Göbeklitepe'de 'ilk resim yazısı' emareleri

Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve "Tarihin sıfır noktası" şeklinde nitelendirilen Göbeklitepe'de yürütülen kazılarda bulunan bir dikilitaş üzerindeki sahnenin, "ilk resim yazısı" olabileceği düşünülüyor.

ŞANLIURFA (AA) - "Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepe'deki kazılarda bulunan bir dikilitaş üzerindeki sahnenin, "ilk resim yazısı" olabileceği düşünülüyor.

Şanlıurfa Müzesi Müdürü ve Göbeklitepe Kazıları Başkanı Müslüm Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin "dünyanın en eski tapınak merkezi" olarak kabul edildiğini söyledi.

Neolitik döneme ait alandaki çalışmalar sırasında çıkan birçok eserin kendi alanında "ilk olma özelliği" taşıdığına işaret eden Ercan, Göbeklitepe'nin bir dini merkez olarak kullanıldığını ve yapılan jeo radar taramalarında bölgede 23 tapınak yapısıyla karşılaştıklarını belirtti.

"T" biçimindeki dikilitaşların, o dönemin insanları tarafından inandıkları kutsal varlığı sembolize ettiği şeklinde yorumlandığını bildiren Ercan, "Müzemizde sergilenen küçük boyutlu bir domuz figürü var. 'C' tapınağındaki merkez stellerin önünde adanmış tarzda bulunmuştu. Buradan da anlaşılıyor ki bu stellerGöbeklitepe insanı için kutsalı sembolize ediyordu. O dönemin insanları yılın belli bir dönemi toplanıyorlar ve bu tapınaklarda kutsallarına kurbanlar adıyorlar ve ibadet ediyorlar. İbadetlerden sonra da asıl yaşam alanları olan ovalara geri dönüyorlar" diye konuştu.

'İlk resim yazısı örneği olarak düşünülebilir'

Ercan, Göbeklitepe'de çıkan eserlerin o dönemin "ölü gömme geleneği" ile ilgili de bilgiler verdiğine dikkati çekerek, 12 bin yıl öncesinde mezar geleneğinin bulunmadığını, açıkta bırakılan ölülerin yırtıcı kuşlarca yenildiği, böylece ölünün ruhunun göğe erdiğine inanıldığını aktardı.

11 Tem 2015 - 13:50 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler