Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! UNUTMA!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili tepkiler günden güne artarken CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da partisinin ilçe danışma kurullarında kendisine gelen sorular çerçevesinde işçilerin daha çok aydınlatılması gerektiğini belirterek, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! UNUTMA!” hatırlatması yaptı.

Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! UNUTMA!
Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! UNUTMA!
Haber albümü için resme tıklayın

CHP'li Kani Beko, DİSK Genel Başkanlığı yaptığı dönemde de şiddetle karşı çıktığı en az 20 milyon işçiyi ilgilendiren kıdem tazminatının fona devredilmesinin kayıplarını Karaburun, Güzelbahçe, Balçova  CHP İlçe danışma kurulu toplantılarında gündeme getirdi.  İşçilere, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, unutma!” diye seslenen Beko, konunun işçiler için büyük bir sıkıntı yarattığını ve tam olarak kayıpların neler olacağını bilmeleri gerektiğini belirtti.

CHP’li Beko, 1 Temmuz 2019 tarihi itibariyle kıdem tazminatı tavanının yükseldiği bilgisini vererek , “4857 Sayılı Kanuna tabi olarak çalışanlara her çalışma yılı için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. 1 Temmuz 2019 öncesinde 6 bin 17 lira olan kıdem tazminatı tavanı, katsayı artışına bağlı olarak 362 lira artışla 6 bin 379 lira yükseldi. Buna göre iş sözleşmesi Temmuz-Aralık 2019 döneminde sona erecek olanlardan kıdem tazminatına esas ücreti 6 bin 379 lira ve üzerinde olanlar her çalışma yılı için 362 lira daha fazla kıdem tazminatı alacak. Ancak kıdem tazminatı Fon’a devredilirse 30 günlük ücret tutarı değil, 14 günlük ücret tutarı hesaplanacak. Yeni kıdem tazminatı miktarı şu anda aylık %8,3 iken Fon’a devredilmesinden sonra %3,8’e düşecek. Artık işçi, son aldığı ücret üzerinden değil, fona yatırılan prim miktarının yıllık ortalaması üzerinden tazminat alacak. Getirilmek istenen düzenleme ile fondan 15 yıl sonra parasını alabilecek asgari ücretli bir işçinin uğradığı zarar en az 7.500 lira olacaktır. Ücreti daha yüksek olan işçilerin uğradığı zarar ise çok daha fazla olacak” ifadelerini kullandı.

“FONA DEVİR ADI ALTINDA GASP EDİLMEK İSTENMEKTEDİR!”

Esas amacın, patronların işçileri işten çıkartma maliyetlerini düşürmek olduğunu hatırlatan Kani Beko, şunları dile getirdi: “İşçimizin kıdem tazminatları, yani ücretinin ödemesi sonraya bırakılmıştır. Sermaye için ‘yük’ olarak görülmektedir. Kıdem tazminatı fona devir adı altında gasp edilmek istenmektedir.  Bu gaspın içeriği şöyledir: Askere gidenler kıdem tazminatı alamayacak. Evlenen kadın işçi, bir yıl içinde işinden ayrılırsa tazminat alamayacak. İşyerinde bir yıllık kıdemi olan işçi işten çıkarılırsa tazminat ödenmeyecek. Prim gün ve çalışma süresi koşulu nedeniyle işçi haklı bir nedenle işten ayrılsa dahi tazminat alamayacak. İşveren, ücret ya da ücret benzeri, ikramiye vs. ödemeleri zamanında yapmazsa, işçi ya duruma katlanacak ya da katlanmak istemeyip işten çıkarsa, kıdem tazminatı alamayacak. Yani işverenin ücret ödememesi bir anlamda cezasız kalacak. İşverenler istediği zaman, istediği şekilde iş şartlarını değiştirebilecek, işçiye ya kabul et ya da işten çık diyebilecek. Emeklilikte yaş şartını beklemek için işten ayrılan işçi tazminat alamayacak. İşten çıkarılma kolaylaştığı için sendikalaşma büyük darbe yiyecek. Esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı direnç azalacak. Tazminatın caydırıcı özelliği kaybolacak. Tazminattaki faiz ödemesi ortadan kalkacak. İşsiz kaldığı dönemde aldığı kıdem tazminatı bir anlamda işçinin geçim güvencesidir. Ancak fona devredildiğinde bu geçim güvencesinden mahrum kalacak.  İşçi, ailesiyle birlikte açlığa, işsizliğe mahkum olacak. Çok düşük olduğu için yetmeyen işsizlik ödeneği, kıdem tazminatından mahrum kalan işçi ve ailesinin hiçbir ihtiyacını karşılamaya yetmeyecek.”

ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Kıdem tazminatının işçinin 13’üncü maaşı olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, açıklamasını ortak tepki çağrısıyla tamamladı: “Bir kez daha tekrarlıyoruz ve her yerde hatırlatıyoruz: Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! Kıdem tazminatı olmayanın iş güvencesi olmaz! Kıdem tazminatını leş kargalarına yedirmeyeceğiz! Tüm emekçileri, emek dostlarını, emekten, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan tüm güçleri ortak mücadeleye davet ediyoruz. Geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine, ülkemizin geleceğine sahip çıkmak için mücadele etmek, ahlaki, sınıfsal ve siyasal bir görevdir. Emek, hak ve demokrasi mücadelesi verenler er ya da geç hep kazanmıştır! Biz de kazanacağız!”

İOS Mobil Uygulamamız İçin Tıklayınız.

Android Mobil Uygulamamız İçin Tıklayınız.

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Ederek İlanlardan Anında Haberdar Olun.

Twitter'da Takip Etmek İçin Tıklayınız.

Facebook Grubumuz İçin Tıklayınız.

Instagram Sayfamız için Tıklayınız

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

19 Tem 2019 - 09:59 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

06

yavuz - çizgiyse biz çalışanların çizgisi %92 si tazminat alamayan bir ülke de bu reforma karşı çıkarak halk düşmanlığınızı sergilemişsiniz yine

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Temmuz 09:59
05

Ahmet - Kıdem tazminatı işçinin en doğal hakkıdır. Milletin hakkına göz dikerek kazanım olmaz. Bu işçilerin hakkı için kurduğunuz fon işçilerden çok patronların işine geliyor. Bu nasıl saçmalık.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Temmuz 09:59
03

Machiavelli - Nerede o kıdem tazminatı bese entegre edilecek denildiğinde, gürleyen işçiler sendikalar ve disk, hak iş bu durumu bayram varmış gibi anlatıyor, internette haber bile yapamamışlar, kusura bakmayın ama ben mücadele olacağını zannetmiyorum, burası sonuçta fransa değil,

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Temmuz 09:59
02

Machiavelli - %92 kıdem tazminatı alamıyoruz öyle mi?? Benim ikinci alışım, geçende arkadaşım aldı çünkü evlendi evlenince alabiliyor, geçen birisi askere gitti aldı alıyormuş değil mi, kıdemi almak için belirli şartlarda alıyordun ama sonuçta alınıyor, kıdem olmasa işçi para biriktşremez ev araba alamaz, gelecek planı sürünmek olur, bankadan bankaya kredi çeker, adam işten çıkarıldı ne yiyecek ne içecek bu adam gidip mecburen kredi çekecek iş bulana kadar, iş bulunca hem bankaya kredi ödeyecek hem evini geçindirecek, böylece toplumun çekirdeği aile içten içe eriyip gidecek, yani benimde son sözüm 65 yaşında alacağım emekli maaşıda kıdem tazminatıda sizin olsun zaten bu şartlarda 72 sine kadar yaşarsak elimizi öpüp başımıza koyalım,

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Temmuz 09:59
01

Nurullah - Adam tamamen dogru konusmus. Biz calisip ciktiktan sonra ya da cikarilip tazminat hakkimizi istedikten sonra verilmiyorsa bu yanlistir adaletsizliktir. Askere gidecem bu bi zorunluluk ve hakkimi 5 yıldir calisiyorum ayni kurumda kidemimi alamiyorsam bu devletin halkina yaptigi yanlis bi kanundur . Benim hakkim olan parami gasp etmektir. fon da ne demek vergiler faturalar kiralar bezler eee biz napalim... su satalim ya da baska bisey mi zabita el koysun sonra. Desteklenmeli bi yazi bu tamamen calisan iscinin hakkinin savunuldugu bi yazi olmus helal olsun. Kampanya flan yapin biz halk olarak ne gerekiyorsa yapalim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Temmuz 09:59


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler