5G çalışmalarına başlandı

5G çalışmaları ilerleyen yıllarda sonuç verecek ve henüz daha doğru düzgün 3G kullanılmayan ülkelerde 5G kullanılacak. 5G ile ilgili bilgiler ve 5G ile ilgili haberler.

5G çalışmaları ilerleyen yıllarda sonuç verecek ve henüz daha doğru düzgün 3G kullanılmayan ülkelerde 5G kullanılacak. 5G ile ilgili bilgiler ve 5G ile ilgili haberler.

Çeşitli araştırma kuruluşları ve şirketler art arda 5G testi yapıyor ancak testler, farklı frekanslarda ve spektrumda yapıldığı için henüz "daha iyi" denilebilecek bir form belirlenemedi.       5G iletişim standartları belirlendiğinde, bu standartlarda baz istasyonları ve iletişim cihazlarının üretilmesi mümkün olacak.       Standart belirlenemediği için ticari ürünleri üretilemeyen 5G'nin yaygın anlamda ise 2020 yılından itibaren kullanılması öngörülüyor.       Mobil iletişim serüveni       1980'lerde kablosuz bağlantı teknolojisinin yaygınlaşması ile 1G (First Generation) analog ağlar kullanılmaya başladı ve "tuğla" kadar büyük, ağır kablosuz telefonlar piyasaya sunulduğunda, bu telefonlara yoğunlukla iş dünyası tarafından ilgi gösterildi.       1990'larda ise 2G dönemi başladı. 2G Avrupa'da TDMA (zaman bölmeli çoklu erişim) tabanlı, Amerika ve bazı Asya ülkelerinde ise CDMA (kod bölmeli çoklu erişim) tabanlı olarak ortaya çıktı. Ayrıca 2G üstüne GPRS ve EDGE (2.5G ve 2.75G de denilen) geliştirmeleriyle veri iletim kapasiteleri 500 kbit/s hızlarına kadar çıktı.       2000'li yılların başında ise 3G, önce Japonya'da hemen ardından ABD'de, sonrasında ise dünyanın tamamında hızla yayılmaya başladı. 3G, mobil iletişime büyük hız getirdi. 2010'lu yılların başında da 4G LTE ve WiMAX ağları ve buna uygun cihazlar yaygınlık göstermeye başladı. 4G'li hatlar üzerinden veriler çok daha hızla gidip gelmeye başladı.
"4G bize yeter" diyenlere karşı teknoloji dünyasında "yeter" diye bir kavram bulunmuyor ve farklı farklı şirketler/kuruluşlar 5G için çalışıyor.       "5G"       Bugün genel olarak 4G olarak adlandırılan LTE, saniyede 100-500 Mbps veri transferine olanak tanıyor ancak 5G, verinin 10 Gbps gibi çok daha yüksek hızlara ulaşabileceği anlamına geliyor. Bilişim uzmanları, "Eğer 4G insanların birbirine bağlanması demekse 5G her şeyin birbirine bağlanmasıdır" görüşünü dile getiriyor.       5G ağlarının maliyeti, kullanıcıya sunulma fiyatları hakkında bir şey söylenmiyor ancak 2000'li yılların sonlarına doğru OECD ülkelerinde 1 GB internet için bugünün kuruyla yaklaşık 75 lira ücret ödenirken, bu rakam 10 liraya kadar düştü. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda veri maliyetlerinin belirli şekilde düşeceğini söylemek de olası.       5G'nin gelmesi bir çok sektörü de yakından ilgilendiriyor. Günümüzde internete bağlı cihazların 10 milyar adedi geçtiği ifade ediliyor. Bu sayının artarak katlanacağı vurgulanıyor. Örneğin, kendi kendine giden otomobiller. Kendi kendine giden araçlar sadece üzerine yerleştiren radar ya da algılayıcıları değil, interneti de kullanıyor, dolayısıyla bu kadar çok cihazın/aracın yaratacağı veri trafiği, söz konusu araçların daha hızlı ve kapsama alanı büyük ağlar olmadığı için gerçek trafikte güvenle yol alması konusunda engel teşkil ediyor.  Aynı ağa bağlı cihazların haberleşmesi olarak da tanımlanan "m2m" (makineden-makineye - machine to machine) arttıkça, daha hızlı, güvenli ve tepkime süresi düşük ağ bağlantılarına ihtiyaç duyuluyor.       Masaüstü bilgisayar sonrasında dizüstü bilgisayarlarla başlayan "bağlı cihaz" dönemi, tabletler ve akıllı telefonlar ile hız kazandı. 5G ile giyilebilir bilgisayarlar, sağlık cihazları ve benzer şeyler gündeme gelecek. Bu kapsamda, 10 yıl sonra eve girildiğinde alıcılarından kişinin stresli olduğu mesajını alan ev bilgisayarının, ışıkları ayarlaması ve internetten uygun müzik bulup çalması mümkün olabilecek.       Bilişim uzmanları, 5G'nin gelecekte 100 milyar cihazı birbirine bağlayacağını, son derece hızlı bu ağ yapısının hayatı çok daha kolaylaştıracağını ifade ediyorlar.

# 5

01 Nis 2015 - 20:57 - Teknoloji



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler