Gürer: “EYT’liler kim olduklarını, 31 martta gösterecekler”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin kanun teklifi, AK Partili milletvekillerinin ret, MHP’li milletvekillerinin de çekimser oyu ile reddedildi.

CHP milletvekili Gürer’in Kanun Teklifi, AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi 

Emeklilikte yaşa takılanlara büyük hayal kırıklığı.. 

Gürer: “EYT’liler kim olduklarını, 31 martta gösterecekler”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişkin kanun teklifi, AK Partili milletvekillerinin ret, MHP’li milletvekillerinin de çekimser oyu ile reddedildi.

EYT’lilerin büyük bir umutla beklediği ve yasalaşması halinde, prim gününü ve çalışma yılını tamamlayan herkesin yaşa bakılmaksızın emeklilik hakkı kazanacağı kanun teklifinin AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesi, EYT’lileri üzdü.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in EYT’lilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi amacıyla hazırladığı ve TBMM’ye sunduğu kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda oylandı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, oylama öncesinde kendi teklifi üzerinde söz olarak bir konuşma yaptı. Ömer Fethi Gürer, teklifi ciddi mağduriyet yaşayan EYT’lilerin sorunlarının çözülmesi için verdiğini belirterek, “1999 yılında emeklilik yaşı olmayan kanunla ülkemizde emekli olunuyordu. Yani sigorta ve prim gün sayısını dolduranlar emekliliğe hak kazanıyorlardı. O günün koşullarında yaş sınırı getirildi, ardında da 2008 yılında bu yaşla ilgili düzenleme 65 yaşına kadar yükseltildi. Keza, bu konuda mağdur olan kesimin emeklilikle ilgili 2008 yılından sonra ücretlerinde yapılan düzenlemede de geriye dönük bir uygulama gerçekleşti” dedi.

EYT’lilerin ödedikleri prim ve doldurdukları gün sayısıyla hak emeklilik haklarını istediklerini belirten Gürer, bu kapsamdaki vatandaşları ek bir talep istemediklerini ve "Biz çalışarak bunu hak ettik, hakkımız verilsin, mağduriyetimiz giderilsin” dediklerini anımsattı.

Prim ve gün sayısını doldurdukları halde yaşa takılanların bir iş talebinde bulunduğunda işverenlerin “Sen yaşlısın, işe alamam” dediğini, devletin ise “Devletin ise sen gençsin, emekli edemem” diyerek, EYT’lileri mağdur ettiğini vurgulayan Gürer, bu durumdaki yurttaşların açlıkla karşı karşıya olduğunu, bunların sağlık hizmetlerinden dahi yararlanamadıklarını anlattı.

Suriyelilere bile tanınan hakların EYT’lilerden esirgendiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bildiğiniz gibi, şu anda emekli olanların maaşları yukarı doğru değil, aşağıya doğru gidiyor. Adalet ve Kalkınma Partisinin düzenlemesine göre, bu böyle devam ederse 65 yaşına geldiğinde arkadaşlar bırakın maaş almayı, bir de borçlu çıkabilir; bu anlayış onları daha da sorunlu hâle getirebilir. O anlamda, bu sorunu birlikte çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.

AKP’lilerin çalışanların hakkını görmezden geldiğini anlatan Gürer, “İşçinin, çiftçinin, memurun, BAĞ-KUR'a ödediği primiyle esnafın hak ettiği bir olayı duymazdan gelmemiz mümkün değil. Bugün Türkiye'nin her yerinde bu kardeşlerimiz örgütlü olarak talepte bulunuyor, bütün milletvekillerimize de durumu yansıtıyorlar. Gelin, bu yanlışı düzeltelim. Geriye doğru işletilmiş, dünyada örneği çok rastlanmayan bir düzenlemeyle kendi çalışanlarımız mağdur kaldı. Bundan vazgeçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sunduğu kanun teklifinin yasalaşması halinde mağduriyet yaşayan EYT’lilerin yaşa bakılmaksızın emekli olacağını kaydeden Gürer, insanların umutla bu kanunun yasalaşmasını beklediğini ifade ederek, “Verdiğiniz emekli ücreti zaten asgari ücretin de altında. Yani bu, onların mutlu olmasını sağlayacak bir rakam değil ama hak edişlerini istiyorlar. Bunların sayısı kaç, soruyoruz? Bize ciddi bir rakam olarak söyleyen de yok, herkes kafasına göre takılıyor, Sayın Cumhurbaşkanı da hakkını arayanlara ‘türedi’ diyor. Oysa bunlar sizin, bu ülkenin yurttaşı” yeklinde konuştu.

Gürer, TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında şunları söyledi:  “Biraz evvel işçilerin de temsilcileri bulunan 20 arkadaşımızın Meclise girmesi dahi idari amirince yasaklandı ama Meclis başkan vekilinin girişimiyle 20 arkadaşımızı buraya zorla aldık. Burada ne yazıyor? "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." yazıyor. Mustafa Kemal Atatürk bu Meclisin varlığını yalnız milletvekilleri için sağlamamış ki yurttaş da gelip tribünlerden kim ne yapıyor görmek istiyor. Hangi parti halkın yanında, sorunlarına iniyor, onlar için çözüm istiyor, vatandaşların bilme hakkı yok mu? Ne demek vatandaşlara Meclisi kapatmak, bunu kabul etmemiz mümkün değil.

Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini giderecek bu kanun teklifine Meclisteki tüm arkadaşlarımın destek vermesi ve bu mağduriyetin bugün sonlandırılmasını talep ediyorum. Bunu bir milletvekili olmadan öte, bir yurttaş olarak istiyorum. Çünkü meydanlara, sokaklara gittiğimiz zaman yaşanan mağduriyeti bizlere nakleden o insanların durumunu gidin bir görün. Ülkenin içinde bulunduğu koşullarda, enflasyonun her geçen ay arttığında; yokluğun, yoksulluğun büyüdüğü yerde bir emekli maaşını bu yurttaşlarımıza çok görmeyelim diyor…

Emeklilikte yaşa takılanların sesine kulak verin diyor, bunların da o hakkı olduğunu unutmayın. Eğer böyle giderseniz 30 Mart seçimlerinde ne kadar olduklarını, kim olduklarını size göstereceklerine ben inanıyorum. Onun için gelin, bu kanun teklifimize olumlu oy verin diyor, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.”

Konuşmaların ardından CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kanun teklifi, AKP’li milletvekillerinin red, MHP’li milletvekillerinin de çekimser oylarıyla reddedildi.

Büyük bir umutla, CHP Milletvekili Gürer’in hazırladığı kanun teklifinin Meclis’teki oylamasını takip eden EYT’liler, teklifin AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesi sonucu hayal kırıklığı yaşadı.

EYT’LİLER, GÜRER’İN GİRİŞİMİYLE GENEL KURULA ALINDI

TBMM’de görüşülen kanun teklifini  izlemek  için farklı illerden gelen EYT’lilerin Meclis görüşmelerini izlemelerine MHP’li idare amiri Erkan  Haberal izin vermedi. Ömer Fethi Gürer, konuğu olarak meclise gelen EYT’lilerin durumunu CHP Grup Başkanı Engin Altay’a iletti. Altay, TBMM Başkan vekiline durumu bildirdi. TBMM  Meclis oturumunu yöneten Başkan Yardımcısı  Mithat Sancar EYT’lilerin salona girişini sağladı. Oylama sırasında yeniden dışarı çıkarılmak istenen EYT’liler, CHP Grup Başkan vekili ve CHP milletvekilleri müdahalesi ile oturumu tepki ile izlediler. AKP Grup Başkan Vekili Cahit Özkan’ın “Boş işler bunlar” ifadesine büyük tepki gösteren EYT’liler “boş mu, dolu mu yerel seçimde görecekler” diyerek genel kuruldan ayrıldılar.

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

16 Oca 2019 - 10:00 - Siyaset



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

08

eyt isterik - bu nası bi sistem vayyy be yaş 65 diyon sonrada sen yaşlısın iş yapaman diyon iş vermiyon ..Bu eyt ler ne yiyecek diyen yok

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 10:00
07

yaşar - artık yeter yasa geriye işletilemez,hakkımız iade edilmeli,cahit özkan ak parti ye zarar veriyor....seçimlerde görüşeceğiz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 10:00
04

Aziz - CHP yi gunahım kadar sevmem ama bu EYT olayında takdir ettim ve 31 Martta eğer sağ isek Oyum CHP ye dir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 10:00
03

Eyt mağduru - Bu oylama ile 31 seçmenin yönü belli olmuştur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 10:00
02

Dursun - CAHİT ÖZKAN EFENDİ KESER DÖNER SAP DÖNER GÜN OLUR HESAP DÖNER 31 MARTI BÖKLE GÖR CAHİT EFENDİ SENİN KEYFİN GICIR TABİ LAVUK

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 10:00
01

Abdul - 31 marttan önce tek tip askerlik sistemi aciklanmayip sisteme gecmezse uygunmada bizde oy kullanmicaz akp ye rakip partilere verecez yeter artık çok mağdur ettiniz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 10:00


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler