Sağlık Personellerine Yıpranma Payında Flaş Gelişme: İlk Somut Adım Atılıyor

Yüz binlerce sağlık çalışanının uzun süredir beklediği sağlıkta yıpranma payı ile ilgili ilk somut adım atılıyor. İşte sağlık çalışanlarına verilecek yıpranma payı ile ilgili detaylar.

Sağlık çalışanlarının uzun süredir beklediği ve adeta yılan hikayesine dönen sağlıkta yıpranma ile ilgili ilk somut adım adılıyor.

Posta Gazetesi Yazarı Bilal Emin Turan, geçtiğimzi günkü köşesinde kaleme aldığı yazısını 'Sağlıkçılara müjde!' bağlığı ile duyurdu ve "Doktorların, ebelerin, hemşirelerin kısacası sağlıkçıların 3 yıldır beklediği ve yılan hikayesine dönen yıpranma payı ile ilgili somut adım nihayet atılıyor." ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi ile ilgili torba yasa tasarısının hazırlandığının müjdesini veren Turan, kaleme aldığı yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Konuyla ilgili torba yasa tasarısı hazırlandı. Görüş ve öneriler alındıktan sonra yasa Meclis gündemine gelecek. Yıpranmayla ilgili daha önce birçok açıklama yapılmış ve taslaklar gündeme gelmişti. Kısaca hatırlayalım...

Önceki girişimler

13 Mayıs 2014'te o günün Başbakanı Tayyip Erdoğan yaptığı bir açıklamada "Yıpranma payı ile ilgili çalışmayı yaptıracağım. 5 yıl hizmeti olanın 1 yıl yıpranma payı olacak" demişti.

Çalışmaların ardından bir kanun tasarısı hazırlanarak Nisan 2016'da Meclis'e gönderilmişti. Buna göre; bir sağlık çalışanının 2.5 yıl erken emekli olabilmesi için 82 yıl çalışması gerekecekti. Haliyle bu tasarı beklentileri karşılamadı.

Martta raftan indi

2016 yılı Türkiye tarihi açısında da önemli olayların yaşandığı bir yıl olmuştu. 15 Temmuz başarısız darbe girişimi ve terör patlak verince yıpranmayla ilgili düzenleme rafa kalkmıştı.

Düzenlemeyi raftan bu yılki '14 Mart Tıp Bayramı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan indirmişti. Erdoğan, Tıp Bayramı'nda yaptığı açıklamada, "5 yıla 1 yıl yıpranma payı sözüm vardı. Yasal düzenlemeyle yıpranma konusunu çözeceğiz. Konunun bizzat takipçisi olacağım" demişti.

Bir maddeyle çözülecek

Erdoğan'ın talimatıyla Sağlık Bakanlığı gerekli hazırlığı yaptı ve sağlıkçıların merakla beklediği yıpranmayla ilgili yasal düzenlemenin taslağını hazırladı. Taslak yakında Başbakanlığa gönderilecek.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci'nin verdiği bilgiye göre; yıpranmayla ilgili düzenleme taslağın 50'nci maddesinde yer alıyor. Bu madde 5510 sayılı kanunun 40'ıncı maddesine eklenerek düzenleme yapılacak. Yani bir maddeyle sorun çözülecek.

3 yıl erken emekli

Taslak yasalaşınca devlette ve özel sektörde çalışan sağlıkçılara her 1 yıl için 75 gün yıpranma hakkı verilecek. Bu da 5 yıla karşılık 1 yıl, 20 yıl çalışmaya karşılık 5 yıl yıpranma anlamına geliyor. Böylece sağlıkçı primi erken tamamlayacak.

Son çıkan yasaya göre yıpranma kapsamındaki süreler en fazla 3 yıl yaştan düşülüyor. Yani sağlıkçı 3 yıl erken emekli olabilecek. "

Kpsscafe.com.tr  | Ankara

23 Eyl 2017 - 15:22 - Sağlık



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

04

Mehmet - Sayin editor saglik personeli alimi ne zaman olacak 450 bin saglikci atama bekliyor haber yapar misiniz ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Eylül 15:22
03

asım koç - yıl 2018 oldu 5 yıldır bir torba bekleniyor inşAllah bu torba birgün evvel çıkarda insanlar rahat eder. tek ümidimiz sayın cumhurbaşkanımız RECEP TAYYIP ERDOGAN DIR

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Eylül 15:22
02

Dilek - Umit fakirin ekmegi sagkikci bekler ogretmen alir bu ulkede

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Eylül 15:22
01

Dilek - Yarim gun calisir en fazla hafta 18 bilemedin 20 saat ayni maasi alir bes dakikalik tenefus nobeti saglikcunin sekiz saatine denk gelir adaletsiz ulkede hersey olur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Eylül 15:22


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler