9 milyon hastaya ilaç faturası sürprizi

9 milyon astım ve KOAH hastasına, raporlu ilaçlarından kutu başına 14 TL ile 20 TL arasında fiyat farkı çıkmaya başladı. Eczanelerde üç kutu ilaç için 55 TL fark istenmesi hastaları zor durumda bıraktı.

Astım ve KOAH hastalarının kullandığı ilaçlardan eczanelerde ek ücret alınmaya başlandı. Sürpriz fatura, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İlaç Geri Ödeme Komisyonu ve Sağlık Bakanlığı tarafından 15 Eylül 2018 tarihinden itibaren ilaçta referans kodlamasına geçilmesiyle ile birlikte ortaya çıktı.

Uygulamayla astım ve KOAH hastalarının raporlu ilaçlarından kutu başına 14 ila 20 TL arasında fiyat farkı ödemesi çıkmaya başladı. Raporlu olmalarına rağmen üç kutu ilaç için 55 lira fark istenmesi hastaları zor durumda bıraktı.

Hürriyet Gazetesi'nden Meltem Özgenç'in aktardığı habere göre, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, uygulamaya ilişkin şu açıklamaları yaptı;

"Türkiye'de 5 milyona yakın KOAH, 4 milyona yakın da astım hastası var. Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ‘Formoterol fumarat+budesonid' ihtiva eden ilaçlar piyasada değişik isimlerde, farklı formüllerde ve farklı cihazlarla kullanıma hazır şekilde bulunuyor. Uygulamanın farklı teknolojilerle üretilmiş cihaz ve dozaj formlarının etkin madde temelli bir hesaplama yöntemiyle hesaplanarak oluşturulması bilimsel ve tıbbi gerçeklere aykırı. Eczanelere gelen hastalar bu düzenlemeyle fiyat farkı olmayan eşdeğer ilaç istediğinde daha yüksek doz içeren farklı cihazlardaki ilaçları kullanmak zorunda kalıyor. Bu uygulama hastada olası yan etki ve farklı cihaz kullanımına bağlı uyum zorlukları oluşturarak tedavinin aksamasına sebep olabiliyor. Bu ilaçlar farmasötik (bire bir eşdeğer) olmadığı halde fiyat hesaplamalarında eşdeğer gibi kabul edilmesinin hastalara ve eşdeğer ilaç kavramına zararı büyük. Rahat nefes için bu ilaçlara muhtaç olan hastalarımıza, farmasötik eşdeğer olmayan ilaçlar yüzünden fiyat farkı ödemek zorunda olduklarını nasıl anlatacağız? Bu düzenlemenin hem halk sağlığına hem de kamuya faydası olmayacağını belirtmek istiyoruz. İvedilikle değiştirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kaynaklar; Hürriyet

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

20 Eyl 2018 - 10:01 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler