Bilim Adamları Başardı: Dünyanın İlk Kafa Nakli Yapıldı

İtalyan doktorlar zoru başardı. Bundan yıllar önce büyük tartışmalara neden olan kafa nakli, sonunda başarılı bir şekilde gerçekleşti. İşte detaylar.

Bilim adamları imkansız olarak görülen bir başarıya daha imza attı.

İtalyan Profesör Sergio Canavero, dünyanın ilk kafa naklini Çin'de bir ceset üzerinde başarılı şekilde yaptı. Edinilen bilgilere göre 18 saat sürdüğü öğrenilen operasyonda uzmanlar kopuk bir başı omurgayla, sinirlerle ve kan damarlarıyla yeniden bağladı.

Profesör operasyonun yakında canlı bir insan üzerinde gerçekleştireceğini de kamuoyuna açıkladı.  Profesör Canavero bu inanılmaz planını ilk kez 2015 yılında kamuoyuyla paylaşmış ve bu fikir büyük tartışma yaratmıştı. Plan için gönüllü arayan Canavero'nun yapacağı ameliyat 2 yıldır gündemde.

Ağır engelli Rus bilgisayar bilimcisi Valery Spiridonov başlangıçta dünyanın ilk canlı kafa nakli için gönüllü olduğunu duyurmuştu. 31 yaşındaki adamın kafası beyin ölümü gerçekleşmiş sağlıklı bir vücuda geçirilecekti.

Yaklaşık iki yıldır devam eden hazırlık sürecinin son safhasında Valery, prosedür sürecinden ayrılmak istediğini de söylenişyir. Gerekçesi ise doktor Canavero’nun tekrar yürüyebileceğinin, normal bir hayata sahip olacağının ve hatta hayatta kalmasının bile garantisinin olmadığını söylemesiydi.Spiridonov, "İtalyan doktora güvenemeyeceğim göz önüne alındığında, sağlığımı kendi elime almak zorundayım. Çelik bir implantla omurgamı düz tutabileceğim oldukça başarılı olan bir yöntem var.” açıklamasında bulundu. Rus hastanın bu tavrı, bilim camiasında fazlasıyla eleştrildi.

Gönüllü Bulundu

Sergio Canavero ise yeni bir gönüllü hasta arayışını Çin’de sonlandırdı. Harbin Tıp Üniversitesi’nden bir meslektaşı ile birlikte, Çinli bir gönüllü bulduklarını açıkladı. Bazı bilim otoriteleri tarafından eleştirilen operasyona Canavero’nun güveni tam ve kendisi hala iyimser. Hatta kendisi tıptaki ilerlemenin çok hızlı olduğunu, bundan birkaç ay önce gerçekleştirilmesinin imkansız olduğu şeyleri şimdi yapabildiklerini dile getirdi.

Kpsscafe.com.tr  | Ankara

17 Kas 2017 - 17:24 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler