Gaziantep "kurutmalık mevsimi"ne geçti

- Gaziantep mutfağında önemli yeri bulunan "kurutmalık sebzeler", temizlendikten sonra kuruması amacıyla bırakıldığı tezgahlarda rengarenk görüntü oluşturuyor.

banner396

Gaziantep "kurutmalık mevsimi"ne geçti

- Gaziantep mutfağında önemli yeri bulunan "kurutmalık sebzeler", temizlendikten sonra kuruması amacıyla bırakıldığı tezgahlarda rengarenk görüntü oluşturuyor.

19 Temmuz 2015 Pazar 13:28
34 Okunma
Gaziantep

GAZİANTEP (AA) - ORHAN ÇİÇEK - ADSIZ GÜNEBAKAN - Gaziantep'te, geçmişte özellikle kışın tüketmek amacıyla hazırlanan biber, kabak ve patlıcan gibi sebzelerden oluşan kurutmalıklar, tezgahlardaki yerini aldı.

Gaziantep Sebze Hali'nden günlük olarak alınan biber, patlıcan, salatalık ve kabaklar, mahalle aralarında ev kadınları ve genç kızlar tarafından tohumları temizlendikten sonra 50'şerli olarak iplere diziliyor.

Hazırlanan dizimler daha sonra ev, bahçe ve tarlalarda özel olarak hazırlanmış sırıklara bağlanarak, güneş altında kurumaya bırakılıyor.

Sebzesine göre 3 gün ila 15 gün arasında değişen sürede kuruyan sebzeler, paketlenerek talebe göre yurtiçi veya yurtdışına gönderiliyor.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurutulan sebzelerin uygun koşullarda saklandıktan sonra zamanı geldiğinde çeşitli yemeklerde kullanıldığını belirtti.

Özellikle kış aylarında tüketilen kurutmalıkların yüzde 90'ına yakınının Gaziantep'te üretildiğini anlatan Tiryakioğlu, "Kurutmalık işi son yıllarda sektör haline gelmeye başladı. Daha çok iç pazarda tüketilen kurutmalıklar, yavaş yavaş çeşitli ülkelere de ihraç edilmeye başlandı" dedi.

- Coğrafi işaret için proje hazırladılar

Kurutmalık patlıcan ve biberin coğrafi işaretini almak için proje hazırladıklarını ifade eden Tiryakioğlu, koruma altına alacakları ürünlerin marka ve katma değerinin de artacağını vurguladı.

Üreticilerden Mustafa Toz da halden aldıkları "hormonsuz" sebzeleri mahallelere dağıtarak, temizlettiklerini ifade etti.

Hazırlanan sebzeleri, kentin yüksek kesimlerinde oluşturdukları özel alanlarda kurumaya bırakıldığını anlatan Toz, "Kurutma güneş altında doğal olarak oluyor. Yeşil biber yaklaşık iki haftada kururken, patlıcan, salatalık ve kabak 3 günde kuruyor. Kuruduktan sonra paketlenen sebzeler yurt içi ve dışına gönderiliyor" diye konuştu.

Zeynep Kerse ise kurutmalık işine havaların ısınmasıyla başladıklarını belirterek, yaptıkları işin zahmetli olduğunu kaydetti.

Kerse, güneş altında yaklaşık 40 derecede çalışmanın kendilerini yorduğunu ancak toptan veya perakende olarak satışa sunulan kurutmalıkların fiyatının ise ürün kalitesine göre farklılık gösterdiğini sözlerine ekledi.

>>2016 KPSS'YE GİRECEK ORTAÖĞRETİM ADAYLARI DİKKAT!!!

Anahtar Kelimeler:
ThyYaşam
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner389

banner394