sanatçılar çıktı, 'Maliye bizi denetledi' dediler, bir baktık ki denetim 2012'de başlamış, olaylar 2013'ün ortasında. Bu konuda herhangi bir bilgim yok, olsaydı da vergi mahremiyeti nedeniyle yorum yapamazdım. Bunun siyasi duruşla ilişkilendirilmesi, seçim öncesi fitne operasyonu dışında bir şey değil" dedi. Sadece 2013'te 98 bin vergi incelemesi raporu yazıldığını hatırlatan Şimşek, "Hiçbir vergi incelemesinin onayı bana gelmez, hiçbir şekilde bana bilgi vermezler. Vergi denetiminin büyük bir kısmı risk analizine göre yapılır, zaman zaman sektörel incelemeler de yapılır. Bunların hiçbiri bana gelmez" diye konuştu. Şimşek, zaman zaman bazı kişilerin vergi borcunun silindiğine ilişkin haberler yapıldığını anımsatarak, "Türkiye'de rutin olarak imkanlarımız olsa bütün mükellefleri incelemek isteriz, o nedenle müfettiş sayısını 2,5 kat artırdık" dedi.

Bekara karı boşamak kolay

Şimşek, muhalefet partilerinin ekonomi vaatlerinin hatırlatılması üzerine, "Bekara karı boşamak kolay, onların bir iktidar ümidi yok. Onlar şu anda muhalefette bol keseden atarlar. Bunlar 90'lı yılların siyasetçileri yani eski Türkiye" diye konuştu.

Davutoğlu, 'ikramiye vermek istiyorum' deseydi

"Başbakan Ahmet Davutoğlu size, 'Mehmet, ben emekliye iki maaş ikramiye vermek istiyorum, bana bir formül bul' dese, bulamaz mısınız" sorusu üzerine Şimşek, bunun üç türlü formülü olduğunu söyledi. İlkinin, Merkez Bankası Kanunu'nu değiştirip, para basmak olduğunu belirten Şimşek, bunun da enflasyona, liranın değer kaybetmesine ve sonuçta kaşıkla verilenin kepçeyle geri alınması anlamına geleceğini ifade etti. İkinci formülün de bütçe açığını patlatmak olduğunu anlatan Şimşek, "O zaman da Türkiye'nin borcu artar, vergi gelirleri faize gider. Üçüncü seçenek ise evet, verirsiniz ama 70 milyar liralık yeni vergi artışına gidersiniz, faturayı tüm millete çıkarırsınız. Bunun dışında yoktan var etmek sadece yüce Allah'a aittir" diye konuştu.

Tarifeli uçakla gidiyorum

Araç saltanatı iddialarına ilişkin de Şimşek, kızının hasta olması nedeniyle sürekli Ankara-Gaziantep arası seyehat ettiğini, bu seyahatlerinde her zaman Anadolu Jet'in tarifeli uçağını kullandığını kaydetti. Şimşek, "Bu bir... İkincisi, CHP araç saltanatı edebiyatı yapıyor ama işçinin promosyon parasıyla Muğla Belediye Başkanı gitti, 330 bin euroya araba aldı" dedi.

Türkiye'de gelir adaletsizliği var

Türkiye'de gelir adaletsizliği olup olmadığına yönelik soruyu yanıtlarken Şimşek, şöyle konuştu: "Bu tüm dünyanın da Türkiye'nin de problemi. Bu doğru bak, Türkiye'de de tüm dünyada da son yıllarda gelirde adaletsizliğin olduğu bir gerçek. Türkiye'de gelir adaletsizliği var ama bozulmadı daha da Ak Parti döneminde. OECD raporuna baksınlar. OECD diyor ki '34 ülkenin sadece ikisinde gelir dağılımında iyileşme yaşanmıştır. Bunlardan biri Türkiye'dir, niye? Biz emekliye maaş artışı verdik değil mi? Üst düzey bürokrata vermedik. Kime verdik? En düşük maaşa 100 lira artış verdik. Bu nedir? Gelir dağılımında adaleti düzeltiyor. Geçen yıl memura sabit maaş artışı yaptık. Sabit artış şu demek; en düşük memura yüzde 20 olarak ama diyelim ki bir müsteşara yüzde 1,5 olarak yansıyor." Şimşek, "atanamayan öğretmenler" için de, "Siz bugün bir çırpıda açığı kapatayım derseniz, KPSS'den belki 20 almış, 30 almış insanları işe almak zorunda kalırsınız ama çocuklarımızın iyi eğitime ihtiyacı var" diye konuştu.

05 Haz 2015 - 16:41 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler