"KPSS Kaldırıldı Kimsenin Haberi Yok"

Kamu Personeli Seçme (KPSS) sınavı ile ilgili her gün yeni iddialar ortaya atılırken, yeni torpil haberleri gelirken, analizler ve değerlendirmelerde devam ediyor. Erişime kapatılan Haberdar isimli haber sitesinde Nadir Ulus isimli yazar blog medya platformu olan medium üzerinden bir yazı kaleme aldı. "KPSS kaldırıldı kimsenin haberi yok" başlıklı yazıda ilginç ve bir o kadar da önemli noktalara dikkat çekildi.

Kamu Personeli Seçme (KPSS) sınavı ile ilgili her gün  yeni iddialar ortaya atılırken, yeni torpil haberleri gelirken, analizler ve değerlendirmelerde devam ediyor. Erişime kapatılan Haberdar isimli haber sitesinde Nadir Ulus isimli yazar blog medya platformu olan medium üzerinden bir yazı kaleme aldı. "KPSS kaldırıldı kimsenin haberi yok" başlıklı yazıda ilginç ve bir o kadar da önemli noktalara dikkat çekildi.

İlgili yazı şöyle;

Eski Başbakanlarımızdan merhum Bülent Ecevit’in en önemli icraatlarından biri, şüphesiz ki, kamu kurumlarına ilk defa atanacak memurlar için merkezi eleme sınavı yapılması uygulamasını getirmesi olmuştur. 1999'dan itibaren DMS ve KMS adı altında yapılan söz konusu sınav 2002'den bu yana KPSS olarak düzenlenmektedir. (Zaman zaman benzer mahiyette ama daha dar kapsamlı sınavlar da yapılmıştır.) Bu merkezi sınavın dayanağı 3 Mayıs 2002 tarihinde yürürlüğe konulan “İlk Defa Kamu Görevlerine Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliktir (Genel Yönetmelik)”. Bu Yönetmelik kendisine mahsus özellik arzeden MİT ve Devlet Senfoni Orkestrası gibi kamu kurumları ile hakimlik benzeri bazı memuriyet türleri hariç bütün kamu görevlerine yapılacak atamaları kapsayacak şekilde tasarlanmıştır.

Ecevit Hükümetinin KPSS’nin getirilmesiyle hedeflediği temel amaç, kamu kurumlarına girişte torpil uygulamasını ve nüfuzlu siyasetçilerin etkisini en aza indirgemekti. Ayrıca başarılı ama özgüven eksikliği yaşayan gençlerin kamuya katılımlarını kolaylaştırmak, fırsat eşitliği sağlamak, devlet kadrolarının belirli gruplar tarafından işgal edilmesinin önüne geçmek, devlet görevine alımlarda ayrımcılığı engellemek ve kamu kurumlarının A grubu kadrolar için açacağı yarışma sınavlarında ön eleme yapmak bu uygulamanın diğer hedefleriydi. Böylece, kamu görevlerinin nitelikli ifası, kamuda tabii bir denetim mekanizmasının yerleşmesi, farklı toplumsal gruplar arasında devlet tarafından kayırılmaya dayalı kıskançlık/hazımsızlık oluşma ihtimalinin azaltılması ve en önemlisi yetkin ve istikrarlı bir devlet yapılanması oluşmasının sağlanması amaçlanmıştı.

Bu Yönetmeliğin ihdası ve KPSS uygulamasının başlatılmasıyla kamu personeli temin sisteminin kendinden beklenen sonuçları doğurması, kamu kurumlarının personel alımlarına ilişkin müstakil uygulamalarının ve düzenlemelerinin de genel sistemle uyumlu olmasına bağlıdır.

Bu açıdan AK Parti (AKP) Hükümetleri özellikle Gezi Eylemleriyle başlayan ve 17–25 Aralık gelişmeleriyle devam eden süreci suistimal ederek kendisine yakın gördüğü ve çıkar ilişkisi içerisinde bulunduğu grupları devlet kadrolarına yerleştirmektedir. Sıradan bir memuriyete girmek için dahi AKP referansı sahibi olmak fiili zorunluluk haline gelmiştir.

AKP Hükümeti, Sayın Cumhurbaşkanının “Allah’ın lütfu” olarak nitelediği 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL rejimini yukarıda ifade edilen “memur alımlarındaki kayırma sürecini” kurumsallaştırmak için fırsat bildi ve radikal düzenlemeler hayata geçirdi.

2014 yılından itibaren KPSS’yi tümden kaldırmanın yollarını arayan ve bu konuyu Bakanlar Kurulu toplantılarında etraflıca ele alan AKP, ilk aşama olarak kamu kurumlarının personel alım sınavlarına ilişkin uygulamalarında ve ilgili mevzuatta değişiklikler yapılmasını sağladı. Bu bağlamda yarışma sınavlarının sözlü aşamalarının değerlendirmedeki ağırlığı arttırıldı. Memuriyete alımlarda Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlarca yapılan çoktan seçmeli ön eleme sınavları kaldırılarak sadece yazılı ve sözlü sınav yapılması uygun bulundu. Önceki yönetmelik birkaç yıl önce çıkarılmış olmasına rağmen, Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği baştan aşağıya değiştirildi. Öğretmen atamalarında çok tartışmalı bir şekilde mülakat uygulaması getirildi. Bilahare yukarıda adı geçen Genel Yönetmelikte değişiklikler yapılarak Kaymakamlık ile Dışişleri Meslek Memurluğu giriş sınavlarına başvuru için adayların KPSS puanına sahip olma şartı kaldırıldı. Bu durum fiili olarak KPSS’nin kaldırılması anlamına gelmektedir.

AKP 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hak hukuk tanımadan yaptığı tasfiyelerin askeriye ve polis teşkilatında neden olduğu personel açığını ise yüz yıldan fazla geçmişi olan okulları kapatarak ve bu hayati kurumların yöntem ve geleneklerine aykırı usullerle öğrenci alımı yaparak kapatmaya çalışmaktadır. (Harp okulları Osmanlı’da çöküşün durdurulması amacıyla açılmıştı. Bugün kapatılması manidardır. Bu konuyu başka bir yazıda değerlendirmeyi umuyoruz.) Bu suretle radikal grupların askeriye ve polis teşkilatı içerisinde örgütlenmelerinin önü açılmaktadır. Kısa süre önce yaşanan Rus Büyükelçi suikastı, Emniyet içerisindeki “Esedullah” isimli radikal bir yapılanmanın varlığını gözler önüne sermiştir.

AKP’nin, kamu personel yapısını 14 yılda getirdiği nokta, merhum Ecevit’in tasavvur ettiği ideallerin fersah fersah uzağındadır. Gençlere gelecek vaad etmekten uzak ve adil olduğuna inanılmayan bir sistem kendi fasit dairesini oluşturacaktır. Bu durum, gençlerimizin iyi bir gelecek için çabalamak yerine parti teşkilatları önünde torpil kuyruğuna girmeleri sonucunu doğuracaktır. Yapılması gereken cemaat bahanesiyle tüm sistemin hallaç pamuğu gibi atılması yerine sistemin eksiklerinin giderilmesi olmalıdır. Ülkemizin güvenlik ve ekonomi gibi çok daha acil olarak ele alınması gereken sorunları bulunmaktadır.

Son olarak dikkat çeken bir ziyareti okurlarımızın dikkatine getirmek istiyorum. Dışişleri Bakanlığının diplomat adayı yeni memurlar alacağını duyurmasının hemen ardından AKP Gençlik Kolları Sayın Dışişleri Bakanına makamında bir ziyaret gerçekleştirdi. Zamanlaması manidar olan ziyarette herhalde AKP’nin Suriye politikasının yakın dönemde nasıl evrileceği konuşulmamıştır!

Kaynaklar; NADİR ULUS | HABERDAR

Yazıyı kaynağından okuak için buraya tıklayabilirsiniz.

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

09 Oca 2019 - 21:15 - KPSS



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

09

Ahmet - çok doğru, nereye başvurduysam sürekli AKP referansı istiyorlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 21:15
08

Universiteli İssiz - Kpssden umudumuz yokki zaten bu ülkede ya sağlık okuyacan yada öğretmenlik diğer meslekler hep torpil olmuş ülkede çöp toplama işi bile bulamıyorum universite mezunu olmama rağmen

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 21:15
07

Atanamayan Öğretmenler - Ya öğretmenlik ya sağlık okuyacaksınız demişsiniz herhalde öğretmenlikte mülakat getirildiğini bilmiyorsunuz ayrıca kpssyi ve mülakatı geçsek dahi bir sene stj. öğretmen oluyoruz onun için bir de adaylık kaldırma sınavından geçmemiz gerekiyor 2 kez adaylık kaldırma sınavından geçemeyen öğretmenler memuriyetten men ediliyor !!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 21:15
06

Anestezi tek. - Ak partili olupta armut gibi ortada kalanlar ne olacak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 21:15
05

Zaza dro - Ak parti denen melun sürüsü ülkeyi dipsiz bir kuyuya çekti

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 21:15
04

Adalet - Gerçekten KPSS kalkmış ama hiçkimsenin haberi yok artık her şey mülakat olmuş. Para koparmak için KPSS sınavını yapi yolar diye düşünüyorum yorum yinede gerçeğini en iyisi Allah bilir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 21:15
03

Serap - Yalan evet bazıları torpile ama bu haksızlık başka bir şey yok yani artık insanlar hangi habere inanacağını şaşryor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 21:15
01

seda - Çok yerinde yazı olmuş bizim milletvekili diye sectiklerimizin niye hiç sesleri çıkmıyor bunun bi tek kose yazarları mi farkında bakanlar nerde o zaman fetoculeri akp topladı dilerim torpille giren akplileri de başka biri toplar ve adalet getirilir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 21:15


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler