'Bal tüketimi kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açabilir'

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kolaylı, kanser hastalarını bal tüketimine karşı uyararak, balın içeriğindeki şekerin zararlı hücreleri çoğaltabileceğini belirtti.

banner396

'Bal tüketimi kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açabilir'

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kolaylı, kanser hastalarını bal tüketimine karşı uyararak, balın içeriğindeki şekerin zararlı hücreleri çoğaltabileceğini belirtti.

24 Eylül 2015 Perşembe 16:26
41 Okunma
'Bal tüketimi kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açabilir'

KASTAMONU (AA) - SEMİH YÜKSEL

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, kanser hastalarını bal tüketimine karşı uyararak, balın içeriğindeki şekerin zararlı hücreleri çoğaltabileceğini belirtti.  

Kolaylı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zengin bitki örtüsüne sahip Türkiye'de birçok bal türünün üretilerek tüketicilere ulaştırıldığını söyledi.

Son yıllarda bal tüketiminde önemli artış yaşandığına işaret eden Kolaylı, "Bir kaşık bal, günlük enerji ihtiyacımızı karşıladığı gibi vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Bilimsel çalışmalarımızda balın solunum yolu, mide rahatsızlıkları başta olmak üzere yara ve yanıkların tedavisindeki etkilerini saptadık. Özellikle karaciğer hastalıklarında da etkili olduğunu görüyoruz" dedi.

Kolaylı, kanser hastalarının kendilerine ulaşarak hangi bal türünün tüketilmesinin iyi olacağı konusunda görüş istediklerini belirtti. Bu konuyu bir TÜBİTAK projesi çerçevesinde incelediklerini belirten Kolaylı, şunları söyledi:

"Yaptığımız yapay kanser çalışmalarında, balın kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açtığını gördük. Bunun sebebi içeriğindeki şekerden kaynaklanmaktadır. Kanser hücreleri enerji kaynağı olarak şekeri tercih eder, buna bağlı olarak da zararlı hücreler büyür ve çoğalır. Dolayısıyla kanser hastalarının şekerden uzak durmaları hastalığın seyri açısından daha faydalı olacaktır."

Bal yerine propolis ve polen tercih edilmeli

Prof. Dr. Kolaylı, kanser hastalarına bal yerine propolis (arıların değişik bitki ve ağaç kabuklarını çiğneyerek elde ettikleri macuna bazı enzimlerini eklemeleriyle ortaya çıkan ürün) ve polen gibi şekerden uzak arı ürünlerini tüketmelerini tavsiye etti. Kolaylı, araştırmalarda bu ürünlerin bazı kanser türlerine karşı etkili olduğunu gözlemlediklerini vurguladı.

Arı ürünlerinin saklama koşullarının en az sağlayacakları fayda kadar önemli olduğuna dikkati çeken Kolaylı, "Tüketiciler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı ve etiketli ürünleri tüketmeye özen göstermeli. Özellikle alkolde çözünen propolisler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir, su bazlı propolisler tercih edilmeli" diye konuştu. 

>>2016 KPSS'YE GİRECEK ORTAÖĞRETİM ADAYLARI DİKKAT!!!

Anahtar Kelimeler:
Sağlık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner389

banner394