İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla çıkartılan 6331 sayılı yasada en önemli görev hiç kuşkusuz iş güvenliği uzmanlarına düşmektedir.
Mevcut yasada, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek, bildirilen hususlardan hayati tehlike arz edenlerin işveren tarafından yerine getirilmemesi hâlinde, bu hususu Bakanlığın yetkili birimine bildirme görevi verilmiştir.
Ancak ücretini ödeyen patronunu Bakanlığa şikayet etmek zorunda kalan iş güvenliği uzmanları çoğu zaman bu şikayetin ardından işsiz kalabilmekteydi.
Kimi uzmanlar da işin sonunda işten atılabileceği endişesiyle hayati tehlike arz eden hususlar işveren tarafından yerine getirilmese dahi, Bakanlığa şikayet etmekten çekinmekteydi.
Uygulamanın bu şekilde yürütülmesinin mümkün olamayacağı nihayet anlaşılmış olacak ki Torba Yasa’da iş güvenliği uzmanlarına ve işyeri hekimlerine iş garantisi getirildi.
6445 sayılı Yasanın TBMM tarafından onaylanan 1. maddesi ile iş güvenliği uzmanlarının bu konuda yaşadıkları sıkıntılar, 6331 sayılı Kanunun 8. maddesinin ikinci fıkrası değiştirilerek yapıldı.
Yapılan değişiklik sonucunda, bildirdiği eksikliklere rağmen gerekli önlemleri almayan işverenini Bakanlığa bildiren işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş sözleşmesine son verilemeyeceğine ve bu kişilerin hiçbir şekilde hak kaybına uğratılamayacağına dair değişiklik yapıldı.
Yasada ayrıca gerekli tedbirleri almayan işverenini Bakanlığa bildiren iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekiminin iş sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde, işverene bir yıllık sözleşme ücreti tutarından az olmamak üzere tazminat ödeme yükümlülüğü getirildi.
Her ne kadar gecikmiş de olsa 6331 sayılı yasada yapılan bu değişikliğin iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına katkı yapacağı şüphesiz.
Katkısı olan herkese teşekkürler…
Yaşar AYDIN
Yaşar AYDIN
Son Güncelleme: 13.04.2015 11:38