7 diploması var, iş bulamıyor: Kaymakam, milletvekili, bakan olacaktım ama şimdi işsizim

Diyarbakır’da yaşayan 5 çocuk babası 41 yaşındaki Mehmet Ferit Avcı adlı vatandaş, 7 üniversite bitirip diploma aldı ama işsiz kalmaktan yine de kurtulamadı. Avcı “Hedefim önce kaymakam, sonra milletvekili, bakan olmak ve 4 yıllık lisans diplomamı alıp cumhurbaşkanı olabilmenin kapısını aralamaktı ama şimdi işsizim” diyor.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kooperatif Mezrası’nda yaşayan 41 yaşındaki Mehmet Ferit Avcı adlı vatandaş, Türkiye’de 1 milyonun üzerinde işsiz üniversitelilerden biri. Mardin’in Savur İlçesi’ne bağlı Çınarönü Köyü’nde (Cilîn) dünyaya gelen Avcı, köyde yaşanan bir kavgadan dolayı Bismil’e göç etmiş.

Büyük bir okuma isteğine olan Avcı, hem kendisi hem de çevresindekileri okumaya teşvik ediyor. Çocuklarını, kardeşlerini, yeğenlerini, arkadaşlarını okumaları için hem teşvik eden hem de destek veren Avcı, 80 yaşındaki annesini dahi okuma yazma kursuna göndermiş. Bin bir zorlukla okuyarak, farklı üniversitelerden mezun olan ve 7 diploma alan Avcı, yine de işsiz kalmaktan kurtulamadı.

7 ÜNİVERSİTE DİPLOMASI VE SERTİFİKALAR

5 çocuk babası olan Avcı, evli ve 5 çocuk sahibi olduğu dönemde Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi, Anadolu Üniversitesi İktisat, Dicle Üniversitesi BMYO Organik Tarım, Atatürk Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği, Anadolu Üniversitesi Adalet, Anadolu Üniversitesi Yaşlı Bakımı, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümlerinden mezun olarak diploma aldı. Avcı’nın ayrıca Öğretmenlik Pedagojik Formasyon, Öğrenci koçluğu ve Eğitim Danışmanlığı, Eğitici Eğitimi Bilgisayar sertifikaları da mevcuttur. Buna rağmen işsiz kalan Avcı, umduğunu pek bulamadı.

‘OKUMA NİYETİ OLMAYAN ARKADAŞIMIN SINAV HARCINI YATIRDIM, ŞİMDİ 4. ÜNİVERSİTEYİ OKUYOR’

Sputnik Türkiye’ye konuşan Avcı “Ben hayat boyu öğrenmeyi kendine ilke edinen ve bunu topluma aşılamaya ilke edinip tavsiye eden biriyim. Hiç okuma niyeti olmayan birçok bireye bunu aşılayıp bu sayede birçok kişi ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite mezunu oldu. Bir arkadaşım lise mezunuyken hiç sınava girmeye niyeti yoktu. ÖSYM harcını ben yatırdım ve sınava girdi, kazandı. Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Doğal Gaz Tesisatı bölümlerinden mezun oldu ve şuan da Organik Tarım son sınıf öğrencisi. Yeğenlerimi de okumaya teşvik ettim. En büyüğü öğretmen olup şuan 3. Üniversiteyi okuyor. Ortancası da 3. Üniversiteyi, küçüğü de 2 üniversiteden mezun oldu” dedi.

‘ASIL ZOR OLAN İNSANLARIN ÖNYARGILARI İLE MÜCADELE ETMEKTİ’

Evli ve 5 çocuk sahibi olduğu dönemde okuyan Avcı, şunları söyledi:

“Okumanın zorluklar vardı. Asıl zor olan da insanların ön yargıları ile mücadele etmekti. ‘Okuyan bütün insanlar işsiz, hala boş boş okuyorsunuz’ diyordu. Oysa benim hayat boyu öğrenme düşüncesiyle okuyup öğreniyordum illa ki okuduğum bölümde çalışacağım diye değil! Okurken evliydim. 5 çocuğum vardı. Üniversite hocam iş yerime ziyarete gelip, yoğunluğu görünce bu yoğunluk arasından nasıl okula gelip zaman ayırdığıma şaşırmıştı. Kaymakam olmak istiyordum ama daha lise son sınıfındayken abimin cezaevine düşmesi ile abimden dolayı güvenlik soruşturmasına engelle karşılaşacağımdan dolayı ve evin geçimi, işyerinde babama da yardımcı olmak için bir bocalamaya girdim. Zamanla ailemin ve çevremin yükü üzerime kalınca beklentilerime cevap olamadım.”

‘KAYMAKAM, MİLLETVEKİLİ, BAKAN, CUMHURBAŞKANI OLACAKTIM AMA ŞİMDİ İŞSİZİM’

“Hedefim önce kaymakam, sonra milletvekili, bakan olmak ve cumhurbaşkanlığı şartlarından olan 4 yıllık Lisans diplomamı alıp cumhurbaşkanı olabilmenin kapısını aralamaktı” diyen Avcı şöyle devam etti:

“Bu vesileyle 24 Haziran seçimlerinde milletvekili aday adaylığı için başvurmama rağmen mülakata bile çağrılmadım. Siyasetin de liyakata göre yapılmadığı gerçeği ile yüz yüze kalarak hem kendim hem toplum adına hayal kırıklığı yaşadım. Daha ilkokul okurken çocukken halka tatlı satarak başladığım iş hayatına, tarım işçiliği, çiftçilik, esnaflık, hizmetli, eczacı kalfası, bekçi, memur, müdür Vekilliği gibi görevlerden sonra şimdi işsizim. Sadece iş ve eğitim tecrübelerim doğrultusunda Topluma gönüllü danışmanlık yapıyorum.”

Avcı son olarak “Zor bir süreç benim için. Eşim ve çocuklarım fındık toplamaya gitti, ben de kanser olan ablam ile ilgilendim. Şimdi bir iş yapamıyorum. Yetkililerden, eğitim, iş ve halklar nezdindeki karşılığımın değerlendirmeye alınarak halka hizmet verebilmemin kapısını açmaları istiyorum” dedi.

İOS Mobil Uygulamamız İçin Tıklayınız.

Android Mobil Uygulamamız İçin Tıklayınız.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Ederek İlanlardan Anında Haberdar Olun.

Twitter'da Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Facebook Grubumuz İçin Tıklayınız.

Instagram Sayfamız için Tıklayınız

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

13 Ağu 2019 - 11:30 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

05

q - yaw kardes mesele diploma toplamak olsaydi herkes is bulurdu sen olayi yanlis anlamissin hangi alanda (uzmansin) Onemli olan biseyin uzmani olmak

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 11:30
04

hak yiyen şerefsizdir - valla devletten bi tanidigi olsaydi bu kadar diplomaya bile gerek kalmazdı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 11:30
03

Ahmet - Bu koşullarda bu vatandaşın en kötü durumda bir bakanlıkta müdür falan yapılması lazım.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 11:30
02

Ferdi - Arkadaşım organik tarım dışındakileri geç açıköğretim bölümleri bari organikte kendini geliştir memurluğuda unut para kazan bırak bakan sevdalarını onu okuyana değil parası olana yada damat olana veriyorlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 11:30
01

hüseyin - şuanda kpss engeline takılmamamak için gençler tıp fakültesini kazanıp doktor olmak istiyor ne acı kendisinde tıppı kazanacak kapasite görüyor fakat kpss den yüksek alıp atanacak kapasite göremiyor veya merkezi atama az mülakatlar adam kayırmadan korkuyor Allah gençlerimize kolaylık versin çok zor artık atanmak iş sahibi olmak

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 11:30


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler