Meslek liseleri artık rağbet görecek...

Daha önce kat sayı sorunu  nedeniyle ilgi gösterilmeyen meslek liselerine bakışın değiştiği ve ailelerin bu  okullara ”Meslek liselerinin artık önü açık.

 

Daha önce kat sayı sorunu  nedeniyle ilgi gösterilmeyen meslek liselerine bakışın değiştiği ve ailelerin bu  okullara ”Meslek liselerinin artık önü açık. Katsayı problemi de yok.  Dolayısıyla çocuğumu meslek lisesine göndereyim” diye baktığı...

 

Daha önce kat sayı sorunu  nedeniyle ilgi gösterilmeyen meslek liselerine bakışın değiştiği ve ailelerin bu  okullara ”Meslek liselerinin artık önü açık. Katsayı problemi de yok.  Dolayısıyla çocuğumu meslek lisesine göndereyim” diye baktığı bildirildi.

 

Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz, bir etkinliğe katılmak  üzere geldiği Mersin’de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıllarda meslek  liselerindeki katsayı farkının kısa vadede olumsuz sonuçlar getirmediğini ancak,  orta ve uzun vadede çok büyük olumsuzluklara neden olduğunu söyledi.

 

Katsayı probleminden dolayı bilgi ve beceri düzeyi yüksek olan  öğrencilerin meslek liselerini tercih etmediğini anlatan Açıkgöz, ”Üniversiteye  giriş sürecini çok zorlar diye meslek liseleri tercih edilmedi. Dolayısıyla bütün  eleme sınavları sonucunda, başarı düzeyi zayıf olan öğrenciler meslek liselerine  gitmek zorunda kaldı. Bu da, orta ve uzun vadede meslek liselerinin kalitelerini  oldukça düşürdü” dedi.

 

Açıkgöz, öğrenci kalitesinin düşmesiyle mesleki eğitimin toplum nezdinde  de itibar kaybına uğradığını ve insanların çocuklarını bu okullara göndermediğini  vurguladı. Katsayı farkının kalkmasıyla ailelerin ’benim çocuğum hem meslek  öğrensin, hem de eğitilsin” diyerek meslek liselerine ilgi göstermeye  başladığını anlatan Açıkgöz, şöyle devam etti:

 

”Ayrıca aileler artık, ’Meslek liselerinin artık önü açık. Katsayı  problemi de yok. Dolayısıyla meslek lisesine göndereyim’ şeklinde düşünmeye  başladı. Meslek liselerinin orta öğretim düzeyindeki payı yüzde 50 civarında.  Yani 100 öğrenciden 50’si genel liseye gidiyorsa, 50 öğrenci de meslek lisesine  geliyor. Dolayısıyla şu anda meslek lisesine rağbet etme konusunda sorunumuz yok,  öğrenci teveccühü var.”

         

”SBS ve OKS kaliteli öğrenci gelmesini engelliyor”

Ortaöğretimlerdeki SBS ve OKS gibi sınavların da meslek liselerine  kaliteli öğrenci gelmesi konusunda önemli bir engel olduğuna dikkati çeken  Açıkgöz, şunları kaydetti:

 

”Meslek liselerinin önündeki en büyük engellerden biri olan katsayı  engeliydi. Şimdi ise meslek liselerine kaliteli öğrenci gelmesini engelleyen SBS  ve OKS sınavlarıdır. Çünkü seçme sınavında iyi öğrencileri, Fen ve Anadolu  liseleri seçiyor. Geriye kalan öğrenciler meslek liselerine geliyor. İnşallah  önümüzdeki yıllarda SBS ve OKS gibi sınavların kalkmasıyla meslek liselerine daha  kaliteli öğrencinin geleceğini düşünüyoruz.”

 

Kişinin mesleğini doğru icra edebilmesi için matematik ve fen  bilimlerinin yanı sıra okuma-anlama becerisine de sahip olması gerektiğini  anlatan Açıkgöz, şöyle konuştu: ”Türkiye’nin şu anda gelmiş olduğu ekonomik yapı ve teknolojinin  karmaşıklığı, meslek liselerinde matematik ve fen alanında olduğu gibi, okuma ve  anlaması kuvvetli bireyler istiyor. Artık toplumun ’Ancak üniversite okuyan iyi  meslek sahibi olabilir’ düşüncesinden kurtulması gerekiyor. Esas olan kişinin  mesleğidir. Bu mesleğin yükseköğretimde veya ortaöğretimde kazandığı çok önemli  olmamalıdır. Esas olanın kişinin bu dünyada yaşarken, kendisinin yaşamını  sürdürebileceği, kendisini ayakta tutabileceği bir mesleğinin olmasıdır. Toplum  bu konuda, algıyı yükseköğretimden ortaöğretime doğru çekerse, meslek liseleri  daha kıymetli hale gelir. Hayatta aileni, sevdiğin her şeyini kaybedebilirsin.  Ama edindiğin meslek ölene kadar seninle gelir.”

         

-Öğrenci başı teşvik-

Organize sanayi bölgelerinde açılacak olan meslek okullarına öğrenci  başına teşvik vereceklerini bildiren Açıkgöz, açıklamasını şöyle tamamladı: ”Organize Sanayi Yönetimi, Sanayi Odası, Ticaret Odası ya da sanayicimiz  bir organize sanayi bölgesi içerisinde meslek okulu açtığı zaman, öğrenci başına,  okuduğu programa göre değişmek kaydıyla teşvik veriyoruz. Bu şu anda 3 bin 500  lira ile 5 bin lira arasında değişen bir rakam. Yani okulun açılıp, öğrencinin  kayıt yaptırmasıyla başlayan ve öğrencinin mezuniyetine kadar devam edecek bir  ödeme. Böyle bir uygulamadan beklentimiz, organize sanayi içerisinde meslek  okullarını artırarak, sanayicinin ihtiyaç duyduğu alanda bireyler  yetiştirmektir.” milliyet eğitim

22 Oca 2013 - 17:39 - KPSS



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler