2,5 santimetrelik şiir kitabına büyük ilgi

Şair Işıkhan'ın 1987 yılında kağıt zamlarına tepki olarak çıkarttığı ve geçen yıllar içinde boyutunu daha da küçülttüğü 2,5 santimetre boyundaki şiir kitabı okurların beğenisine sunuldu.

MUĞLA (AA) - İmza gününe katılan yazar ve şair Ümit Yaşar Işıkhan'ın 2,5 santimetre boyunda ve 1,5 santimetre genişliğindeki şiir kitabı vatandaşların ilgi odağı oldu.

Kalimerhaba Derneğince Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen kutlama programının ikinci gününde etkinliklere katılan şair ve yazarlar için imza günü gerçekleştirildi.

Bir alışveriş merkezindeki imza gününde en büyük ilgiyi, aynı zamanda Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanlığı yapan Ümit Yaşar Işıkhan'ın "Aşktan Sonra Hüzün" isimli minyatür kitabı gördü. Vatandaşlar ve turistler, kitabı ilgiyle inceledi.

Bazı okurlar, özel muhafazası içindeki 1,3 gram ağırlığındaki ve 165 sayfadan oluşan kitaptan satın aldı.

Işıkhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yeni baskıda biraz daha küçülttüğü üç kitabının "dünyanın okunabilir en küçük şiir kitabı" olduğunu söyledi.

En küçük boydaki kitabının dört ay önce Bakü'de bulunan Dünya Minyatür Kitaplar Müzesi'ne kabul edildiğini belirten Işıkhan, "Aşktan Sonra Hüzün'ün müzede Türkiye'yi temsil eden tek kitap olduğunu vurguladı.

Kağıt zamlarına tepki olarak basıldı

"İnsanlar normal kitabı okumazken, minyatür kitabı niye okumaya çalışsınlar?" diye sorularla karşılaştığını ifade eden Işıkhan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu kitabın ilk basımı 1987'de yapıldı ve piyasaya çıktı. O yıllarda edebiyat dergisi yayımlıyordum ve maalesef her ay kağıda zam geliyordu. Zamlar nedeniyle dergiyi çıkartmakta güçlük çektik ve kapatmak zorunda kaldık. Kağıda zam yapılması az satılan kitap ve derginin daha az satılması anlamına geliyor. Bir sanatçı olarak bu duruma tepki olarak 'Ne yapabilirim?' diye düşündüm ve dünyanın en küçük kitabını yayımlamaya karar verdim."

Mini kitaplarının Türkiye ve yurtdışında büyük ilgi gördüğün aktaran Işıkhan, kitabıyla ilgili çok sayıda yabancı televizyon kanalında yayınlara katıldığını anlattı.

"Altın değerinde" kitap

Son çıkan kitabının daha küçük olduğunu dile getiren Işıkhan, "1,3 gram ağırlığa kadar düşürdüğümüz bu kitap, dünyanın okunabilir en küçük, en hafif ve en pahalı kitabı. Kitabın fiyatını bir gram altına endeksledim. Altının gramı şu an yaklaşık 105 lira, kitabın fiyatı da o kadar" dedi.

Kitabın hazırlanmasında matbaacıların büyük emeği olduğunu vurgulayan Işıkhan, İstanbul ve Ankara'daki birçok yayın evine gittiğini ancak hiçbirinin kitabı yayınlamayı göze alamadığını belirtti. Işıkhan, "Çünkü işçiliği çok fazla. Basımı sırasında yere düşen kitabı bulmakta güçlük çeken matbaacılar adeta bunalıma girdi" diye konuştu.

"Kitaba dokunun" 

Bu yıl "Sanal kitaba hayır" teması ve "Kitaba dokunun" sloganıyla TÜYAP Kitap Fuarı'nda kitabını sergilediğine değinen Işıkhan, "İnsanların ilgisini çekti. Almak zorunda değiller ama en azından kitaba dokunmuş oldular. Teknolojinin gelişmesini engelleyemeyiz ancak kitaba dokunmak ve onun zevkini yaşamak çok önemli. Bu yıl onu başarmaya çalıştık. Çocuklar ve gençler geldiler, küçük olduğu için kitap ilgilerini çekti, dokundular. Umarım bu dokunuşlar onların bundan sonraki hayatlarında sürekli kitap okumalarına vesile olur."

02 Eyl 2015 - 15:03 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler