matematik soruları hk.

Erkan Sancaktutan Adlı üyemiz soruyor;Hocam merhaba,hocam kpssye hazırlanıyorum testlerde bazı soruları çözemedim yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

banner396

matematik soruları hk.

Erkan Sancaktutan Adlı üyemiz soruyor;Hocam merhaba,hocam kpssye hazırlanıyorum testlerde bazı soruları çözemedim yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

19 Mayıs 2014 Pazartesi 03:12
matematik soruları hk.
Erkan Sancaktutan Adlı üyemiz soruyor;
Hocam merhaba,hocam kpss'ye hazırlanıyorum testlerde bazı soruları çözemedim yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürlerimi sunarım.Saygılarımla

soru 1: 2x-1/x = 20 olduğuna göre, x kare + 1/4x kare nin değeri kaçtır.

soru 2: tuz oranı %40 olan 75 gram tuzlu su karışımının 1/5 i dökülüp yerine
aynı miktarda tuz ilave edilirse oluşan karışımın su oranı yüzde kaçtır.

soru 3: x ve y pozitif tam sayılar 21!/2 üzeri x . 3 üzeri y ifadesi çift bir
tam sayı olduğuna göre x+y'nin en büyük değeri kaçtır.

Kpss Cafe Adlı Yetkilimizin Cevabı;
İlk soruda x i karşı tarafa attığımızda 20x = 2x-1 olduğunu görüyoruz. Buradan 18x= -1 oluyor.Dolayısı ile x = -1/18 ..

Burada birşey belirtmek isterim.
İfademiz bu tarz garip kesirli bir hale geldiğinde sorunun devamında isteneni okumakta yarar var. Örneğin bize direk olarak 36x i sorabilirdi. Biz de hiç küsüratlara girmeden -1/18 çarpı 36 dan -2 diyebilirdik.

Burada ise x kare artı 1/4x kare sorulmuş..

Her ne kadar küsüratlı bir sonuç gelse de tek bir gidiş yolu göründüğü için buradan gitmeliyiz.
X kare -1/18 karesi olduğu için 1/324 geliyor. Bununla (1/4x) kareyi toplarsak sonuca ulaşacağız. 1/ ( 4* (-1/18 ) = -18/4 = -9/2 oluyor.. Bunun karesi 81/4 olur. 1/324+ 81/4 bizim cevabımız . Genelde böyle küsüratlı sorular çıkmaz fakat umarım birşey eksik kalmamıştır soruda.

İkinci soru: Bu soruda şöyle bir tuzak var. Eğer soruya direk %40 ı 75 ise , 75 in %40 ını bulayım diye başlarsak hatalı bir gidişat oluyor. Önce karışımın dökülen kısmını çıkaraklım. 1/5 dökülmüş yani 75/5 = 15 .. Kaldı 75-15= 60 gram karışım..
Bunun %40 ı tuzmuş yani.. 60 /10 = 6 *4 =24 .. Dökülen kısım yerine de tuz koyulacak .. 24 +15=39 .. Yani 75 lik karışımda 39 luk tuz var.. Şimdi geldik ikinci tuzağa.. Eğer 39 , 75 in yüzde kaçı eder diye bakarsak işlemlere boğuluruz.. Şöyle düşünelim iki değeri de genişlebilir miyiz..Bize karışımın yüzdesi soruluyor.. Öyle ise neden 100 grama tamamlamayalım oranı bozmadan.. 75 lik karışıma üçte biri kadar ekleyelim.. Yani 25 gram daha karışım ekleyelim ve 100 gram olsun.. Dolayısı ile içinde ki tuzun da üçte biri eklenecek 39/3 = 13 litre tuz eklenecek.. Yani eklediğimiz 25 gramın aslında 13 gramı tuz 12 gramı su. 39+13= 52.. Dolayısı ile 100 gramlık karışımın 52 gramı tuz.. Tuz oranı %52 su oranı ise %48..

Soru 3:
Bu soruda biraz anlam karmaşası olmuş yazımsal olarak ama şöyle diyebilirim 3 üzeri y ifadesi çift olmaz.. biliyoruz.. çünkü sürekli 3 ile çarparsak hep tek ifadeler gelir.. eğer iki ifadenin çarpımı çift ise ilk ifadesinin çift olma özelliğini kullanmalıyız. Ama x in 2 nin üzerinde mi yoksa parantez dışında mı olduğuna göre gidişat değişeceğinden buraya kadar açıklama yapmam daha sağlıklı olur..
Umarım faydalı olmuştur..
>>2017 KPSS'YE GİRECEK LİSE ADAYLARI DİKKAT!!!


Son Güncelleme: 19.05.2014 03:12
Anahtar Kelimeler:
matematik soruları hk
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
<strong>Dikkat!</strong> Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner389

banner394