Maliye Bakanı'ndan Bütçe Açıklaması 'Yıl Sonu Hedeflerini Koruyoruz'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018 yılı Mayıs ayı bütçe değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018 yılı Mayıs ayı bütçe değerlendirmesinde bulundu. Mayıs ayında merkezi yönetim bütçesinin fazla verdiğini, Merkezi yönetim bütçesinde 8.7 milyar TL faiz dışı fazla oluştuğunu hatırlatan Maliye Bakanı, Cari açıkla ilgili yıl sonu hedeflerinin korunduğunu gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

Bakan Naci Ağbal'ın yazılı açıklamasında ilk beş ayda bütçe açığının hedeflenin yüzde 31 üzerinde olduğuna dikkat çekilirken ayrıca şu ifadelere yer verildi : 

Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’ın 2018 Yılı Mayıs Ayı Bütçe Değerlendirmesi

Mayıs ayında merkezi yönetim bütçesi 2,7 milyar TL fazla verdi. Merkezi yönetim bütçesinde 8,7 milyar TL faiz dışı fazla oluştu.

Vergi Gelirleri Performansı Bütçe Hedefinin Üzerinde Gerçekleşmeye Devam Ediyor

Bütçe gelirleri Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,8 oranında artarak 70 milyar TL, vergi gelirleri ise yüzde 20,2 oranında artarak 61,2 milyar TL oldu.

Mayıs ayında vergi gelirlerindeki artış genele yaygın ve yüksek orandadır. Kurumlar geçici vergisi yüzde 31,2 oranında artış gösterdi. 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin beyan edilen karlar da ekonomideki canlılığın devam ettiğini ortaya koymaktadır.

İstihdam artmaya devam ediyor. Mart ayına ilişkin manşet işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 10,1’e geriledi. İstihdam edilen kişi sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyon kişi arttı. Mayıs ayı gelir vergisi tahsilatlarında yüzde 16,6 oranındaki artış istihdam artışının devam ettiğini göstermektedir.

Ayrıca toplam gelir vergisi tahsilatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,4 oranında artış gösterdi.

Tüketim tarafında brüt KDV tahsilatının yüzde 21,8 artması ekonomideki canlılığın yılın ikinci çeyreğinde de devam ettiğine işaret etmektedir. Ancak bu ayda KDV iadelerinin yüzde 54,4 oranında artması nedeniyle dahilde alınan net KDV tahsilatı yüzde 7,9 oranında azaldı.

KDV iadelerindeki artışta ihracat kaynaklı yapılan iadelerle KDV iadelerini hızlandırmaya yönelik uygulamaya koyduğumuz yeni düzenleme ve uygulamalar etkili oldu. Bu yolla işletmelere kaynak noktasında önemli bir katkı sağlandı.

Mayıs ayında ithalde KDV yüzde 25,7, ÖTV ise yüzde 12,1 oranında arttı.

İlk Beş Ayda Bütçe Açığı Hedefin Yüzde 31’i Seviyesinde

Ocak-Mayıs döneminde merkezi yönetim bütçesi 20,5 milyar TL açık verdi. Merkezi yönetim bütçesinde 11 milyar TL faiz dışı fazla oluştu.

İlk Beş Ayda Vergi Gelirleri Bütçe Hedefinin Üzerinde

Ocak-Mayıs döneminde bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 oranında artarak 302,1 milyar TL olarak gerçekleşti.

İlk beş ayda vergi gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,2 ile bütçede öngörülen yüzde 15,2’lik artış oranının üzerinde gerçekleşti. Bu artışta başta gelir, kurumlar, KDV ve ÖTV olmak üzere hemen hemen tüm vergi kalemlerindeki yüksek artışlar etkili oldu. Ayrıca KDV iadelerinde görülen yüzde 37,9 oranındaki yüksek artışa rağmen toplam KDV tahsilatı bu dönemde yüzde 17,9 arttı.

Ocak-Mayıs döneminde yaşanan yüksek vergi gerçekleşmeleri ekonominin ikinci çeyreğinde büyümenin olumlu seyrettiğine ve vergi gelirlerinin bütçede öngörülen gelir hedefinin üzerinde gerçekleşeceğine işaret etmektedir.

Diğer taraftan yeniden yapılandırma kanunları kapsamında Mayıs ayında 1,4 milyar TL, yılbaşından itibaren ise 5,7 milyar TL gelir elde edildi.

7143 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırma başvuruları başladı, 31 Temmuz 2018’de sona erecek. Yapılandırılan alacakların ilk taksit ödeme süresi içinde peşin ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90 indirim yapılmaktadır. Bu Kanun devlete borcu olanlara kaçırılmaz ve tarihi fırsatlar sunmaktadır.

Bugün itibarıyla 7143 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırma başvuru sayısı 1 milyon 271 bin 944’e ulaştı. Yapılandırılan alacak tutarı 9 milyar 198 milyon TL’ye; yapılan tahsilat ise 152 milyon TL’ye ulaştı.

Yatırım Harcamaları Yılın Beş Ayında Artış Gösterdi

Mayıs ayında bütçe giderleri yüzde 31,7 oranında artarak 67,3 milyar TL, Ocak- Mayıs döneminde ise yüzde 20,9 oranında artarak 322,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında ve Ocak-Mayıs döneminde bütçe giderleri içerisinde sermaye giderleri ve sermaye transferleri harcamaları yüksek bir seyir göstermiştir.

Bu dönemde eğitim,  sağlık, ulaştırma, enerji, tarım ve sulama sektörlerinde kamu kurumlarımızın yatırımları hızlandırma noktasındaki çalışmaları bu gelişmede belirleyici olmuştur.

Bu kapsamda 2017 yılının ilk beş ayında sermaye giderleri ve sermaye transferleri dahil 18,3 milyar TL toplam yatırım gideri gerçekleşmiş iken, 2018 yılının aynı döneminde 37,2 milyar TL yatırım gideri gerçekleşmiştir.

Bu yatırımların hızla tamamlanması ve hizmete girmesi sayesinde ekonomide verimlilik ve üretkenlik artacak, vatandaşlarımızın refahı yükselecektir.

Yıl Sonu Bütçe Hedefini Koruyoruz

Ocak-Mayıs dönemindeki bütçe gerçekleşmeleri gelir tarafı itibarıyla son derece olumludur. Bütçenin harcama tarafında ilave harcamalar olmakla birlikte, elde edilen ilave gelir performansı ile yeniden yapılandırma ve imar barışı düzenlemelerinden elde edilecek ilave gelirler 2018 yılı bütçe hedefinin gerçekleştirilmesinde olumlu katkı sağlayacaktır. Yılın ikinci yarısında harcamalar kontrollü bir şekilde dengelenirken elde edilen ilave gelirler tasarruf edilmek suretiyle ekonomi politikalarına destek olunacaktır.

19 Haz 2018 - 19:37 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler