Şifa arayan da macera arayan da bu mağaraya geliyor

Antalya'nın Alanya ilçesinde Damlataş Mağarası'na, tatil için gelenlerin yanı sıra şifa arayanlar da ilgi gösteriyor.

ANTALYA (AA) - Alanya ilçesinde 15 bin yılda oluşan Damlataş Mağarası, her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor.

Altın sarısı sahilleri ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış tarihi dokusuyla Alanya, turistlerin ilgisini çekiyor. Tarihi ve turistik pek çok özelliğiyle her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Alanya'da 1948 yılında iskele yapımında kullanılmak üzere taş ocağı açılması için patlatılan dinamit sonrasında tesadüfen bulunanDamlataş Mağarası da ilçedeki turistik yerlerden biri.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nimet Hacıkura, 10- 15 bin yılda oluşan sütunları ve  binlerce sarkıt ve dikitlerle süslü mağaranın yaz-kış 22 derece sabit sıcaklığıyla ziyaretçileri ağırladığını söyledi.

Mağaranın tesadüfen bulunduğu bildiren Hacıkura, kapısından içeri girince 45-50 metre uzunluğunda bir geçit, 13-14 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde silindirik bir boşluk ve 15 bin senede oluşmuş sütunların görüldüğünü kaydetti.

Mağaranın iki katlı olan boşluğunun 2 bin 500 metreküp hava ihtiva ettiğini anlatan Hacıkura, nem oranının ise yüzde 95 seviyelerinde bulunduğuna dikkati çekti.

Hastalara özel mağara ziyaretleri

Hacıkura, mağaranın sağlık turizmi açısından da oldukça önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, "Mağaranın astıma iyi geldiği belirtilen dört vasfı var. Bunlar ortamda bulunan normalden 8-10 kat fazla karbondioksit, yüksek oranda nem, alçak sükunet ve radyoaktivedir. Unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği söyleniyor" dedi.

Doktor raporu getiren hastalara 06.00-10.00 arasında özel bir program uygulandığını belirten Hacıkura, "Yüzde 95 rutubet, 22 derece sıcaklık, 260 milibar sabit basınç, yüzde 20,5 oksijen, yüzde 71 azot, on binde 2,5 karbondioksit, bir miktar radyoaktivite ve iyon. Bunlarla mağaramız sağlık turizmi açısından önemli bir değere sahip. Hastalar, doktor kontrolü altında gerçekleşen 21 günlük kür uygulaması ile mağarada belli bir süre kalmaktadır" diye konuştu.

Mağaranın yaz kış turist çeken özelliğe sahip olduğunu dile getiren Hacıkura, şunları söyledi:

"Şifa arayan da macera arayan da buraya geliyor. Şifa gördüğünü söyleyen insanlar bizlere geri bildirimde bulunuyor. Yerli ziyaretçilerin yanı sıra başta Ruslar ve Almanlar olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden ziyaretçin mağarayı geziyor. Bu yıl ağustos ayının ilk haftası itibarıyla mağaraya gelen ziyaretçi sayısı 140 bin civarında." 

18 Ağu 2015 - 14:37 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler