Yumurta dondurma işlemi kimler için gereklidir?

Özellikle son yıllarda oldukça gelişen yumurta dondurma işlemi ile birlikte, ileri yaşta olan kişiler ve zamanında birtakım hastalıklardan kaynaklı veya kendiliğinden yumurta rezervleri azalmış olan kadınlar da çocuk sahibi olabiliyor. Centrum Clinic Kadın Sağlığı Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının karşılaştığı en önemli problemlerden birinin yumurta rezervlerinin azalması ve kalite kaybına uğraması olduğunu belirtiyor ve bu kişiler için yumurta dondurmanın öneminden bahsediyor.

Yumurta dondurma işlemi kimler için gereklidir?
Haber albümü için resme tıklayın

Yumurta dondurma işleminde, ileride anne olmak isteyen kadının yumurtalıklarındaki olgun yumurtalar toplanır, özel yöntemlerle dondurularak daha sonra kullanılmak üzere saklanır. Böylece doğurganlık korunur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, özellikle kanser teşhisi konmuş ve kanser tedavisine başlayacak olan kadınlar için, yumurta dondurma işleminin çok önemli olduğunun altını çiziyor. Bunun dışında, bekar veya şu an anne olmak istemeyen ancak yumurta rezervleri azalan kadınlar için de, yumurta dondurmanın gerekliliğinden söz ediyor.

Kanser tedavisi öncesi yumurta dondurma çok önemli!
Prof. Dr. Recai Pabuçcu, 
tedaviye başlayacak olan kanser hastalarının, yumurta dondurma işlemi için en uygun adaylar olduklarını belirtiyor ve ekliyor: “Kanser teşhisi konan kadınların, ileride anne olma şanslarını ellerinde tutmaları için yumurta dondurma çok önemli çünkü, kanser tedavisi sırasında uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi işlemler yumurtalıklara hasar veriyor. Yumurtalıklar kalıcı olarak zarar görebiliyor. Bu sebeple, kanser tedavisine başlamadan önce, ileride anne olma hakkını korumak amacıyla kadının yumurtalarının dondurulması gerekir. Böylece, tedavi sırasında yumurtalıklar zarar görse bile, kadının daha sonra anne olma hakkı saklı kalır.”

Yumurtalık rezervleri azalmış kadınların da yumurtaları dondurulabilir!
Yumurta dondurma işleminin uygulanması gereken bir diğer durum ise, çeşitli sebeplerden dolayı kadının yumurtalık rezervlerinin azalmış veya kalitesini kaybetmiş olmasıdır. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, konu hakkında detaylı bilgiyi şöyle veriyor: “Gebe kalmak isteyen anne adayının yumurtalık rezervlerinin durumu çok önemlidir. Yumurtalık rezervlerini azaltan genetik veya sonradan oluşan bazı etkenler olabilir. Örneğin, bazı kadın hastalıkları operasyonları yumurtalık rezervlerinin etkilenmesine sebep olabileceğinden, bu işlemler öncesinde yumurta dondurma yapılması önemlidir. Genetik olarak genç yaşta menopoz riski olan kadınlar için de, ileride çocuk sahibi olabilmeleri için yumurta dondurma yapılabilir. Bunların dışında, hangi sebepten olursa olsun, kadının yumurtalıkları rezervleri azalmış ve ileride çocuk sahibi olmayı düşünüyorsa, mutlaka yumurta dondurma işlemi yapılmalıdır.”

Prof. Dr. Recai Pabuçcu, günümüzde yumurta toplama işleminde yüksek başarı oranları yakalandığını da ekliyor.

İOS Mobil Uygulamamız İçin Tıklayınız.

Android Mobil Uygulamamız İçin Tıklayınız.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Ederek İlanlardan Anında Haberdar Olun.

Twitter'da Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Facebook Grubumuz İçin Tıklayınız.

Instagram Sayfamız için Tıklayınız

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

19 Ağu 2019 - 14:42 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler