Antik kentin caddeleri gün yüzüne çıkacak

Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları gelecek hafta başlayacak.

MERSİN (AA) - Milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda aktif bir liman olduğu ortaya çıkan Mersin'deki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde gelecek hafta başlayacak kazıda, Roma dönemine ait sütunlu caddenin devamının ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, AA muhabirine, Mezitli ilçesindeki Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde, ilk kazı çalışmasının Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 1999'da başlatıldığını, geçen sürede önemli bulgulara ulaşıldığını söyledi.

Geçen yıl yapılan ve 37 gün süren kazıda, antik kentin, milattan önce 1. ve milattan sonra 1. yüzyıllarda çok aktif bir liman olduğunun ortaya çıkarıldığını anımsatan Yağcı, 2013'deki çalışmada da sütunlu cadde ve Roma dükkanlarının mimari bütünlük içerisinde açığa çıktığını ifade etti.

Yağcı, aralarında arkeolog, mimar ve öğrencilerin de olduğu 80 kişilik ekiple gelecek hafta kazılara başlayacaklarını, çalışmaların yaklaşık 2 ay süreceğini belirtti.

Kazılarda, sütunlu cadde bölgesi ve Roma dükkanlarındaki restorasyonlara yoğunlaşılacağını ifade eden Yağcı, "Ekibin çoğunluğuyla sütunlu caddede çalışacağız. Amacımız sütunlu caddenin restore edilen kısmının devamını getirebilmek. Yeni açtığımız alanlarda da restorasyon yapılabilir mi ve buralarda proje üretilir mi, buna bakacağız" dedi.

Yağcı, erken Roma dönemine ilişkin önemli buluntular da elde etmek istediklerini vurgulayarak, "Soli Höyük'te de bir grupla çalışacağız. Orada milattan önce 6. ve 7. yüzyıl Kolonizasyon dönemlerine ilişkin geçen yıl başlattığımız bir çalışma var, bunu devam ettirerek tarihi gün yüzüne çıkarmayı istiyoruz" diye konuştu.

- "Soli, ilçenin dünyaya açılan kapısı"

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da ilçenin arkeoloji açısından önemli zenginlik barındırdığını ifade ederek, birçok medeniyete ev sahipliği yapan toprağın altındaki kültürel zenginlikleri gün yüzüne çıkarmayı istediklerini dile getirdi.

Soli Pompeipolis'in önemli bir antik liman kenti olduğuna dikkati çeken Tarhan, "Bu antik liman oldukça önemli. Pompeipolis sütunlarının tamamı henüz ortaya çıkarılmadı. Büyük bir depremde burası hasar görmüş ancak sütunların 40'a yakını ayakta" dedi.

Tarhan, arkeolojik çalışmaları desteklemeyi sürdüreceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Soli Pompeipolis bizim için Mezitli'nin dünyaya açılan bir kapısı. Burada festivaller düzenliyoruz. Yer altındaki bu zenginliklerin en kısa sürede gün yüzüne çıkarılması gerekir. Bunlar dünya mirasıdır. Herkesin bunları görmeye hakkı var. Bu tarihi eserler de Mezitli'nin dünyaya tanıtımına ve turizmine önemli katkı sunacak."

06 Tem 2015 - 13:34 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler