'Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şöleni' sona erdi

Türkiye Yazarlar Birliğince bu yıl 11'ncisi düzenlenen "Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şöleni", Tataristan'ın başkenti Kazan'da gerçekleştirildi.

İSTANBUL (AA) - Türkiye Yazarlar Birliğince (TYB) bu yıl 11'ncisi düzenlenen "Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şöleni", Tataristan'ın başkenti Kazan'da gerçekleştirildi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Tataristan Yazarlar Birliği Abdullah Tukay Toplantı Salonu'ndaki ödül töreninde konuşan TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, bu yıl ödüllerin Tataristan milli şairi Abdullah Tukay, Remi Garipov ve Muhibbi mahlasıyla şiir yazan Kanuni Sultan Süleyman adına verildiğini belirtti.

Doğan, özellikle "Muhteşem Yüzyıl" dizisine değinerek, "Muhteşem Yüzyıl diye bir dizi tüm dünyada takip edildi. Kanuni dönemi olan 16. asrı anlatıyordu. Biz onun uyandırdığı yanlış etkiyi silmek için onun adına büyük ödül verme kararı aldık. O dizi daha çok, haremde geçen kadınlar arasındaki çekişmeyi konu alan bir diziydi. Oysa Kanuni'nin hayatı, seferlerle, savaşlarla geçmişti. Son seferinde de Zigetvar'da vefat etti. Bu arada, savaşta başka ne yaptı derseniz, şiir yazdı derim. Gerçekten de Osmanlı padişahlarının en büyük şairiydi" diye konuştu.

Şiir şöleninin kendine has gelenekleri olduğunu kaydeden Doğan, şu bilgileri verdi:

"Bu geleneklerin en önemlilerinden birisi, geçmiş büyük şairlerimiz adına verilen büyük ödüllerdir. Bunlardan biri Tataristan’ın büyük şairi Abdullah Tukay adına, ikincisi Muhibbi mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman adına, üçüncüsü ise Başkurdistan’ın büyük şairi Remi Garipov adına verilen ödüldür. Şölenimize katılan üç değerli şairimize takdim edeceğimiz bu ödülleri verirken şairlerin daha önce ülkelerinde ortaya koydukları ürünlere önem veriyoruz."

Remi Garipov adına verilen büyük ödülü kazanan Özbekistanlı şair Fahriddin Nizamov, "Üç gündür Türk dünyasından gelen şairleri dinliyorum ve hayretler içindeyim. Türk şiiri ne kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış ve ne kadar başarılı" ifadelerini kullandı.

Muhibbi Büyük Ödülü'ne layık görülen şair Rustem Calilov da ödüle layık olmak için daha güzel şiirler yazmaya devam edeceğini ve daha çok çalışacağını söyledi.

Abdullah Tukay Büyük Ödülü'nü kazanan Ali Ural ise "Ödüller başa konulan taçlar değil, omuzlara konulan yüklerdir. Umarım layıkıyla taşırız" dedi.

Türk dünyasından 100'e yakın şairin katıldığı etkinlikte, şiirlerin okunmasının ardından Tataristan yöresel müzik dinletisi sunuldu.

04 Eki 2015 - 09:55 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler